Skip to main content

Flere ældre diagnosticeres med sclerose og lever længere

Patienter med sclerose lever længere i dag, og samtidig diagnosticeres flere med sclerose i en sen alder. Det udfordrer behandlingen.

Tallene fremgår af en ny rapport fra Det Danske Scleroseregister på Rigshospitalet, som viser, at over halvdelen af de nulevende patienter med sclerose er over 50 år.

”Flere sclerosepatienter lever længere tid med sygdommen idag, og det er glædeligt. Samtidig finder vi også flere nye tilfælde. Ikke kun blandt de 20 til 40-årige – den aldersgruppe, hvor man finder langt de fleste nydiagnosticerede - men også i stigende grad blandt 50 til 70-årige.” siger Melinda Magyari, der er overlæge på Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet og leder af Det Danske Scleroseregister.

”Vi er blevet bedre til at diagnosticere, vi har flere neurologer, vi laver flere MR-skanninger – og samtidig er vi mere opmærksomme på, at sclerose også kan forekomme hos ældre.”

Hun forklarer, at flere ældre i dag får lavet en MR-skanning af hjernen, hvis de for eksempel har slået hovedet eller skal udredes for andre sygdomme. I den forbindelse opdager man nogle gange scleroseforandringer, som betyder, at patienten bliver henvist til en scleroseklinik.

”Disse patienter vil typisk have sygdommen i den progressive fase med en faldende attak-hyppighed, fordi det er sygdommens natur, at man kommer i den progressive, kroniske og langsomt fremadskridende fase med alderen.”

Udfordringer med medicinsk behandling

Det kan give en udfordring i forhold til at behandle de ældre, da der findes begrænsede muligheder for medicinsk behandling i den progressive fase. Samtidig kan de kraftige, immundæmpende behandlinger, der bruges til behandling af sclerose, risikere at give ældre patienter flere bivirkninger som for eksempel infektioner, fordi deres immunsystem er forældet.

”Generelt er det nemmest at behandle de unge patienter i starten af deres sygdomsforløb. Så man skal være mere forsigtig, når man behandler de ældre patienter. De ældre har også flere komorbiditeter, som komplicerer deres sygdomsbillede” siger Melinda Magyari.

Hun efterlyser, at man bliver bedre til at finde ud af, hvor effektive de forskellige behandlinger er for den ældre gruppe.

”De ældre har ikke været inkluderet i de dobbeltblindede forsøg, som typisk kun medtager patienter indtil 55 år. Så meget af vores viden om de ældre baserer sig på observationelle studier.”

Kedelig dansk verdensrekord

Den seneste opgørelse fra det internationale scleroseforbund MSIF (Multiple Sclerosis Internationale Federation) viser desuden, at Danmark har en kedelig verdensrekord som det land i verden, der har den højeste dokumenterede forekomst af sclerose. Opgørelsen viser også, at Norge og Sverige til sammenligning kun indtager en femte og en niende plads på listen over de hårdest ramte lande i verden.

I dag er 18.616 danskere diagnosticeret med sclerose, viser den nyeste rapport fra Det Danske Scleroseregister. Tallet har været konstant stigende siden 1950, hvor tilfældene af sygdommen for første gang blev registreret. Dengang blev forekomsten målt til 57 tilfælde af sclerose per 100.000 indbyggere i Danmark. Siden er den mere end femdoblet. I rapporten fra 2023 opgøres forekomsten til 306 tilfælde per 100.000 indbyggere.

”Siden 2000 har antallet af nye sclerosetilfælde i Danmark været konstant. Så stigningen skyldes, at folk lever længere med sclerose.”

Både gener og miljø spiller rolle

Hvorfor lige præcis Danmark er det hårdest ramte land i verden, er der ikke nogen entydig forklaring på. Men Melina Magyari mener, at både arvelighed samt miljø- og livsstilsfaktorer spiller en rolle.

”Sclerose er generelt mest udbredt på de nordlige breddegrader, og forskning har peget på, at D-vitaminmangel kan spille ind. Der er også en særlig vævstype, der er mere udbredt i Norden end andre steder, som er forbundet med en højere forekomst af sclerose,” siger hun.

Samtidig er rygning også blevet sat i forbindelse med en øget risiko for at udvikle sclerose, ligesom overvægt i barndom og ungdom menes at kunne have en betydning for udvikling af sygdommen senere i livet.

”Men det behøver det ikke være den samme buket af faktorer, der udløser sygdommen fra person til person.”

 • Oprettet den .

Sundhedskultur

BØGER: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt nogle af de mest interessante bøger på sundhedsområdet i de første seks måneder i 2024.

DIGITALT: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt fem af de mest interessante og sommerferieegnede digitale oplevelser på sundhedsområdet fra foråret 2024. 

KULTUR-TEMPERATUR: 39-årige Johan Burisch er nyudnævnt professor med dagligt virke på Hvidovre Hospitals mavetarm-afdeling. Trods 220 videnskabelige publikationer finder han også plads til klassisk klaverspil og, for nylig, to Metallica-koncerter i Parken.

PODCAST: Podcastserien ’Du dør hvis du græder’, er et kærligt, humoristisk og hudløst ærligt portræt af en scleroseramts fordomme om at være syg og om at forsøge af flygte – og blive indhentet af sin sygdom. 

FILM: ’Inderst Inde 2’ skildrer psyken hos en teenagepige i et rablende action-eventyr. Filmen overgår ikke den første, men anmelder Henrik Reinberg Simonsen er på nuværende tidspunkt klar til at følge den unge hovedperson Rileys sjæleliv hele vejen til pensionsalderen.

KULTUR-TEMPERATUR: Maja Højgaard er uddannet læge og nyvalgt borgmester for Socialdemokratiet i Brøndby. For hende overgår et fodbolddrama som slutopgøret mellem Brøndby og AGF alt, hvad man kan finde på teateret og i andre dele af den finere kunst.

TEATER: Hvis du ikke allerede har set ´Arven´, der fik en Reumert for årets forestilling i 2023, så er chancen der nu, når det Kgl. Teater sætter stykket op igen i Skuespilhuset. Den otte timer lange forestilling er en uforglemmelig og livsbekræftende oplevelse.

BØGER: En underbemandet fødestue kombineret med sundhedspersonalets søvnunderskud efter for lange vagter og manglende kompetencer havde katastrofale konsekvenser for babyen Mia. Mias mors sylespidse, men også nøgternt velargumenterede kritik af, hvordan hendes datter ikke fik tilstrækkeligt ilt, bør mane til eftertanke i sundhedsvæsnet.

BØGER: Som ung pårørende til en ung kræftpatient bliver man ramt på et sårbart tidspunkt i livet, og man kan føle sig meget alene. Kræftens Bekæmpelse udgiver derfor nu en håndbog, som enkelt og hurtigt guider unge til forskellige former for hjælp, støtte, forståelse og ikke mindst relevante fællesskaber.

KULTUR-TEMPERATUR: Hospitalsdirektør Kristian Antonsen fra Bispebjerg og Frederiksbjerg Hospital betragter fodbold som kultur og har tilbragt utallige ”magiske aftener” på Danmarks nationalstadion.

BØGER: Nicklas Brendborg, kendt for sine bestsellere om, hvordan vi lever længere og bedre, havde svært ved at få sin første forlagskontrakt. Han mener, at vejen er banet for andre forfattere, især hvis de husker at have nok stof og skriver fængende og med humor.

KULTUR-TEMPERATUR: Hoveduddannelseslæge Wendy Sophie Schou skal fremover stå i spidsen for Yngre Lægers godt 16.000 medlemmer. Foran en kulturel buffet er hun et madøre, der er glad for både klassisk klaver og danske upcoming artister som den elektroniske musiker Dillistone.

DOKUMENTAR: Den prisbelønnede svenske pianist og komponist Stefan Nilsson afsluttede sidste år sit liv kun tre måneder efter, at han havde modtaget den frygtede diagnose, ALS. Den nye dokumentar ´Min død er min´, udsendt af svenske SVT følger musikerens sidste tid og ønsker om selv at bestemme over sin død, taler lige ind i hjertekulen – og ind i den danske debat om retten til assisteret selvmord og aktiv dødshjælp.

KULTUR-TEMPERATUR: Læge og ph.d. Cæcilie B. Johansen har 37.000 følgere på sin Instagram-profil, hvor hun formidler om hudpleje og skønhed. Som mor til tre børn har hun lige været på Moesgaard Museum uden for Aarhus, hvor det blev hendes børns tur til at iføre sig kittel.

TV: På et nyt privathospital ovenpå et indkøbscenter kan man købe sig til kæmpe trutmund, ny spids hage, knivskarpe kind- og kæbeben, svulmende numser og store bryster.  Skræmmende public service-serie viser, hvordan unge strømmer til for at kunne leve op til forskønnende filtre, sociale influenceres sidste look og samfundets nye normer om, at smilerynker er grimt, mens Plastic Fantastic er smukt.

FILM: Den nye danske film Fuld af kærlighed viser, hvor ødelæggende det er for børn at vokse op i et misbrugshjem, og hvor afgørende det er at bearbejde traumet. For selvom misbruget stopper, så fortsætter de destruktive, tillærte mønstre for resten af familien. Men de ved det sjældent selv.

BØGER: Lægerne Andreas Pihl og Michael Hejmadi påviser i endnu en ferm og underholdende bog om Doktor Hansen, hvorfor almen praksis har akut behov for indførelse af nye teknologiske løsninger. 

STREAMING: TV-serien Baby Reindeer er en komediedrama-thriller ulig noget, du før har set. Det er TV, når det på samme tid er bedst og værst, og det rammer tidsånden lige i røven.

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør

  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Jobannoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement, kontakt:
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
  Christina Alfthan - patientrettigheder

  Tilknyttede journalister

  Natacha Houlind Petersen - allround
  Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
  Berit Andersen – psykiatri
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur
  Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
  Gorm Palmgren - onkologi
  Hani Abu-Khalil - allround
  Anne Westh - allround
  Stephanie Hollender - allround
  Thomas Telving - allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Annoncekonsulent
  Helle Hviid
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Projektledere
  Susanne Greisgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Lisbet Møller Helweg
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether