Skip to main content

DanNORMS-studiet når milepæl: Rituximab kan vise sig ligeså effektivt som Ocrevus

Rekrutteringen til det store danske DanNORMS-studie er netop afsluttet. Studieleder Jeppe Romme Christensen forventer, at rituximab vil vise sig at være lige så effektivt som Ocrevus (ocrelizumab) til behandling af MS-patienter, og det kan betyde store besparelser på medicinudgifterne.

Patient nummer 600 blev for nylig inkluderet i DanNORMS-studiet – et fase III-studie, der sammenligner effekten af de højeffektive sygdomsmodificerende behandlinger ocrelizumab og rituximab til MS-patienter. Siden 2021 har 11 ud af 13 danske scleroseklinikker inkluderet patienter til studiet. Resultaterne bliver imødeset med spænding, for det sker sjældent, at man i Danmark laver en head-to-head test af to lægemidler inden for scleroseområdet.

”Vores indtryk er, at både ocrelizumab og rituximab opleves som gode behandlinger ude i klinikkerne. Behandlingerne er forbundet med meget få attakker og bivirkninger blandt forsøgsdeltagerne. Der foreligger dog ikke endelig evidens, men det forventer vi at få med dette fase III-studie,” siger Jeppe Romme Christensen, der er overlæge og forsker på Dansk Multipel Sklerose Center på Rigshospitalet.

”Så vi regner faktisk med, at rituximab vil vise sig at være ligeværdigt med ocrelizumab. Det viser også udenlandske studier, der har sammenlignet rituximab med ocrelizumab eller andre højeffektive sygdomsmodificerende behandlinger.”

Rituximab er ikke godkendt til MS

Hvis Jeppe Romme Christensens formodninger viser sig at holde stik, kan der være mange penge at spare på medicinudgifterne til sclerose-patienter.

I dag er ocrelizumab er det mest anvendte lægemiddel til sygdomsmodificerende behandling i Danmark, hvis man ser på tværs af alle MS-subtyper. Det gives til 19,24 procent af alle MS-patienterne ifølge den seneste årsrapport fra Det Danske Scleroseregister.

Derimod er rituximab er ikke godkendt til behandling af multipel sclerose i Danmark, men i nogle tilfælde bruges det som off-label behandling til MS-patienter, der af forskellige grunde ikke kan få andre højeffektive sygdomsmodificerende behandlinger.

”Patentet for rituximab er udløbet, og de biosimilære præparater er markant billigere end ocrelizumab. Så derfor er der et væsentlig økonomisk incitatment til at undersøge, om de to lægemidler virker lige godt.”

Væsentlig prisforskel

Det er svært præcist at beregne hvor stor en besparelse, man vil kunne opnå i Danmark ved at skifte patienter på ocrelizumab over til rituximab, for listepriserne på de to lægemidler varierer. Men ved starten af DanNORMS-studiet lavede forskergruppen bag studiet en beregning, der lød på, at én patient på ocrelizumab koster omkring 130.000 kroner om året, hvorimod en patient på rituximab koster omkring 10.000 kroner om året. Det vil altså give en besparelse på omkring 120.00 kroner per patient om året, hvis man flytter bare én patient fra ocrelizumab over til rituximab.

Ifølge Det Danske Scleroseregister var 1.937 patienter i 2023 i behandling med ocrelizumab. Så det vil sige, at der potentielt vil kunne spares lidt over 232 millioner kroner om året på medicinudgifterne til MS-patienter i Danmark.

Det er dog ikke sikkert, at regnestykket kommer til at være så enkelt, da ocrelizumab i løbet af nogle måneder forventes godkendt af Det Europæiske Medicinagentur EMA i en version til subkutane indsprøjtninger – i stedet for IV-behandling.

”Subkutane indsprøjtninger med ocrelizumab vil måske blive foretrukket af nogle patienter og kan samtidig spare ressourcer på scleroseklinikkerne, fordi indsprøjtningerne tager kortere tid at udføre end IV-behandlingen,” siger Jeppe Romme Christensen.

Styrket nationalt samarbejde

Under alle omstændigheder har DanNORMS-studiet været en god øvelse for scleroseklinikkerne i Danmark, da alle klinikker har samarbejdet på tværs med udgangspunkt i studiet, der er blevet ledet fra Rigshospitalet.

”Studiet har været en stor gevinst for det nationale samarbejde. Vi har fået udviklet en god konsensus omkring, hvordan disse behandlinger skal gives og monitoreres. Så på den måde synes jeg, at vi har fået givet et nationalt løft til alle scleroseklinikkerne,” siger Jeppe Romme Christensen.

Første resultater i 2026

De sidste patienter afslutter den initiale 2-årige studieperiode for DanNORMS-studiet i maj 2026, og derefter regner Jeppe Romme Christensen med, at de vil kunne præsentere de første resultater på en konference i efteråret 2026.

Sideløbende med DanNORMS-studiet er forskere i Holland og Norge også i gang med studier, hvor de sammenligner effekten af ocrelizumab og rituximab

”Vi planlægger at lave en metanalyse sammen med de hollandske og norske forskere, når vores resultater er klar. Vi har ensrettet vores primære og sekundære endepunkter, og på den måde kan vi forhåbentlig få mere styrke til at belyse nogle af endepunkterne i en metaanalyse,” siger han.

 • Oprettet den .

Sundhedskultur

BØGER: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt nogle af de mest interessante bøger på sundhedsområdet i de første seks måneder i 2024.

DIGITALT: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt fem af de mest interessante og sommerferieegnede digitale oplevelser på sundhedsområdet fra foråret 2024. 

KULTUR-TEMPERATUR: 39-årige Johan Burisch er nyudnævnt professor med dagligt virke på Hvidovre Hospitals mavetarm-afdeling. Trods 220 videnskabelige publikationer finder han også plads til klassisk klaverspil og, for nylig, to Metallica-koncerter i Parken.

PODCAST: Podcastserien ’Du dør hvis du græder’, er et kærligt, humoristisk og hudløst ærligt portræt af en scleroseramts fordomme om at være syg og om at forsøge af flygte – og blive indhentet af sin sygdom. 

FILM: ’Inderst Inde 2’ skildrer psyken hos en teenagepige i et rablende action-eventyr. Filmen overgår ikke den første, men anmelder Henrik Reinberg Simonsen er på nuværende tidspunkt klar til at følge den unge hovedperson Rileys sjæleliv hele vejen til pensionsalderen.

KULTUR-TEMPERATUR: Maja Højgaard er uddannet læge og nyvalgt borgmester for Socialdemokratiet i Brøndby. For hende overgår et fodbolddrama som slutopgøret mellem Brøndby og AGF alt, hvad man kan finde på teateret og i andre dele af den finere kunst.

TEATER: Hvis du ikke allerede har set ´Arven´, der fik en Reumert for årets forestilling i 2023, så er chancen der nu, når det Kgl. Teater sætter stykket op igen i Skuespilhuset. Den otte timer lange forestilling er en uforglemmelig og livsbekræftende oplevelse.

BØGER: En underbemandet fødestue kombineret med sundhedspersonalets søvnunderskud efter for lange vagter og manglende kompetencer havde katastrofale konsekvenser for babyen Mia. Mias mors sylespidse, men også nøgternt velargumenterede kritik af, hvordan hendes datter ikke fik tilstrækkeligt ilt, bør mane til eftertanke i sundhedsvæsnet.

BØGER: Som ung pårørende til en ung kræftpatient bliver man ramt på et sårbart tidspunkt i livet, og man kan føle sig meget alene. Kræftens Bekæmpelse udgiver derfor nu en håndbog, som enkelt og hurtigt guider unge til forskellige former for hjælp, støtte, forståelse og ikke mindst relevante fællesskaber.

KULTUR-TEMPERATUR: Hospitalsdirektør Kristian Antonsen fra Bispebjerg og Frederiksbjerg Hospital betragter fodbold som kultur og har tilbragt utallige ”magiske aftener” på Danmarks nationalstadion.

BØGER: Nicklas Brendborg, kendt for sine bestsellere om, hvordan vi lever længere og bedre, havde svært ved at få sin første forlagskontrakt. Han mener, at vejen er banet for andre forfattere, især hvis de husker at have nok stof og skriver fængende og med humor.

KULTUR-TEMPERATUR: Hoveduddannelseslæge Wendy Sophie Schou skal fremover stå i spidsen for Yngre Lægers godt 16.000 medlemmer. Foran en kulturel buffet er hun et madøre, der er glad for både klassisk klaver og danske upcoming artister som den elektroniske musiker Dillistone.

DOKUMENTAR: Den prisbelønnede svenske pianist og komponist Stefan Nilsson afsluttede sidste år sit liv kun tre måneder efter, at han havde modtaget den frygtede diagnose, ALS. Den nye dokumentar ´Min død er min´, udsendt af svenske SVT følger musikerens sidste tid og ønsker om selv at bestemme over sin død, taler lige ind i hjertekulen – og ind i den danske debat om retten til assisteret selvmord og aktiv dødshjælp.

KULTUR-TEMPERATUR: Læge og ph.d. Cæcilie B. Johansen har 37.000 følgere på sin Instagram-profil, hvor hun formidler om hudpleje og skønhed. Som mor til tre børn har hun lige været på Moesgaard Museum uden for Aarhus, hvor det blev hendes børns tur til at iføre sig kittel.

TV: På et nyt privathospital ovenpå et indkøbscenter kan man købe sig til kæmpe trutmund, ny spids hage, knivskarpe kind- og kæbeben, svulmende numser og store bryster.  Skræmmende public service-serie viser, hvordan unge strømmer til for at kunne leve op til forskønnende filtre, sociale influenceres sidste look og samfundets nye normer om, at smilerynker er grimt, mens Plastic Fantastic er smukt.

FILM: Den nye danske film Fuld af kærlighed viser, hvor ødelæggende det er for børn at vokse op i et misbrugshjem, og hvor afgørende det er at bearbejde traumet. For selvom misbruget stopper, så fortsætter de destruktive, tillærte mønstre for resten af familien. Men de ved det sjældent selv.

BØGER: Lægerne Andreas Pihl og Michael Hejmadi påviser i endnu en ferm og underholdende bog om Doktor Hansen, hvorfor almen praksis har akut behov for indførelse af nye teknologiske løsninger. 

STREAMING: TV-serien Baby Reindeer er en komediedrama-thriller ulig noget, du før har set. Det er TV, når det på samme tid er bedst og værst, og det rammer tidsånden lige i røven.

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør

  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Jobannoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement, kontakt:
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
  Christina Alfthan - patientrettigheder

  Tilknyttede journalister

  Natacha Houlind Petersen - allround
  Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
  Berit Andersen – psykiatri
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur
  Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
  Gorm Palmgren - onkologi
  Hani Abu-Khalil - allround
  Anne Westh - allround
  Stephanie Hollender - allround
  Thomas Telving - allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Annoncekonsulent
  Helle Hviid
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Projektledere
  Susanne Greisgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Lisbet Møller Helweg
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether