Skip to main content

Dansekoncept forbedrer MS-patienters balance og gangfunktion

Syv ugers dansetræning efter metoden MS Ballroom Fitness forbedrer MS patienters balance, gangfunktion og trivsel markant, uanset udgangspunktet. 

Dansen styrker både det sensoriske og det motoriske nervesystem og giver MS-patienter bedre kontrol og følelse med egen krop, viser et randomiseret kontrolleret studie foretaget af forskere fra Aarhus Universitet, Scleroseforeningen og Sclerosehospitalerne i Danmark. 

91 deltagere med MS og forskellige grader af nedsat gangfunktion har deltaget i studiet, hvor interventionen i studiet har været at deltage i to dansesessioner om ugen i syv uger. 

Deltagerne er før og efter programmet blevet testet i forhold til deres gangfunktion og balance og har desuden svaret på spørgeskemaer om deres trivsel og livskvalitet. Og både de kliniske målinger af motoriskfunktion og de selvrapporterede trivselsundersøgelser viser statistisk signifikante forbedringer på tværs af funktionsevne. 

Livskvalitet steget

“Vi ser markante fremgange i gangfunktion. Specielt hvad angår gangbalance og gangudholdenhed. Derudover er den selvrapporterede livskvalitet steget markant efter kun syv uger,” siger lektor ved Idrætsbiologisk Forskningsenhed ved Aarhus Universitet og seniorforsker ved Sclerosehospitalerne Lars Hvid.

MS Ballroom Fitness er udviklet af den idrætsuddannede danseinstruktør Elisabeth Dalsgaard på Scleroseforeningens initiativ og i samarbejde med foreningens egen samt Sclerosehospitalernes forskningsafdeling. Konceptet bygger på, at en uddannet instruktør guider deltagerne igennem en række danseformer. Alle bevægelser er nøje udvalgt til effektivt at stimulere vigtige funktioner, som balance, koordination, styring af overkroppen og gangfunktion. Desuden kan dansetræningen tilpasses den enkelte deltagers niveau, så både gående med lettere påvirket gangfunktion, stående med meget påvirket gangfunktion og siddende kørestolsbrugere kan deltage.

I forbindelse med studiet, der netop er afsluttet, blev der oprettet ti små hold oprettet i en række byer landet over, hvor en uddannet instruktør stod for forløbet hvert sted. Deltagerne blev randomiseret til enten dansetræning eller en kontrolventeliste, og efter at de første hold, havde gennemført, har deltagerne på ventelisten også gennemført forløbet. 

6 minutters gangtest

Studiets primære mål er gangbalance og -koordination målt ved six spot step test og four square step test, og gangudholdenhed målt ved seksminutters gangtest, som blev foretaget ved baseline og efter syv ugers danseforløb. 

Deltagernes trivsel blev ligeledes målt før og efter danseforløbet ved hjælp af spørgeskemaerne VAS 0-100 health-related quality of life og WHO-5 mental well-being index.

I både six spot step testen og four square steptesten skar dansetræningen gennemsnitligt et sekund af deltagernes tid. Det lyder måske ikke af meget, men øvelsen tager kun få sekunder, så relativt, svarer det ene sekund til omkring 15 procent, og det vidner ifølge Lars Hvid om, at deltagernes gang og balance er blevet bedre. 

Effekten af MS Ballroom Fitness afspejlede sig også i seks minutters gangtesten, hvor deltagerne gennemsnitligt gik 36 meter længere efter forløbet. 

Gør noget ved neurologisk sygdom

“Det er ret meget. Den gængse opfattelse er, at en forbedring på 22 meter har klinisk betydning for personens dagligdag, og næsten alle deltagere har forbedret sig mere end det. Så det er et godt resultat, der er opnået uden at have trænet gang som sådan,” siger Lars Hvid. 

Resultatet viser ifølge ham, at dans gør noget for mennesker med neurologisk sygdom, som andre træningsformer ikke gør.

“Deltagerne er ikke nødvendigvis blevet stærkere af forløbet, men interaktionen mellem deres nerver og muskler er blevet bedre, og det giver en bedre styring af muskulaturen,” fortæller han. 

Potentielt kan man forestille sig, at denne form for dansetræning kan være med til at forebygge fald, men det kan ikke konkluderes på baggrund af dette studie. Til gengæld har forskerne undersøgt deltagernes frygt for at falde, og den er reduceret.

“Er man usikker på sin gang, bekymrer man sig ofte også for at falde, men vi kan se, at denne bekymring er faldet i gruppen, der har gennemgået dansetræning. Det er som om, de bliver mere trygge ved deres egen fysiske funktion,” siger Lars Hvid.

 

 • Oprettet den .

Sundhedskultur

BØGER: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt nogle af de mest interessante bøger på sundhedsområdet i de første seks måneder i 2024.

DIGITALT: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt fem af de mest interessante og sommerferieegnede digitale oplevelser på sundhedsområdet fra foråret 2024. 

KULTUR-TEMPERATUR: 39-årige Johan Burisch er nyudnævnt professor med dagligt virke på Hvidovre Hospitals mavetarm-afdeling. Trods 220 videnskabelige publikationer finder han også plads til klassisk klaverspil og, for nylig, to Metallica-koncerter i Parken.

PODCAST: Podcastserien ’Du dør hvis du græder’, er et kærligt, humoristisk og hudløst ærligt portræt af en scleroseramts fordomme om at være syg og om at forsøge af flygte – og blive indhentet af sin sygdom. 

FILM: ’Inderst Inde 2’ skildrer psyken hos en teenagepige i et rablende action-eventyr. Filmen overgår ikke den første, men anmelder Henrik Reinberg Simonsen er på nuværende tidspunkt klar til at følge den unge hovedperson Rileys sjæleliv hele vejen til pensionsalderen.

KULTUR-TEMPERATUR: Maja Højgaard er uddannet læge og nyvalgt borgmester for Socialdemokratiet i Brøndby. For hende overgår et fodbolddrama som slutopgøret mellem Brøndby og AGF alt, hvad man kan finde på teateret og i andre dele af den finere kunst.

TEATER: Hvis du ikke allerede har set ´Arven´, der fik en Reumert for årets forestilling i 2023, så er chancen der nu, når det Kgl. Teater sætter stykket op igen i Skuespilhuset. Den otte timer lange forestilling er en uforglemmelig og livsbekræftende oplevelse.

BØGER: En underbemandet fødestue kombineret med sundhedspersonalets søvnunderskud efter for lange vagter og manglende kompetencer havde katastrofale konsekvenser for babyen Mia. Mias mors sylespidse, men også nøgternt velargumenterede kritik af, hvordan hendes datter ikke fik tilstrækkeligt ilt, bør mane til eftertanke i sundhedsvæsnet.

BØGER: Som ung pårørende til en ung kræftpatient bliver man ramt på et sårbart tidspunkt i livet, og man kan føle sig meget alene. Kræftens Bekæmpelse udgiver derfor nu en håndbog, som enkelt og hurtigt guider unge til forskellige former for hjælp, støtte, forståelse og ikke mindst relevante fællesskaber.

KULTUR-TEMPERATUR: Hospitalsdirektør Kristian Antonsen fra Bispebjerg og Frederiksbjerg Hospital betragter fodbold som kultur og har tilbragt utallige ”magiske aftener” på Danmarks nationalstadion.

BØGER: Nicklas Brendborg, kendt for sine bestsellere om, hvordan vi lever længere og bedre, havde svært ved at få sin første forlagskontrakt. Han mener, at vejen er banet for andre forfattere, især hvis de husker at have nok stof og skriver fængende og med humor.

KULTUR-TEMPERATUR: Hoveduddannelseslæge Wendy Sophie Schou skal fremover stå i spidsen for Yngre Lægers godt 16.000 medlemmer. Foran en kulturel buffet er hun et madøre, der er glad for både klassisk klaver og danske upcoming artister som den elektroniske musiker Dillistone.

DOKUMENTAR: Den prisbelønnede svenske pianist og komponist Stefan Nilsson afsluttede sidste år sit liv kun tre måneder efter, at han havde modtaget den frygtede diagnose, ALS. Den nye dokumentar ´Min død er min´, udsendt af svenske SVT følger musikerens sidste tid og ønsker om selv at bestemme over sin død, taler lige ind i hjertekulen – og ind i den danske debat om retten til assisteret selvmord og aktiv dødshjælp.

KULTUR-TEMPERATUR: Læge og ph.d. Cæcilie B. Johansen har 37.000 følgere på sin Instagram-profil, hvor hun formidler om hudpleje og skønhed. Som mor til tre børn har hun lige været på Moesgaard Museum uden for Aarhus, hvor det blev hendes børns tur til at iføre sig kittel.

TV: På et nyt privathospital ovenpå et indkøbscenter kan man købe sig til kæmpe trutmund, ny spids hage, knivskarpe kind- og kæbeben, svulmende numser og store bryster.  Skræmmende public service-serie viser, hvordan unge strømmer til for at kunne leve op til forskønnende filtre, sociale influenceres sidste look og samfundets nye normer om, at smilerynker er grimt, mens Plastic Fantastic er smukt.

FILM: Den nye danske film Fuld af kærlighed viser, hvor ødelæggende det er for børn at vokse op i et misbrugshjem, og hvor afgørende det er at bearbejde traumet. For selvom misbruget stopper, så fortsætter de destruktive, tillærte mønstre for resten af familien. Men de ved det sjældent selv.

BØGER: Lægerne Andreas Pihl og Michael Hejmadi påviser i endnu en ferm og underholdende bog om Doktor Hansen, hvorfor almen praksis har akut behov for indførelse af nye teknologiske løsninger. 

STREAMING: TV-serien Baby Reindeer er en komediedrama-thriller ulig noget, du før har set. Det er TV, når det på samme tid er bedst og værst, og det rammer tidsånden lige i røven.

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør

  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Jobannoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement, kontakt:
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
  Christina Alfthan - patientrettigheder

  Tilknyttede journalister

  Natacha Houlind Petersen - allround
  Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
  Berit Andersen – psykiatri
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur
  Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
  Gorm Palmgren - onkologi
  Hani Abu-Khalil - allround
  Anne Westh - allround
  Stephanie Hollender - allround
  Thomas Telving - allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Annoncekonsulent
  Helle Hviid
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Projektledere
  Susanne Greisgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Lisbet Møller Helweg
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether