Skip to main content


”Vores indtryk er, at både ocrelizumab og rituximab opleves som gode behandlinger ude i klinikkerne. Behandlingerne er forbundet med meget få attakker og bivirkninger blandt forsøgsdeltagerne. Der foreligger dog ikke endelig evidens, men det forventer vi at få med dette fase III-studie,” siger Jeppe Romme Christensen.

DanNORMS-studiet når milepæl: Rituximab kan vise sig ligeså effektivt som Ocrevus

Rekrutteringen til det store danske DanNORMS-studie er netop afsluttet. Studieleder Jeppe Romme Christensen forventer, at rituximab vil vise sig at være lige så effektivt som Ocrevus (ocrelizumab) til behandling af MS-patienter, og det kan betyde store besparelser på medicinudgifterne.

Patient nummer 600 blev for nylig inkluderet i DanNORMS-studiet – et fase III-studie, der sammenligner effekten af de højeffektive sygdomsmodificerende behandlinger ocrelizumab og rituximab til MS-patienter. Siden 2021 har 11 ud af 13 danske scleroseklinikker inkluderet patienter til studiet. Resultaterne bliver imødeset med spænding, for det sker sjældent, at man i Danmark laver en head-to-head test af to lægemidler inden for scleroseområdet.

”Vores indtryk er, at både ocrelizumab og rituximab opleves som gode behandlinger ude i klinikkerne. Behandlingerne er forbundet med meget få attakker og bivirkninger blandt forsøgsdeltagerne. Der foreligger dog ikke endelig evidens, men det forventer vi at få med dette fase III-studie,” siger Jeppe Romme Christensen, der er overlæge og forsker på Dansk Multipel Sklerose Center på Rigshospitalet.

”Så vi regner faktisk med, at rituximab vil vise sig at være ligeværdigt med ocrelizumab. Det viser også udenlandske studier, der har sammenlignet rituximab med ocrelizumab eller andre højeffektive sygdomsmodificerende behandlinger.”

Rituximab er ikke godkendt til MS

Hvis Jeppe Romme Christensens formodninger viser sig at holde stik, kan der være mange penge at spare på medicinudgifterne til sclerose-patienter.

I dag er ocrelizumab er det mest anvendte lægemiddel til sygdomsmodificerende behandling i Danmark, hvis man ser på tværs af alle MS-subtyper. Det gives til 19,24 procent af alle MS-patienterne ifølge den seneste årsrapport fra Det Danske Scleroseregister.

Derimod er rituximab er ikke godkendt til behandling af multipel sclerose i Danmark, men i nogle tilfælde bruges det som off-label behandling til MS-patienter, der af forskellige grunde ikke kan få andre højeffektive sygdomsmodificerende behandlinger.

”Patentet for rituximab er udløbet, og de biosimilære præparater er markant billigere end ocrelizumab. Så derfor er der et væsentlig økonomisk incitatment til at undersøge, om de to lægemidler virker lige godt.”

Væsentlig prisforskel

Det er svært præcist at beregne hvor stor en besparelse, man vil kunne opnå i Danmark ved at skifte patienter på ocrelizumab over til rituximab, for listepriserne på de to lægemidler varierer. Men ved starten af DanNORMS-studiet lavede forskergruppen bag studiet en beregning, der lød på, at én patient på ocrelizumab koster omkring 130.000 kroner om året, hvorimod en patient på rituximab koster omkring 10.000 kroner om året. Det vil altså give en besparelse på omkring 120.00 kroner per patient om året, hvis man flytter bare én patient fra ocrelizumab over til rituximab.

Ifølge Det Danske Scleroseregister var 1.937 patienter i 2023 i behandling med ocrelizumab. Så det vil sige, at der potentielt vil kunne spares lidt over 232 millioner kroner om året på medicinudgifterne til MS-patienter i Danmark.

Det er dog ikke sikkert, at regnestykket kommer til at være så enkelt, da ocrelizumab i løbet af nogle måneder forventes godkendt af Det Europæiske Medicinagentur EMA i en version til subkutane indsprøjtninger – i stedet for IV-behandling.

”Subkutane indsprøjtninger med ocrelizumab vil måske blive foretrukket af nogle patienter og kan samtidig spare ressourcer på scleroseklinikkerne, fordi indsprøjtningerne tager kortere tid at udføre end IV-behandlingen,” siger Jeppe Romme Christensen.

Styrket nationalt samarbejde

Under alle omstændigheder har DanNORMS-studiet været en god øvelse for scleroseklinikkerne i Danmark, da alle klinikker har samarbejdet på tværs med udgangspunkt i studiet, der er blevet ledet fra Rigshospitalet.

”Studiet har været en stor gevinst for det nationale samarbejde. Vi har fået udviklet en god konsensus omkring, hvordan disse behandlinger skal gives og monitoreres. Så på den måde synes jeg, at vi har fået givet et nationalt løft til alle scleroseklinikkerne,” siger Jeppe Romme Christensen.

Første resultater i 2026

De sidste patienter afslutter den initiale 2-årige studieperiode for DanNORMS-studiet i maj 2026, og derefter regner Jeppe Romme Christensen med, at de vil kunne præsentere de første resultater på en konference i efteråret 2026.

Sideløbende med DanNORMS-studiet er forskere i Holland og Norge også i gang med studier, hvor de sammenligner effekten af ocrelizumab og rituximab

”Vi planlægger at lave en metanalyse sammen med de hollandske og norske forskere, når vores resultater er klar. Vi har ensrettet vores primære og sekundære endepunkter, og på den måde kan vi forhåbentlig få mere styrke til at belyse nogle af endepunkterne i en metaanalyse,” siger han.

  • Oprettet den .

Sundhedskultur

MUSIK: Et anderledes videnskabeligt forsøg fandt sted på den seneste udgave af heavy metal-festivalen Copenhell. 45 festivaldeltagere fik hånden nedsænket i iskoldt vand og fik målt deres smerteoplevelse, mens de lyttede til først Slayers ’Raining Blood’ og derefter Enyas ’Orinoco Flow’.

KULTUR-TEMPERATUR: Peder Hvelplund (Enhedslisten) ser Primo Levis roman om livet i Auschwitz under Holocaust som et fantastisk vidnesbyrd om forråelse i et samfund. Det er også aktuelt i forhold til eksempelvis Israel-Palæstina-konflikten, mener sundhedsordføreren.

DOKUMENTAR: ’Memory Wars’ er en fascinerende, men ensidig dokumentar om den amerikanske psykolog Elizabeth Loftus, som i årtier har været den, forsvarsadvokater ringer til, hvis de vil så tvivl om et vidnes erindringer. Filmen formår kun at ridse i overfladen af den kontrovers, der omgærder hovedpersonen.

En dansk kunstner, der tilbragte 56 år af sit liv på et psykiatrisk hospital, bliver nu en del af en stor international udstilling i New York. Kunstneren, der er kendt som Ovartaci, vil få sine værker vist side om side med verdensberømte navne som Salvador Dalí, Francis Bacon og Marcel Duchamp.

FILM: Dokumentarfilmen ’The Tender Revolution’ opstiller en række miniportrætter af hårdtarbejdende mennesker i nutidens Tyskland. Ingen af dem møder meget anerkendelse for deres slid med syge og trængende mennesker.  Filmen rummer masser af empati og forandringstørst, men fokus bliver flere steder lidt uskarpt.

MEDIER: Dansk Selskab for Patientsikkerhed har offentliggjort en kanon med 24 værker, der anses for at være centrale i arbejdet med patientsikkerhed. Værkerne dækker både historiske og nutidige perspektiver og skal styrke forståelsen af patientsikkerhed som et fagligt felt. Lanceringen falder sammen med den internationale patientsikkerhedsuge i uge 11, hvor der verden over sættes fokus på vigtigheden af patientsikkerhed.

FILM: Dokumentarfilmen ´Human Race´ er et opløftende og sympatisk portræt af en topforskers jagt på svar, på konkurrence i videnskaben og på livets vilkårlighed.

KULTUR-TEMPERATUR: Inge Kristensen er direktør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Lige nu – i uge 11 – , hvor det er international patientsikkerhedsuge, minder hun om, hvordan bøger og kunst kan bruges også af sundhedsprofessionelle til at bevare kompas og perspektiv i arbejdet med patienten.

MUSIK: Sangens Hus i Herning samarbejder med sundhedsforvaltningerne i 25 kommuner om at etablere såkaldte sundhedskor. Korene er målrettet mennesker, som har udfordringer med fysisk eller psykisk mistrivsel. Her skaber sang og musik et fællesskab, uden at deltagerne behøver at være bange for at løbe tør for ord.

FILM: Den debuterende instruktør Sylvia Le Fanu skildrer stilfærdigt, stramt og med stor formåen, hvordan en kræftpatients sidste tid kan se ud for en lille familie.

KULTUR-TEMPERATUR: Det britiske rockband The Cure har for nylig udgivet deres første album i 15 år. Det er godt nyt for en gammel fan som professor Eske Kvanner Aasvang fra Rigshospitalet.

PODCAST: De seneste to år er radio- og TV-vært Emil Thorup gået fra at være fast inventar i Københavns natteliv til at blive bannerfører for faste sengetider, kosttilskud og Theta-bølger. I en ny podcast kaster han dom over andre mere eller mindre kendte danskeres livsstil og fortæller dem, hvordan de bør leve deres liv. Det er på én og samme tid pisseirriterende og ret underholdende at lytte til. 

KULTUR-TEMPERATUR: Som formand i Forum for Yngre Almenmedicinere (FYAM) har Malene Nepper fokus på familielivet. Det skinner også igennem i hendes kulturforbrug, hvor hun anbefaler familiepolitiske indspark og japanske tegnefilm, der kan ses med udbytte af samtlige medlemmer i børnefamilien.

DOKUMENTAR: Når dokumentarfestivalen CPH:DOX finder sted fra 19. til 30. marts, vil videnskab fylde mere i programmet end tidligere. Programmet er nu offentliggjort, og SundhedsKultur har udvalgt en række film til dem, der interesserer sig for sundhed og naturvidenskab.

PODCAST: ’Recepten’ er P4’s svar på de to P1-podcasts ’Sygt nok’ eller ’Lægens bord´, men er mere letfordøjelig. Måske tygget lidt for grundigt for lytteren. Men godt mast inde mellem 21 musiknumre, jingles og lytter-sms ’er er der faktisk et par gode, konkrete sundhedsråd fra en ekspert eller en forsker at hente, hvis man er vågen.

PODCAST: "Når vi står over for livets afslutning, er det ikke sorgen, vi bør frygte. Det er fortrydelsen," fastslår journalist Sarah Wildman i en dybt bevægende podcast om de samtaler, der manglede under hendes datters kræftbehandling og op til hendes død. Lægerne – og dermed også hun selv og familien – klamrede sig så fast til håbet om helbredelse, at de ikke kunne tale med den i virkeligheden døende datter om døden.

STREAMING: En ny voksentegnefilm skildrer medicinalindustrien som omtrent den grummeste skurk på kloden. Næppe helt retfærdigt, men ’Common Side Effects’ er et skævt, satirisk og dybt underholdende action-eventyr.

Udstillingen om Mary Elizabeths Hospital er flyttet fra foyeren i Industriens Hus til Designmuseum Danmark, hvor udstillingen ’Hjerterum: Det helende hospitals design’ løber frem til april.

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement, kontakt:
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder
    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi
    Maiken Skeem – hjerte-kar, redaktør for printmagasiner
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, oftalmologi, kultur

    Tilknyttede journalister

    Anne Westh - allround
    Natacha Houlind Petersen - allround
    Maria Cuculiza - kultur
    Sofie Korsgaard - redaktør for printmagasiner
    Jette Marinus - respiratorisk
    Thomas Telving - allround
    Hani Abu-Khalil - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Nina Bro
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektkoordinator
    Annette Svanemose
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Assistent
    Emma Meisner
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether