Skip to main content

Tolebrutinib viser negativt resultat i fase II-studie

BTK-hæmmeren tolebrutinib var ikke i stand til at fjerne PRL’s på MS-patienter, viser mindre fase IIa-studie præsenteret på ACTRIMS 2024. Professor Finn Sellebjerg håber på tydeligere effekt i fase III-studier.

Forskere fra National Institutes of Health (NIH) i USA kunne på ACTRIMS 2024 – den amerikanske konference for behandling og forskning i MS – præsentere et nyt resultat, som måske sætter spørgsmålstegn ved, om BTK-hæmmeren tolebrutinib har en fremtid inden for behandlingen af sclerose.

I studiet har forskerne målt på tolebrutinibs effekt på de såkaldte PRL’s (Paramagnetic Rim Lesions) i hjernen. PRL’s opstår som et resultat af den kontinuerlige inflammation, som MS forårsager. De er karakteriseret ved at være omkranset af en sort kant af jern-ladede immunceller, som kan ses på en MR-skanning. Hvis en patient har PRL’s, er det tegn på et mere alvorligt symdomsforløb, og der findes meget begrænset viden om, hvorvidt de nuværende sygdomsmodificerende behandlinger for MS er i stand til at opløse PRL’s.

I det amerikanske studie har forskerne målt PRL’s ved hjælp af MR-skanninger på en interventionsgruppe på syv MS-patienter, som først fik en dosis på 60 mg tolebrutinib i 48 uger, og derefter fik fire patienter en dosis på 120 mg i yderligere 48 uger. Gruppen havde i forvejen indvilget i at stoppe deres anti-CD20-antistofbehandling før studiets start. Som kontrolgruppe indgik fem patienter, som forblev på anti-CD20-antistofbehandling under studiet.

Læsioner forsvandt ikke

For at opnå et positivt resultat i studiet skulle den jern-ladede kant omkring mindst én PRL være forsvundet hos mindst to af de MS-patienter, der blev behandlet med tolebrutinib i 48 uger. Men resultaterne viste, at ingen PRL’s var forsvundet i løbet af perioden, hvilket sætter spørgsmålstegn ved, at om tolebrutinib har en effekt på inflammation på MS-patienter.  

”Det er et meget lille studie, så et negativt resultat er ikke nødvendigvis en katastrofe - særligt da der er tale om et eksploratorisk outcome,” siger Finn Sellebjerg, der er professor i MS på Rigshospitalet.

”Det ville selvfølgelig være fantastisk, hvis man havde set en eklatant effekt af behandlingen i studiet, men at der ikke er en effekt siger ikke så meget i sig selv.” 

Forskeren bag studiet - neurolog María Inés Gaitán fra NIH - var ved præsentationen på ACTRIMS 2024 selv inde på, at de måske havde sat barren lidt for højt, da de fastlagde målet om, at PRL’s helt skulle forsvinde. Derfor er man i øjeblikket i gang med at kvantificere størrelsen af reduktioner på PRL’s i studiet. En anden mulighed er, at dosis af tolebrutinib i studiet har været for lav. Derfor er forskerne nu ved at analysere data fra de patienter, der fortsatte med en daglig dosis på 120 mg i yderligere 48 uger.

Evobrutinib bliver ikke godkendt

Tolebrutinib er en af de såkaldte BTK-hæmmere, som spås en stor fremtid i behandlingen af sclerosepatienter, og i et andet fase II-studie har tolebrutinib tidligere vist en positiv effekt på både attakker og MR-skanninger – udover at der er målt niveauer af stoffet i behandlede patienters spinalvæske, hvilket menes at have en terapeutisk effekt.

En anden af BTK-hæmmerne – evobrutinib – fejlede i fase 3-studiet, og Merck, som er firmaet bag lægemidlet, meddelte i december, at evobrutinib ikke havde nået sine primære målepunkter i to fase III-studier. Men af den grund mener Finn Sellebjerg ikke, at man skal afskrive BTK-hæmmerne.

”Vi venter på resultaterne af fase III-studierne for tolebrutinib og tager den derfra – selvfølgelig i håbet om en mere overbevisende effekt af tolebrutinib end af evobrutinib,” siger han.

 • Oprettet den .

Sundhedskultur

BØGER: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt nogle af de mest interessante bøger på sundhedsområdet i de første seks måneder i 2024.

DIGITALT: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt fem af de mest interessante og sommerferieegnede digitale oplevelser på sundhedsområdet fra foråret 2024. 

KULTUR-TEMPERATUR: 39-årige Johan Burisch er nyudnævnt professor med dagligt virke på Hvidovre Hospitals mavetarm-afdeling. Trods 220 videnskabelige publikationer finder han også plads til klassisk klaverspil og, for nylig, to Metallica-koncerter i Parken.

PODCAST: Podcastserien ’Du dør hvis du græder’, er et kærligt, humoristisk og hudløst ærligt portræt af en scleroseramts fordomme om at være syg og om at forsøge af flygte – og blive indhentet af sin sygdom. 

FILM: ’Inderst Inde 2’ skildrer psyken hos en teenagepige i et rablende action-eventyr. Filmen overgår ikke den første, men anmelder Henrik Reinberg Simonsen er på nuværende tidspunkt klar til at følge den unge hovedperson Rileys sjæleliv hele vejen til pensionsalderen.

KULTUR-TEMPERATUR: Maja Højgaard er uddannet læge og nyvalgt borgmester for Socialdemokratiet i Brøndby. For hende overgår et fodbolddrama som slutopgøret mellem Brøndby og AGF alt, hvad man kan finde på teateret og i andre dele af den finere kunst.

TEATER: Hvis du ikke allerede har set ´Arven´, der fik en Reumert for årets forestilling i 2023, så er chancen der nu, når det Kgl. Teater sætter stykket op igen i Skuespilhuset. Den otte timer lange forestilling er en uforglemmelig og livsbekræftende oplevelse.

BØGER: En underbemandet fødestue kombineret med sundhedspersonalets søvnunderskud efter for lange vagter og manglende kompetencer havde katastrofale konsekvenser for babyen Mia. Mias mors sylespidse, men også nøgternt velargumenterede kritik af, hvordan hendes datter ikke fik tilstrækkeligt ilt, bør mane til eftertanke i sundhedsvæsnet.

BØGER: Som ung pårørende til en ung kræftpatient bliver man ramt på et sårbart tidspunkt i livet, og man kan føle sig meget alene. Kræftens Bekæmpelse udgiver derfor nu en håndbog, som enkelt og hurtigt guider unge til forskellige former for hjælp, støtte, forståelse og ikke mindst relevante fællesskaber.

KULTUR-TEMPERATUR: Hospitalsdirektør Kristian Antonsen fra Bispebjerg og Frederiksbjerg Hospital betragter fodbold som kultur og har tilbragt utallige ”magiske aftener” på Danmarks nationalstadion.

BØGER: Nicklas Brendborg, kendt for sine bestsellere om, hvordan vi lever længere og bedre, havde svært ved at få sin første forlagskontrakt. Han mener, at vejen er banet for andre forfattere, især hvis de husker at have nok stof og skriver fængende og med humor.

KULTUR-TEMPERATUR: Hoveduddannelseslæge Wendy Sophie Schou skal fremover stå i spidsen for Yngre Lægers godt 16.000 medlemmer. Foran en kulturel buffet er hun et madøre, der er glad for både klassisk klaver og danske upcoming artister som den elektroniske musiker Dillistone.

DOKUMENTAR: Den prisbelønnede svenske pianist og komponist Stefan Nilsson afsluttede sidste år sit liv kun tre måneder efter, at han havde modtaget den frygtede diagnose, ALS. Den nye dokumentar ´Min død er min´, udsendt af svenske SVT følger musikerens sidste tid og ønsker om selv at bestemme over sin død, taler lige ind i hjertekulen – og ind i den danske debat om retten til assisteret selvmord og aktiv dødshjælp.

KULTUR-TEMPERATUR: Læge og ph.d. Cæcilie B. Johansen har 37.000 følgere på sin Instagram-profil, hvor hun formidler om hudpleje og skønhed. Som mor til tre børn har hun lige været på Moesgaard Museum uden for Aarhus, hvor det blev hendes børns tur til at iføre sig kittel.

TV: På et nyt privathospital ovenpå et indkøbscenter kan man købe sig til kæmpe trutmund, ny spids hage, knivskarpe kind- og kæbeben, svulmende numser og store bryster.  Skræmmende public service-serie viser, hvordan unge strømmer til for at kunne leve op til forskønnende filtre, sociale influenceres sidste look og samfundets nye normer om, at smilerynker er grimt, mens Plastic Fantastic er smukt.

FILM: Den nye danske film Fuld af kærlighed viser, hvor ødelæggende det er for børn at vokse op i et misbrugshjem, og hvor afgørende det er at bearbejde traumet. For selvom misbruget stopper, så fortsætter de destruktive, tillærte mønstre for resten af familien. Men de ved det sjældent selv.

BØGER: Lægerne Andreas Pihl og Michael Hejmadi påviser i endnu en ferm og underholdende bog om Doktor Hansen, hvorfor almen praksis har akut behov for indførelse af nye teknologiske løsninger. 

STREAMING: TV-serien Baby Reindeer er en komediedrama-thriller ulig noget, du før har set. Det er TV, når det på samme tid er bedst og værst, og det rammer tidsånden lige i røven.

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør

  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Jobannoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement, kontakt:
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
  Christina Alfthan - patientrettigheder

  Tilknyttede journalister

  Natacha Houlind Petersen - allround
  Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
  Berit Andersen – psykiatri
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur
  Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
  Gorm Palmgren - onkologi
  Hani Abu-Khalil - allround
  Anne Westh - allround
  Stephanie Hollender - allround
  Thomas Telving - allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Annoncekonsulent
  Helle Hviid
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Projektledere
  Susanne Greisgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Lisbet Møller Helweg
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether