Skip to main content

Subkutan Ocrevus på vej mod EU-godkendelse kan aflaste hospitalerne

MS-lægemidlet Ocrevus (ocrelizumab) som subkutan indsprøjtning vil kunne spare afdelingerne for ressourcer og gøre hverdagen lettere for patienterne, vurderer MS-læger. EMA's komité for humane lægemidler har nu anbefalet subkutan ocrelizumab til godkendelse mod attakvise og progressive former for multipel sclerose.

Firmaet Roche, der står bag lægemidlet, forventer, at Europa-Kommissionen vil godkende ocrelizumab i subkutan version i midten af 2024.

I Danmark er ocrelizumab det mest benyttede lægemiddel til sygdomsmodificerende behandling for MS-patienter. I 2023 fik 1.937 danske patienter ocrelizumab, hvilket svarer til 19,2 procent af MS-patienterne, viser tal fra Det Danske Scleroseregister. Derfor vil det også få betydning både for de danske scleroseklinikker og deres patienter, hvis ocrelizumab godkendes til subkutan injektion.

”Vi ser frem til, at det vil blive muligt at give ocrelizumab som en subkutan injektion, og det vil også gøre det lettere for patienterne,” siger Helle Hvilsted Nielsen, som er professor på Neurologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.

Markant kortere behandlingstid

Bag anbefalingen af ocrelizumab til subkutan injektion ligger data fra fase III-studiet OCARINA II, der viser, at den subkutane version af ocreliaumab er sammenlignelig med IV-infusion – den administrationsvej, som bruges i dag. Data viste en næsten fuldstændig reduktion af relapsaktiviteten (97 procent) og MR-læsioner (97,2 procent) over en periode på 48 ugers behandling.

En patient på ocrelizumab skal have behandling to gange om året. Gøres det som IV-behandling, vil det tage 2,5 til 3 timer, mens de subkutane indsprøjtninger kun vil tage cirka 10 minutter.

Rent praktisk komme sclerosepatienterne dog ikke ind på scleroseklinikken på Odense Universitetshospital, når de skal have IV-behandling i dag, men møder i stedet på OUH Fælles Dagshospital, der giver IV-behandlinger til alle typer af patienter på tværs af hospitalet. Det samme vil formentlig også gælde for de subkutane indsprøjtninger.

”Derfor mærker vi heller ikke her i afdelingen, hvis de skal være der i kortere tid for at få en behandling. Men det gør personalet på daghospitalet og patienterne.”

Samtidig forventer Helle Hvilsted Nielsen, at patienterne samlet set skal være i kortere tid på hospitalet ved subkutane indsprøjtninger, fordi den præmedicin, der skal tages forud for behandlingen med ocrelizumab (allergimedicin og binyrebarkhormon), kan tages derhjemme, når man får indsprøjtninger.

”Vi vil også prøve at placere patienternes halvårlige kontrol samtidig med indsprøjtningerne, og det er sværere at planlægge ind i dag, fordi IV-behandlingerne tager længere tid,” siger Helle Hvilsted Nielsen.

Subkutane indsprøjtninger bruges allerede

Matthias Kant, leder af Sydjysk Skleroseklinik, fortæller, at andre MS-lægemidler tidlige er blevet udviklet i en subkutan version. Det drejer sig blandt andet om Tysabri (natalizumab).

”Det skabte noget frihed, fordi vi bedre kunne fordele patienterne hen over ugen. Ved ocrelizumab er det en større mængde, der skal sprøjtes ind. Så det kan få betydning, at ocrelizumab snart kan fås i en subkutan version, men jeg er spændt på at se hvor attraktivt, det vil være," siger Matthias Kant.

Der findes også sygdomsmodificerende MS-medicin i en subkutan version, der i dag kan gives som hjemmebehandling, så patienten får sprøjterne med hjem og selv skal stikke sig. Det har været en mulighed for beta-interferon siden 1996, Glatirameracetat (copaxone) siden 2000 og Kesimpta (ofatumumab) siden 2022.

”Det er de fleste patienter glade for, og i princippet kan hjemmebehandlingen også gives af den praktiserende læge eller hjemmeplejen. Jeg tror dog ikke på, at det vil fungere, hvis vi involverer et andet led i sundhedsvæsenet til at give indsprøjtningerne. For os er det bedre, hvis vi bevarer den direkte kontakt med patienten,” siger han.

 

 • Oprettet den .

Sundhedskultur

BØGER: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt nogle af de mest interessante bøger på sundhedsområdet i de første seks måneder i 2024.

DIGITALT: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt fem af de mest interessante og sommerferieegnede digitale oplevelser på sundhedsområdet fra foråret 2024. 

KULTUR-TEMPERATUR: 39-årige Johan Burisch er nyudnævnt professor med dagligt virke på Hvidovre Hospitals mavetarm-afdeling. Trods 220 videnskabelige publikationer finder han også plads til klassisk klaverspil og, for nylig, to Metallica-koncerter i Parken.

PODCAST: Podcastserien ’Du dør hvis du græder’, er et kærligt, humoristisk og hudløst ærligt portræt af en scleroseramts fordomme om at være syg og om at forsøge af flygte – og blive indhentet af sin sygdom. 

FILM: ’Inderst Inde 2’ skildrer psyken hos en teenagepige i et rablende action-eventyr. Filmen overgår ikke den første, men anmelder Henrik Reinberg Simonsen er på nuværende tidspunkt klar til at følge den unge hovedperson Rileys sjæleliv hele vejen til pensionsalderen.

KULTUR-TEMPERATUR: Maja Højgaard er uddannet læge og nyvalgt borgmester for Socialdemokratiet i Brøndby. For hende overgår et fodbolddrama som slutopgøret mellem Brøndby og AGF alt, hvad man kan finde på teateret og i andre dele af den finere kunst.

TEATER: Hvis du ikke allerede har set ´Arven´, der fik en Reumert for årets forestilling i 2023, så er chancen der nu, når det Kgl. Teater sætter stykket op igen i Skuespilhuset. Den otte timer lange forestilling er en uforglemmelig og livsbekræftende oplevelse.

BØGER: En underbemandet fødestue kombineret med sundhedspersonalets søvnunderskud efter for lange vagter og manglende kompetencer havde katastrofale konsekvenser for babyen Mia. Mias mors sylespidse, men også nøgternt velargumenterede kritik af, hvordan hendes datter ikke fik tilstrækkeligt ilt, bør mane til eftertanke i sundhedsvæsnet.

BØGER: Som ung pårørende til en ung kræftpatient bliver man ramt på et sårbart tidspunkt i livet, og man kan føle sig meget alene. Kræftens Bekæmpelse udgiver derfor nu en håndbog, som enkelt og hurtigt guider unge til forskellige former for hjælp, støtte, forståelse og ikke mindst relevante fællesskaber.

KULTUR-TEMPERATUR: Hospitalsdirektør Kristian Antonsen fra Bispebjerg og Frederiksbjerg Hospital betragter fodbold som kultur og har tilbragt utallige ”magiske aftener” på Danmarks nationalstadion.

BØGER: Nicklas Brendborg, kendt for sine bestsellere om, hvordan vi lever længere og bedre, havde svært ved at få sin første forlagskontrakt. Han mener, at vejen er banet for andre forfattere, især hvis de husker at have nok stof og skriver fængende og med humor.

KULTUR-TEMPERATUR: Hoveduddannelseslæge Wendy Sophie Schou skal fremover stå i spidsen for Yngre Lægers godt 16.000 medlemmer. Foran en kulturel buffet er hun et madøre, der er glad for både klassisk klaver og danske upcoming artister som den elektroniske musiker Dillistone.

DOKUMENTAR: Den prisbelønnede svenske pianist og komponist Stefan Nilsson afsluttede sidste år sit liv kun tre måneder efter, at han havde modtaget den frygtede diagnose, ALS. Den nye dokumentar ´Min død er min´, udsendt af svenske SVT følger musikerens sidste tid og ønsker om selv at bestemme over sin død, taler lige ind i hjertekulen – og ind i den danske debat om retten til assisteret selvmord og aktiv dødshjælp.

KULTUR-TEMPERATUR: Læge og ph.d. Cæcilie B. Johansen har 37.000 følgere på sin Instagram-profil, hvor hun formidler om hudpleje og skønhed. Som mor til tre børn har hun lige været på Moesgaard Museum uden for Aarhus, hvor det blev hendes børns tur til at iføre sig kittel.

TV: På et nyt privathospital ovenpå et indkøbscenter kan man købe sig til kæmpe trutmund, ny spids hage, knivskarpe kind- og kæbeben, svulmende numser og store bryster.  Skræmmende public service-serie viser, hvordan unge strømmer til for at kunne leve op til forskønnende filtre, sociale influenceres sidste look og samfundets nye normer om, at smilerynker er grimt, mens Plastic Fantastic er smukt.

FILM: Den nye danske film Fuld af kærlighed viser, hvor ødelæggende det er for børn at vokse op i et misbrugshjem, og hvor afgørende det er at bearbejde traumet. For selvom misbruget stopper, så fortsætter de destruktive, tillærte mønstre for resten af familien. Men de ved det sjældent selv.

BØGER: Lægerne Andreas Pihl og Michael Hejmadi påviser i endnu en ferm og underholdende bog om Doktor Hansen, hvorfor almen praksis har akut behov for indførelse af nye teknologiske løsninger. 

STREAMING: TV-serien Baby Reindeer er en komediedrama-thriller ulig noget, du før har set. Det er TV, når det på samme tid er bedst og værst, og det rammer tidsånden lige i røven.

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør

  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Jobannoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement, kontakt:
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
  Christina Alfthan - patientrettigheder

  Tilknyttede journalister

  Natacha Houlind Petersen - allround
  Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
  Berit Andersen – psykiatri
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur
  Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
  Gorm Palmgren - onkologi
  Hani Abu-Khalil - allround
  Anne Westh - allround
  Stephanie Hollender - allround
  Thomas Telving - allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Annoncekonsulent
  Helle Hviid
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Projektledere
  Susanne Greisgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Lisbet Møller Helweg
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether