Skip to main content

Optimistisk afventende om BTK-hæmmere som fremtidens behandling af MS-patienter

Flere studier viser lovende resultater for BTK-hæmmere som behandling af multipel sclerose. Professor Finn Sellebjerg er optimistisk, men afventende, for effekten af lægemidlerne ser ud til at være kompleks.

I de sidste par år har en række BTK-hæmmere (Brutons tyrosinkinase hæmmere) været i klinisk afprøvning til behandling af multipel sclerose. Og til EMTRIMS 2024 blev det første positive resultat fra et fase III-studie præsenteret: BTK-hæmmeren tolebrutinib havde en markant effekt på sygdomsprogression og T2-læsioner hos patienter med ikke-aktiv sekundær progressiv sclerose, viste HERCULES-studiet.

Det fik efterfølgende Gavin Giovannoni , der er professor i neurologi ved Barts and The London Schoool of Medicine and Dentistry, til at skrive en kommentar om ”Kampen mellem BTK-hæmmerne”. Her forudsiger han blandt andet, at fenebrutinib – en anden BTK-hæmmer under klinisk afprøvning – har 40 procent chance for at virke bedre på patienter med primær progressiv sclerose end Ocrevus (ocrelizumab).

Så præcist vil Finn Sellebjerg - professor ved Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet - ikke spå om fenebrutinibs chancer endnu. Han forholder sig afventende over for de forskellige BTK-hæmmeres fremtid.

”Ud fra de resultater, der indtil videre er kommet, så ser evobrutinib ikke ud til at kunne få nogen som helst plads i forhold til de lægemidler, vi har i forvejen. Tolebrutinib ser kun ud til at have effekt hos patienter med progression eller truende progression. Og nu må vi vente og se, hvad fenebrutinib og remibrutinib kommer til at vise,” siger Finn Sellebjerg.

Kompleks effekt

Effekten af tolebrutinib virker lovende, men er mere kompleks end som så. I HERCULES-studiet viste resultaterne, at tolebrutinib har en markant positiv effekt på sygdomsprogression (EDSS-scoren) og T2-læsioner hos patienter med ikke-aktiv sekundær progressiv sclerose. Men på ECTRIMS 2024 blev der også præsenteret resultater fra GEMINI 1 og 2-studierne, som har undersøgt effekten af tolebrutinib over for Aubagio (teriflunomid) på patienter med attakvis sclerose. Her viste resultaterne, at tolebrutinib ikke giver signifikant færre attakker end teriflunomid, hvilket var studiets primære formål at undersøge. Til gengæld giver tolebrutinib en signifikant reduktion i sygdomsprogression i forhold til teriflunomid, hvilket var studiets sekundære endepunkt.

”Det er nogle ret komplekse resultater at forstå. GEMINI-resultaterne viser for eksempel, at vi på den ene side har et middel, som er lidt dårligere end teriflunomid hvad angår MR-aktivitet, men ligger på linje med teriflunomid i attak-kontrol og samtidig er klart bedre end teriflunomid, når det drejer sig om sygdomsprogression,” siger Finn Sellebjerg.

”Det er en kombination, som vi ikke har set før, og det skyldes, at stoffet har en anden virkningsmekanisme. Det er lidt skuffende, at det (tolebrutinib, red.) ikke virker bedre på attakker. Men det er spændende, at vi nu har et stof, som ser ud til at virke i højere grad på progressionsmekanismer end på attak og MR-aktivitetsmekanismer.”

Skadelig leverpåvirkning

En potentiel bivirkning ved tolebrutinib – og andre BTK-hæmmere – er risikoen for levertoksicitet. Specielt i den første periode, hvor patienterne tager lægemidlet. I HERCULES-studiet blev forskerne for eksempel nødt til at overvåge forsøgsdeltagernes levertal hver uge efter at der havde vist sig bivirkninger hos nogle patienter. En enkelt patient i studiet endte med at måtte have en levertransplantation og døde af komplikationer til operationen.

”Efter de første studieresultater er der lagt op til, at man kan kontrollere det (levertoksicitet, red.) ved at tage blodprøver en gang om ugen i de første tre måneder og derefter månedligt. Det er selvfølgelig en belastning, men hvis det er til gruppen af patienter med sekundær progressiv sclerose uden sygdomsaktivitet, så er der ikke andre behandlingstilbud,” siger Finn Sellebjerg.

Fenebrutinib er på vej

På ECTRIMS 2024 blev der også præsenteret nye resultater fra en anden BTK-hæmmer: Fenebrutinib, som var blevet testet i fase II-studiet FENopta. Her viste resultaterne fra et fase II extension-studie, at fenebrutinib var mere effektiv end tolebrutinib til at reducere T1 gadolinium-læsioner.

”På sygdomsaktivitet på MR-skanningen ser det umiddelbart ud til, at fenebrutinib kan have en bedre effekt end tolebrutinib. Men det er en type medicin, hvor effekter på MR-skanninger og sygdomsprogression er afkoblet fra hinanden,” siger Finn Sellebjerg.            

”Fenebrutinib bliver både testet på attakvis og progressiv sclerose og i løbet af et års tid vil vi have et komplet sæt data på en ny patientpopulation fra fase III-studierne Fentrepid og Fenhance.”

Desuden er endnu en BTK-hæmmer – remibrutinib – i klinisk afprøvning i et fase III-studie. Der er endnu ingen data om den kliniske effekt af remibrutinib, men dette lægemiddel lader ikke til at have samme uheldige påvirkning af leveren som de øvrige BTK-hæmmere. Derfor spår Gavin Giovannoni i sin kommentar, at remibrutinib måske kan ende med at blive den mest succesfulde BTK-hæmmer.

BTK-hæmmere skal finde deres plads

Endnu er ingen af BTK-hæmmerne blevet godkendt af de amerikanske eller europæiske lægemyndigheder. Men medicinalfirmaet bag tolebrutinib – Sanofi – har efter offentliggørelsen af resultaterne fra HERCULES-studiet erklæret, at de nu vil søge de relevante lægemiddelmyndigheder om godkendelse af præparatet. Når tolebrutinib forventeligt bliver godkendt som den første BTK-hæmmer om et par år, melder spørgsmålet sig, hvordan lægemidlet så skal indplaceres i behandlingsrækkefølgen.

”Jeg tror, at BTK-hæmmerne vil blive brugt til patienter med truende progression – det vil sige til patienter med sekundær progression eller patienter med attakvis sygdom, hvor attakkerne er under kontrol, men der er mistanke om progression. Det vil ikke blive et middel, som vi kommer til at bruge til den gennemsnitlige nydiagnosticerede patient, for indtil videre har effekten på sygdomsaktivitet været alt for svag,” siger Finn Sellebjerg.

Kombinationsbehandling måske mulig

Endnu er BTK-hæmmerne så nye, at forskerne ikke har prøvet at kombinere BTK-hæmmere med andre MS-behandlinger – for eksempel anti-CD20 behandlinger. Men det vil være oplagt at prøve, når man får mere erfaring med dem, mener Finn Sellebjerg:

”For alle de patienter, der er på et lægemiddel, hvor de hverken har attakker eller MR-aktivitet, vil man potentielt kunne prøve at lægge en BTK-hæmmer oveni. Men der er en risiko for alvorlige bivirkninger, som er komplet ukendt, så det vil kræve, at man undersøger hver enkelt kombination for sikkerhed og effekt. Desuden er der prisen, for det kommer ikke til at blive gratis,” siger han.

”Tidligere har vi set en meget klar effekt ved at kombinere betainterferon og månedlige behandlinger med binyrebark-hormon. En del patienter stoppede på grund af bivirkninger, men mange kunne køre med det i årevis. Det er den eneste kombinationsbehandling, som har været vidt udbredt – og det har primært været i Danmark.”

  • Oprettet den .

Sundhedskultur

KULTUR-TEMPERATUR: Formanden for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard har masser af Asger Jorn-billeder til at hænge på sit kontor. Da hun var 10-11 år, blev Asger Jorns kunst en øjenåbner for hende, og siden har hans kunst givet hende inspiration.

SOME: Med sin unikke blanding af humor og medicinsk ekspertise forsøger den amerikanske læge Will Flanary, kendt som Doktor Glaucomflecken, at revolutionere sundhedsvæsenet. Hans mål er at forbedre vilkårene for overbelastede læger og forsømte patienter. Hans utraditionelle formidling og udnyttelse af sociale medier har skabt ham et stort globalt publikum på over fire millioner, der tæller læger, medicinstuderende, sygeplejersker og patienter.

STREAMING: Netflix’ nye dokumentar ´The Remarkable Life of Ibelin´ er en overvældende og dybt betagende skildring af den alvorligt muskelsvindsyge, unge svenske Mats Steens sidste år som avataren Ibelin i online-spillet World of Warcraft. Find lommetørklæderne frem, for det bliver vådt, men det er alle tårerne værd.

DIGTE: Den produktive københavnerdigter Claus Høxbroe har lavet en digtsamling om livets afslutning. Her er poetiske momenter. Der er også passager, hvor livtaget med døden har svært ved at undslippe det banale.

KULTUR-TEMPERATUR: Norge producerer mange gode mandlige forfattere, mens Danmark producerer mange gode kvindelige af slagsen. I hvert fald hvis man spørger psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed.

DOKUMENTAR: En kvinde fra Fyn, der tog sit eget liv i 2023, fik under sin indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg flere besøg af religiøse djævleuddrivere. Sammen med hendes læge mente de, at dæmoner var årsagen til hendes psykiske sygdom. Med skjulte kameraer og en undercoverjournalist afslører TV 2, hvordan fanatiske troende og en læge på afdelingen overtalte patienter til at opgive deres medicin.

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.

KULTUR-TEMPERATUR: Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’.  ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.

BØGER: Overlæge Thomas Maria Melchior ved Hjertemedicinsk afdeling ved Sjællands Universitetshospital har begået en passioneret og imponerende grundig bog om, hvordan udenlandske søsterordener var bag opbygning og modernisering af sygehusvæsenet i Danmark i 1800- og 1900-tallet og dermed bidrog til fundamentet for den velfærdsstat, vi har i dag. 

BØGER: ´Madregler´ er en handy indgang til en madkultur, der er bedre for både den enkelte borger og vores udsatte klode. Bøger som denne vil dog næppe gøre en stor forskel for dem, der i forvejen har få midler og lever usundt.

PODCAST: Mennesker, som er blevet ramt af en tumor i hjernen, beretter ofte om kognitive udfordringer og manglende forståelse for deres sygdom. Podcastserien ´Hjernetumorliv´ fra Hjernetumorforeningen er et modigt og vellykket forsøg på at give omgivelserne indblik i de mange udfordringer, som de alt for ofte usynlige patienter må kæmpe med hjemme, på arbejdsmarkedet og i forhold til det kommunale sundhedssystem.

KULTUR-TEMPERATUR: Cheflæge Martin Schultz havde ikke set den komme. Men han er via sin 15-årige datter blevet draget af computerspillet ’The Last of Us’, der viser en verden i smukt forfald.

TV: Miniserien ´Dør far i morgen?´ på TV2 Nord er en sjælden fin, vemodig og livsbekræftende fortalt skildring af alt det, som er vigtigst i den sidste tid i livet for den unge kræftsyge far Kristian, og hans kone og deres tre mindreårige børn. Hver dag kommer døden tættere på, men ingen ved, hvornår den indtræffer, og hvordan finder man så den udholdelige balance mellem håb og virkelighed? 

BØGER: Kvinders hårtab er en kompleks udfordring, som selv de dygtigste læger kæmper med. Alligevel bliver kvinders klager ofte ignoreret i sundhedsvæsnet, understreger forfatteren bag ny bog. Bogen udforsker de mange aspekter af kvinders hårtab, og bogens advarsler mod mirakelkure og nemme løsninger, der markedsføres bredt, er tiltrængte og overbevisende.

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement, kontakt:
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder
    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi
    Maiken Skeem – hjerte-kar, redaktør for printmagasiner
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, oftalmologi, kultur

    Tilknyttede journalister

    Anne Westh - allround
    Natacha Houlind Petersen - allround
    Maria Cuculiza - kultur
    Sofie Korsgaard - redaktør for printmagasiner
    Jette Marinus - respiratorisk
    Stephanie Hollender - allround
    Thomas Telving - allround
    Hani Abu-Khalil - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Nina Bro
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Marketing assistent
    Mathilde Anine Clausen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Assistent
    Emma Meisner
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether