Anti-CD20-eksponering hos gravide gav ikke B-celle-depletering hos børnene
ECTRIMS: Anti-CD20-antistofbehandling umiddelbart før eller under de første måneder af en graviditet overføres kun minimalt til fosteret og giver ikke B-celle-depletering hos børnene.
Det tyder resultater fra MINORE-studiet på. Forskerne bag studiet mener, at resultatet indikerer, at Ocrevus kan være en sikker behandling at tilbyde kvinder i forbindelse med graviditet.
I studiet (abstract P087)indgår 35 kvinder, der fik Ocrevus (ocrelizumab) enten inden for de sidste seks måneder inden de blev gravide, eller i enkelte tilfælde under graviditetens første trimester.
I denne gruppe har forskerne undersøgt, i hvor høj grad antistofbehandlingen blev overført til fosteret, og om behandlingen påvirkede B-celle-niveauet hos fosteret.
Blandt de deltagende kvinder havde 18 fået infusion med Ocrevus tre til seks måneder inden deres sidste menstruation før graviditeten, 14 havde fået det inden for de sidste tre måneder før sidste menstruation og tre kvinder fik infusion i løbet af første trimester. Undervejs i graviditeten blev koncentrationen af Ocrevus målt i blodprøver taget ved uge 24-30, uge 35 og igen ved fødslen. Ved fødslen målte man desuden koncentrationen af Ocrevus i navlestrengen og seks uger efter fødslen i spædbarnets blod.
Ikke målbart
I den første blodprøve blandt kvinderne, fandt man varierende koncentrationer af Ocrevus hos lidt mere en 30 procent af kvinderne, men fra uge 35 og frem var koncentrationen af antistofbehandlingen ikke målbar hos mere end 90 procent af både kvinderne, og det samme gjaldt spædbørnene ved fødslen og efter seks uger.
Hos to spædsbørn fandt man Ocrevus i navlestrengen og hos et enkelt også i blodet i den sjette leveuge. I alle tilfælde var koncentrationen i den lave ende i forhold til at være målbar og langt under terapeutisk niveau (200 mikrogram/ml). Hos børnene, hvor man fandt Ocrevus i navlestrengen var koncentrationen højere end hos moderen, hvilket ifølge forskerne harmonerer med, at overførslen af IgG fra mor til barn er høj i sidste del af graviditeten.
Blodprøverne fra spædbørnenes sjette leveuge viser desuden, at forekomsten af B-celler lå inden for det normale hos alle børnene.
Dette resultat er studiets primære mål, og forskerne konkluderer på baggrund af det, at behandling med Ocrevus kan vise sig at være forenelig med graviditet.
Alle graviditeter i studiet førte til fuldbyrdede fødsler af sunde børn med vægt, længde og hovedstørrelse inden for det normale.
Milde bivirkninger
Bivirkningsmæssigt finder forskerne heller ikke noget udsædvanligt. De fleste børn oplevede ikke mere end en enkelt bivirkning eller uønsket hændelse, og i de fleste tilfælde var der tale om milde eller moderate symptomer. Fire børn oplevede alvorlige symptomer, som alle kunne behandles, og ingen af tilfældene blev vurderet til at være relateret til Ocrevus.
Studiet, der er sponsoreret af Roche, er foretaget af en international forskergruppe med professor Kerstin Hellwig, Ruhr Universitet Bochum i Tyskland, i spidsen og i samarbejde med forskere ved Roche.
- Oprettet den .