Skip to main content


”Studiet viser, at der potentielt kan være en gevinst ved at opspore sclerose langt tidligere, end vi gør i dag, og måske igangsætte en eller anden form for behandling,” siger Josefine Britze.

Dansk studie: Tidlige tegn på MS kan spores op til ni år før første symptom

Ved at måle neurofilamenter i blodet kan man se tegn på MS-nerveskade lang tid før det første symptom, viser nyt dansk studie. Spørgsmålet er nu, om man skal sætte ind med tidlig opsporing og behandling, siger forsker bag studiet.

I det nye studie, der er publiceret i Neurology, Neuroimmunology & Neuroinflammation, har danske forskere vist, at høje niveauer af neurofilamenter (NfL – neurofilament light chain) i blodet kan ses tidligt hos personer, der senere får konstateret multipel sclerose.

”Studiet viser, at der potentielt kan være en gevinst ved at opspore sclerose langt tidligere, end vi gør i dag, og måske igangsætte en eller anden form for behandling,” siger læge Josefine Britze, der er førsteforfatter på studiet, som var en del af hendes ph.d. Hun arbejder nu på Afdeling for Klinisk Immunologi på Rigshospitalet.

Bloddonorer som datakilde

NfL er et strukturelt protein i nervecellerne, der frigives, når nerveceller dør – og det undersøges derfor i forskningssammenhæng som en mulig biomarkør for nerveskader og neurodegeneration. Patienter med MS har i tidligere studier har vist sig at have forhøjede niveauer af NfL, når de har sygdomsaktivitet.

Forskerne i det danske studie har sammenkørt data fra Det Danske Scleroseregister, Landspatientregisteret og Det Danske Bloddonorstudie – i sidstnævnte samles rutinemæssigt plasmablodprøver fra bloddonorer hver gang, de donerer blod.

Ved at sammenkøre data fra de forskellige registre har forskerne haft mulighed for at identificere de bloddonorer, som senere i livet fik en MS-diagnose. Derefter har de analyseret sig frem til NfL-niveauerne for denne gruppe personer gennem de bloddonationer, som de har givet, før de fik deres MS-symptom. Det har givet et unikt indblik i den prækliniske fase for MS-patienter, hvilket ellers kan være svært at få, fordi det aktuelt er umuligt at forudsige, hvem der vil udvikle sygdommen. I gennemsnit har forskerne haft fem blodprøver med NfL-målinger for hver MS-patient i studieperioden, der strakte sig fra 2010 til 2019.

Ni år før første symptom

Resultaterne viste, at 17 procent af bloddonorerne i studiet, der senere fik MS, havde periodevist forhøjede NfL-niveauer. Det kunne ses op til ni år før, at de fik deres første MS-symptom – også hos patienter med primær progressiv sclerose. Modelbaserede beregninger viste desuden, at estimeret 55 procent af patienterne havde haft forhøjede NfL-niveauer.

”Perioderne med nerveskader kan ligge i op til ni år før deres første symptom, hvor de formentlig er symptomfrie. Så måske personerne slet ikke har lagt mærke til det,” siger Josefine Britze.

”Det indikerer, at der formentlig vil være en gevinst, hvis man kan opspore sygdommen langt tidligere og måske igangsætte behandling, men det skal undersøges nærmere gennem yderlige forskning.”

Josefine Britze understreger, at der kan være stor variation i NfL-niveauerne for den enkelte patient. Oftest kommer de forhøjede NfL-værdier i bølger, og derfor skal man heller ikke drage konklusioner på baggrund af en enkelt prøve fra en patient.

”Man skal så vidt muligt have flere prøver for en patient på grund af de fluktuerende niveauer. Men det mønster, vi så i studiet, passer rigtig godt med vores forståelse af sclerose, hvor sygdomsaktiviteten kommer i attakker,” siger hun.

Mere forskning på vej

Josefine Britze er allerede ved at planlægge, hvordan hun og kollegerne skal arbejde videre med resultaterne fra studiet.

”Siden vores studieperiode sluttede i 2019, er der kommet mange flere bloddonorer til og dermed også flere data på bloddonorer, der senere har fået en MS-diagnose. Vi kunne være interesserede i at finde ud af, om der er en sammenhæng mellem hvor mange og hvor høje NfL-stigninger, man har haft – og hvordan det så går patienterne efter MS-diagnosen. Ved hjælp af data fra Scleroseregisteret kunne vi også se på, hvordan det går på forskellige behandlinger og hvor hurtigt man får relaps,” siger hun.

Påvirkning af NfL-prøver

Næsten samtidig med publiceringen af studiet om tidlig opsporing af MS er der blevet publiceret et andet NfL-studie i Multiple Sclerosis and Related Disorders – også med Josefine Britze som forfatter - hvor forskere har undersøgt forskellige faktorer, der kan påvirke de blodprøver, der bruges til at måle NfL på MS-patienter. Her viste resultaterne, at alder, BMI og temperaturen for opbevaring af prøverne kan have indflydelse på målingen af NfL-niveauerne, hvorfor man ikke uden videre kan sammenligne målinger af NfL-serumkoncentrationer.

”Vi har i vores studie om den prækliniske fase af MS kontrolleret for alder, køn og opbevaring af prøverne. Vi havde ikke mulighed for at korrigere for BMI, fordi vi ikke havde oplysninger om BMI på alle deltagerne. Men hos de deltagere, hvor vi havde information om BMI, undersøgte vi, om der var forskel på den gennemsnitlige BMI hos gruppen af donorer, der udviklede sclerose, og gruppen, der ikke gjorde – og det var der ikke,” siger Josefine Britze.

  • Oprettet den .

Sundhedskultur

MUSIK: Et anderledes videnskabeligt forsøg fandt sted på den seneste udgave af heavy metal-festivalen Copenhell. 45 festivaldeltagere fik hånden nedsænket i iskoldt vand og fik målt deres smerteoplevelse, mens de lyttede til først Slayers ’Raining Blood’ og derefter Enyas ’Orinoco Flow’.

KULTUR-TEMPERATUR: Peder Hvelplund (Enhedslisten) ser Primo Levis roman om livet i Auschwitz under Holocaust som et fantastisk vidnesbyrd om forråelse i et samfund. Det er også aktuelt i forhold til eksempelvis Israel-Palæstina-konflikten, mener sundhedsordføreren.

DOKUMENTAR: ’Memory Wars’ er en fascinerende, men ensidig dokumentar om den amerikanske psykolog Elizabeth Loftus, som i årtier har været den, forsvarsadvokater ringer til, hvis de vil så tvivl om et vidnes erindringer. Filmen formår kun at ridse i overfladen af den kontrovers, der omgærder hovedpersonen.

En dansk kunstner, der tilbragte 56 år af sit liv på et psykiatrisk hospital, bliver nu en del af en stor international udstilling i New York. Kunstneren, der er kendt som Ovartaci, vil få sine værker vist side om side med verdensberømte navne som Salvador Dalí, Francis Bacon og Marcel Duchamp.

FILM: Dokumentarfilmen ’The Tender Revolution’ opstiller en række miniportrætter af hårdtarbejdende mennesker i nutidens Tyskland. Ingen af dem møder meget anerkendelse for deres slid med syge og trængende mennesker.  Filmen rummer masser af empati og forandringstørst, men fokus bliver flere steder lidt uskarpt.

MEDIER: Dansk Selskab for Patientsikkerhed har offentliggjort en kanon med 24 værker, der anses for at være centrale i arbejdet med patientsikkerhed. Værkerne dækker både historiske og nutidige perspektiver og skal styrke forståelsen af patientsikkerhed som et fagligt felt. Lanceringen falder sammen med den internationale patientsikkerhedsuge i uge 11, hvor der verden over sættes fokus på vigtigheden af patientsikkerhed.

FILM: Dokumentarfilmen ´Human Race´ er et opløftende og sympatisk portræt af en topforskers jagt på svar, på konkurrence i videnskaben og på livets vilkårlighed.

KULTUR-TEMPERATUR: Inge Kristensen er direktør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Lige nu – i uge 11 – , hvor det er international patientsikkerhedsuge, minder hun om, hvordan bøger og kunst kan bruges også af sundhedsprofessionelle til at bevare kompas og perspektiv i arbejdet med patienten.

MUSIK: Sangens Hus i Herning samarbejder med sundhedsforvaltningerne i 25 kommuner om at etablere såkaldte sundhedskor. Korene er målrettet mennesker, som har udfordringer med fysisk eller psykisk mistrivsel. Her skaber sang og musik et fællesskab, uden at deltagerne behøver at være bange for at løbe tør for ord.

FILM: Den debuterende instruktør Sylvia Le Fanu skildrer stilfærdigt, stramt og med stor formåen, hvordan en kræftpatients sidste tid kan se ud for en lille familie.

KULTUR-TEMPERATUR: Det britiske rockband The Cure har for nylig udgivet deres første album i 15 år. Det er godt nyt for en gammel fan som professor Eske Kvanner Aasvang fra Rigshospitalet.

PODCAST: De seneste to år er radio- og TV-vært Emil Thorup gået fra at være fast inventar i Københavns natteliv til at blive bannerfører for faste sengetider, kosttilskud og Theta-bølger. I en ny podcast kaster han dom over andre mere eller mindre kendte danskeres livsstil og fortæller dem, hvordan de bør leve deres liv. Det er på én og samme tid pisseirriterende og ret underholdende at lytte til. 

KULTUR-TEMPERATUR: Som formand i Forum for Yngre Almenmedicinere (FYAM) har Malene Nepper fokus på familielivet. Det skinner også igennem i hendes kulturforbrug, hvor hun anbefaler familiepolitiske indspark og japanske tegnefilm, der kan ses med udbytte af samtlige medlemmer i børnefamilien.

DOKUMENTAR: Når dokumentarfestivalen CPH:DOX finder sted fra 19. til 30. marts, vil videnskab fylde mere i programmet end tidligere. Programmet er nu offentliggjort, og SundhedsKultur har udvalgt en række film til dem, der interesserer sig for sundhed og naturvidenskab.

PODCAST: ’Recepten’ er P4’s svar på de to P1-podcasts ’Sygt nok’ eller ’Lægens bord´, men er mere letfordøjelig. Måske tygget lidt for grundigt for lytteren. Men godt mast inde mellem 21 musiknumre, jingles og lytter-sms ’er er der faktisk et par gode, konkrete sundhedsråd fra en ekspert eller en forsker at hente, hvis man er vågen.

PODCAST: "Når vi står over for livets afslutning, er det ikke sorgen, vi bør frygte. Det er fortrydelsen," fastslår journalist Sarah Wildman i en dybt bevægende podcast om de samtaler, der manglede under hendes datters kræftbehandling og op til hendes død. Lægerne – og dermed også hun selv og familien – klamrede sig så fast til håbet om helbredelse, at de ikke kunne tale med den i virkeligheden døende datter om døden.

STREAMING: En ny voksentegnefilm skildrer medicinalindustrien som omtrent den grummeste skurk på kloden. Næppe helt retfærdigt, men ’Common Side Effects’ er et skævt, satirisk og dybt underholdende action-eventyr.

Udstillingen om Mary Elizabeths Hospital er flyttet fra foyeren i Industriens Hus til Designmuseum Danmark, hvor udstillingen ’Hjerterum: Det helende hospitals design’ løber frem til april.

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement, kontakt:
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder
    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi
    Maiken Skeem – hjerte-kar, redaktør for printmagasiner
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, oftalmologi, kultur

    Tilknyttede journalister

    Anne Westh - allround
    Natacha Houlind Petersen - allround
    Maria Cuculiza - kultur
    Sofie Korsgaard - redaktør for printmagasiner
    Jette Marinus - respiratorisk
    Thomas Telving - allround
    Hani Abu-Khalil - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Nina Bro
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektkoordinator
    Annette Svanemose
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Assistent
    Emma Meisner
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether