Neuromodulerende dragt reducerer spasticitet hos MS-patienter
Et dansk pilotstudie viser, at en ny type helkropsdragt med elektriske impulser mindsker ufrivillige muskelbevægelser hos patienter med multipel sclerose.
De nye resultater blev præsenteret på et SIG mobility-møde under RIMS (Rehabilitation in Multiple Sclerosis) på Aarhus Universitet 4. oktober.
Molliidragten er en elastisk helkropsdragt, der udsender svage elektriske impulser og kan hjælpe med at nulstille hjernens signaler til musklerne, hvis de er blevet forstyrret af en neurologisk sygdom. Derved kan den få spastiske, stive og smertefulde muskler til at slappe af. Dragten har tidligere vist sig at have effekt på patienter med neurologiske sygdomme som cerebral parese, rygmarvsskade og stroke. Nu har Sclerosehospitalerne i Danmark som nogle af de første undersøgt, om dragten også har effekt på spasticitet hos MS-patienter.
”Resultaterne viser, at dragten har god effekt hos nogle patienter, og jeg tror, at dragten måske vil kunne bruges som supplerende behandling af MS-patienter i fremtiden”, sagde Kasper Byskov, der er forskningsassistent hos Sclerosehospitalerne, ved præsentationen af studiet.
Patienterne forbedrede muskelkoordinering
Pilotstudiet, som er foregået i et samarbejde mellem Sclerosehospitalerne og Bandagistcenteret, er udført på fire patienter med MS, som havde både attakvis og progressiv sclerose. Tre ud af de fire patienter havde brug for enten stok eller rollator for at kunne gå. Testen varede seks uger, og patienterne blev bedt om at bruge dragten én time hver anden dag.
Før testen fik patienterne målt graden af spasticitet og ataksi gennem henholdsvis MAS-skalaen og SARA-skalaen. Alle havde problemer med spasticitet og muskelsvaghed/manglende muskelkoordinering (ataksi). Det primære endepunkt i studiet var patienternes evne til at udføre to muskelkoordinerende test for henholdsvis arme og ben: ”Nine Hole Peg Test” og ”Six Spot Step Test”. De sekundære endepunkter var yderligere test til måling af muskelkoordinering i arme og ben samt en måling af patienternes livskvalitet.
”Efter seks uger viste resultaterne, at alle patienterne var blevet hurtigere til at udføre både ”Nine Hole Peg Test” og ”Six Spot Step Test”. Samtidig scorede patienterne højere på livskvalitet. En af patienterne fik tilmed en bedre søvnkvalitet, fordi Molliidragten gjorde, at hun fik mindre spasticitet og uro i benene,” sagde Kasper Byskov.
Varsom med resultaterne
Gennem forsøgene på Sclerosehospitalerne har Kasper Byskov selv set, hvordan nogle patienter oplevede markante forbedringer i deres gangfunktion og muskelkoordinering efter at have brugt dragten. Men alligevel opfordrer han til at tolke resultaterne fra studiet med forsigtighed.
”Det er et pilotstudie, så vi skal være varsomme med fortolkningen. Vi kan konstatere, at patienterne overordnet oplevede store og klinisk funktionelle forbedringer. Men der er stadig meget, vi ikke ved om de underliggende mekanismer bag dragten, så der er brug for mere forskning,” sagde Kasper Byskov.
”Nu skal vi i gang med et klinisk randomiseret studie af 60-70 patienter sammen med forskere i Belgien for at teste dragten på en større gruppe patienter. Senere skal vi også finde ud af hvilke typer af patienter, der kan få gavn af dragten.”
SIG mobility er en interessegruppe for forskere, der har specialiseret sig i fysisk træning og MS, og gruppen er organiseret under det europæiske netværk RIMS (Rehabilitation in Multiple Sclerosis).
- Oprettet den .