Pacemaker kan hjælpe patienter med sclerose
ECTRIMS: Sakral nervemodulation har i et dansk pilotstudie vist sig at have effekt på MS-patienter med vandladningsforstyrrelser.
En pacemaker-lignende stimulator, der indopereres ved korsbenet og sender elektriske impulser til sakralnerverne, har allerede i en del år været et effektivt behandlingstilbud til patienter med vandladningsproblemer og afføringsproblemer efter for eksempel kemoterapi eller en rygmarvsskade. Nu er behandlingen også blevet afprøvet til patienter med multipel sclerose, som har vandladningsforstyrrelser.
I et pilotstudie, som udgår fra Odense Universitetshospital, har forskere for første gang lavet et randomiseret studie, der tester sakral nervemodulation MS-patienter. Målet var i første omgang at afgøre, om behandlingen var sikker for denne patientgruppe, dernæst skulle man måle på, om sakral nervemodulation havde en effekt på patienternes vandladningsproblemer.
13 patienter blev inkluderet i studiet og fik i første omgang indopereret en løs elektrode for at afgøre, om de responderede på behandlingen. Dette er normal procedure ved sakral nervemodulation, da ikke alle patienter har gavn af behandlingen. Derefter gik 11 patienter videre til det egentlige forsøg, hvor de fik indopereret den pacemaker-lignende stimulator. Halvdelen af patienterne fik tændt for stimulatoren, og den anden halvdel havde en inaktiv stimulator.
God effekt på vandladning
Efter en måned evaluerede forskerne resultatet og kunne se, at patientgruppen med den tændte stimulator havde fået færre vandladnings- og afføringsproblemer. Samtidig rapporterede 82 procent af patienterne at være meget tilfredse eller tilfredse med behandlingen.
”Jeg tror bestemt, at sakral nervemodulation har potentiale til at blive en behandling for patienter med sclerose. Det vil kunne give patienterne større overskud og mere livskvalitet. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at behandlingen ikke virker på alle,” siger Hanne Kobberø, der er overlæge i urologi på Odense Universitetshospital. Hun står i spidsen for studiet, der bliver præsenteret som en ePoster på ECTRIMS 2024.
”Efter de positive resultater fra pilotstudiet er vi nu i gang med at rekruttere patienter til et randomiseret multicenter-forsøg med 60 patienter, som skal findes på Odense Universitetshospital, Herlev og Gentofte Hospital samt et fransk hospital.”
- Oprettet den .