Skip to main content

Ældre MS-patienter forbedrer fysisk funktion i dansk studie

Intensiv styrketræning opbygger ældre MS-patienters muskelstyrke og forbedrer deres fysiske funktion.

Det viser de foreløbige resultater fra et studie, der indbragte Tobias Gæmelke – ph.d.-studerende ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet – førsteprisen ved uddeling af MS Forskningstalent-priser på DAREMUS-mødet, som er et to-dages møde for sclerose-forskere. Mødet blev afholdt i slutningen af maj i år.

”Der er hidtil kun lavet få studier, der belyser effekten af træning blandt ældre med sclerose, og de er af relativt lav kvalitet. Derfor er det vigtigt, at vi med vores studie får belyst området med en intervention af højere kvalitet og mere detaljerede målemetoder,” siger Tobias Gæmelke.

Powertræning viste effekt

Ifølge tal fra Det Danske Scleroseregister har næsten 19.000 danskere multipel sclerose - heraf er 37 procent 60 år eller ældre. Det tal er stigende, fordi flere lever længere med sygdommen, og samtidig får flere en MS-diagnose sent i livet.

Tobias Gæmelke

”Derfor er der også behov for at forske mere i ældre med MS. Der er især en kæmpe diskrepans på træningsområdet, fordi kun 1,5 procent af de eksisterende studier har kigget på gruppen af personer med MS, som er 60 år eller ældre. Det kan undre, fordi en positiv effekt af styrketræning til raske ældre allerede er veldokumenteret,” siger Tobias Gæmelke.

I det randomiserede, kontrollerede studie har Tobias Gæmelke og hans forskerkolleger undersøgt powertræning – en form for styrketræning, hvor øvelserne med belastning udføres hurtigst muligt – til en gruppe på 41 MS-patienter over 60 år. Halvdelen skulle lave power træning to gange om ugen, mens den anden halvdel forsatte med standardbehandling. Efter et forløb på 24 uger viste resultaterne, at gruppen på powertræning havde opnået en bedre score, når det drejede sig om fysisk funktion, neuromuskulær funktion og opbygning af muskelmasse.

”Vi kunne se, at gruppen, som udførte powertræning, havde fået mere benstyrke og overkropsstyrke. De klarede sig samtidig bedre i de forskellige gangtest og funktionstest. Og disse ændringer kunne måles til at være klinisk relevante for mellem 70 og 90 procent af personerne med multipel sclerose.”

Afventer analyser af MR-scanninger

Deltagerne fik også testet deres kognitive færdigheder via forskellige test, der målte på hukommelse og tankeprocessering, men her så man ikke en effekt som følge af træningen. Deltagerne på powertræning rapporterede dog selv om mindre træthed og sygdomspåvirkning i de spørgeskemaer, som var en del af studiet.

Desuden er deltagerne blevet MR-scannet for at for at undersøge, om træningen har en synlig effekt på hjernen og kan bremse forværringen af multipel sclerose, men disse resultater er man i øjeblikket i gang med at analysere.

”Først og fremmest er det positivt, at powertræningen kunne opbygge en fysisk reservekapacitet hos deltagerne, for forbedring på disse mål betyder meget for personer med multipel sclerose. Så må vi efterfølgende se, om træningen også har effekt på sygdomsforværring,” siger Tobias Gæmelke.

Abstract til Tobias Gæmelkes forskning er på side 7 i programmet for DAREMUS-mødet.

Mere forskning i ældre patienter

Andenprisen ved uddeling af MS Forskningstalent-priserne gik til Frederik Elberling, ph.d. og seniorforsker ved Det Danske Scleroseregister. Han har i sit studie undersøgt, hvad der sker, når man trapper behandlingsintensiteten for MS-patienter ned. Det er især blevet relevant, fordi man i de senere år har valg at starte langt flere patienter direkte på højeffektive behandlinger. De kraftige behandlinger giver den bedste effekt tidligt i sygdommen, men over tid kan de begynde at give bivirkninger, der gør det nødvendigt at skifte til en anden behandling.

Resultaterne af dette studie viste, at det særligt blandt ældre sclerosepatienter med stabil sygdom kan være både sikkert og gavnligt at nedtrappe behandlingsintensiteten for patienter på højeffektive lægemidler.

 • Oprettet den .

Sundhedskultur

BØGER: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt nogle af de mest interessante bøger på sundhedsområdet i de første seks måneder i 2024.

DIGITALT: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt fem af de mest interessante og sommerferieegnede digitale oplevelser på sundhedsområdet fra foråret 2024. 

KULTUR-TEMPERATUR: 39-årige Johan Burisch er nyudnævnt professor med dagligt virke på Hvidovre Hospitals mavetarm-afdeling. Trods 220 videnskabelige publikationer finder han også plads til klassisk klaverspil og, for nylig, to Metallica-koncerter i Parken.

PODCAST: Podcastserien ’Du dør hvis du græder’, er et kærligt, humoristisk og hudløst ærligt portræt af en scleroseramts fordomme om at være syg og om at forsøge af flygte – og blive indhentet af sin sygdom. 

FILM: ’Inderst Inde 2’ skildrer psyken hos en teenagepige i et rablende action-eventyr. Filmen overgår ikke den første, men anmelder Henrik Reinberg Simonsen er på nuværende tidspunkt klar til at følge den unge hovedperson Rileys sjæleliv hele vejen til pensionsalderen.

KULTUR-TEMPERATUR: Maja Højgaard er uddannet læge og nyvalgt borgmester for Socialdemokratiet i Brøndby. For hende overgår et fodbolddrama som slutopgøret mellem Brøndby og AGF alt, hvad man kan finde på teateret og i andre dele af den finere kunst.

TEATER: Hvis du ikke allerede har set ´Arven´, der fik en Reumert for årets forestilling i 2023, så er chancen der nu, når det Kgl. Teater sætter stykket op igen i Skuespilhuset. Den otte timer lange forestilling er en uforglemmelig og livsbekræftende oplevelse.

BØGER: En underbemandet fødestue kombineret med sundhedspersonalets søvnunderskud efter for lange vagter og manglende kompetencer havde katastrofale konsekvenser for babyen Mia. Mias mors sylespidse, men også nøgternt velargumenterede kritik af, hvordan hendes datter ikke fik tilstrækkeligt ilt, bør mane til eftertanke i sundhedsvæsnet.

BØGER: Som ung pårørende til en ung kræftpatient bliver man ramt på et sårbart tidspunkt i livet, og man kan føle sig meget alene. Kræftens Bekæmpelse udgiver derfor nu en håndbog, som enkelt og hurtigt guider unge til forskellige former for hjælp, støtte, forståelse og ikke mindst relevante fællesskaber.

KULTUR-TEMPERATUR: Hospitalsdirektør Kristian Antonsen fra Bispebjerg og Frederiksbjerg Hospital betragter fodbold som kultur og har tilbragt utallige ”magiske aftener” på Danmarks nationalstadion.

BØGER: Nicklas Brendborg, kendt for sine bestsellere om, hvordan vi lever længere og bedre, havde svært ved at få sin første forlagskontrakt. Han mener, at vejen er banet for andre forfattere, især hvis de husker at have nok stof og skriver fængende og med humor.

KULTUR-TEMPERATUR: Hoveduddannelseslæge Wendy Sophie Schou skal fremover stå i spidsen for Yngre Lægers godt 16.000 medlemmer. Foran en kulturel buffet er hun et madøre, der er glad for både klassisk klaver og danske upcoming artister som den elektroniske musiker Dillistone.

DOKUMENTAR: Den prisbelønnede svenske pianist og komponist Stefan Nilsson afsluttede sidste år sit liv kun tre måneder efter, at han havde modtaget den frygtede diagnose, ALS. Den nye dokumentar ´Min død er min´, udsendt af svenske SVT følger musikerens sidste tid og ønsker om selv at bestemme over sin død, taler lige ind i hjertekulen – og ind i den danske debat om retten til assisteret selvmord og aktiv dødshjælp.

KULTUR-TEMPERATUR: Læge og ph.d. Cæcilie B. Johansen har 37.000 følgere på sin Instagram-profil, hvor hun formidler om hudpleje og skønhed. Som mor til tre børn har hun lige været på Moesgaard Museum uden for Aarhus, hvor det blev hendes børns tur til at iføre sig kittel.

TV: På et nyt privathospital ovenpå et indkøbscenter kan man købe sig til kæmpe trutmund, ny spids hage, knivskarpe kind- og kæbeben, svulmende numser og store bryster.  Skræmmende public service-serie viser, hvordan unge strømmer til for at kunne leve op til forskønnende filtre, sociale influenceres sidste look og samfundets nye normer om, at smilerynker er grimt, mens Plastic Fantastic er smukt.

FILM: Den nye danske film Fuld af kærlighed viser, hvor ødelæggende det er for børn at vokse op i et misbrugshjem, og hvor afgørende det er at bearbejde traumet. For selvom misbruget stopper, så fortsætter de destruktive, tillærte mønstre for resten af familien. Men de ved det sjældent selv.

BØGER: Lægerne Andreas Pihl og Michael Hejmadi påviser i endnu en ferm og underholdende bog om Doktor Hansen, hvorfor almen praksis har akut behov for indførelse af nye teknologiske løsninger. 

STREAMING: TV-serien Baby Reindeer er en komediedrama-thriller ulig noget, du før har set. Det er TV, når det på samme tid er bedst og værst, og det rammer tidsånden lige i røven.

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør

  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Jobannoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement, kontakt:
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
  Christina Alfthan - patientrettigheder

  Tilknyttede journalister

  Natacha Houlind Petersen - allround
  Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
  Berit Andersen – psykiatri
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur
  Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
  Gorm Palmgren - onkologi
  Hani Abu-Khalil - allround
  Anne Westh - allround
  Stephanie Hollender - allround
  Thomas Telving - allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Annoncekonsulent
  Helle Hviid
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Projektledere
  Susanne Greisgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Lisbet Møller Helweg
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether