Region Midtjylland vil spare på neurointensive sengepladser
Region Midtjylland vil reducere antallet af sengepladser til svært hjerneskadede patienter, der skal trappes ud af intensiv behandling og påbegynde neurorehabilitering fra 5,5 til 3.
Forslaget er stillet i det sparekatalog, som regionsrådet har i høring i disse uger, og som vil blive behandlet inden udgangen af december.
De såkaldte NISA-senge (Neuro Intensiv Step-down) er en unik funktion, der er udviklet ved Intensiv på Regionshospitalet Silkeborg i samarbejde med Regionshospital Hammel Neurocenter, og som i dag varetages i Silkeborg, men udover at skære i antallet af sengepladser, vil Region Midtjylland også flytte funktionen til henholdsvis Regionshospitalet Viborg og Hammel Neurocenter.
Intensiv-afdelingen i Viborg vil ifølge forslaget blive udvidet med tre NISA-senge, og Hammel Neurocenter vil samtidig få en ekstra højt specialiseret seng.
Det samlede forslag udløser imidlertid kritik fra personalet ved NISA-afsnittet.
“Vi er meget bekymrede, for jeg kan frygte, at regionen har undervurderet kompleksiteten af opgaven, og at man enten får et ringere tilbud eller ikke får den besparelse, man regner med. Under alle omstændigheder vil det være en forringelse at skære i antallet af senge, for de dækker et behov,” siger cheflæge ved Center for Planlagt Kirurgi og leder af NISA-afsnittet, Peter Toft.
Særlige behov
Ifølge ham er de godt fem NISA-senge næsten altid fuldt belagt, og NISA-afsnittet håndterer en gruppe intensivpatienter, der har særlige behov, som ikke varetages i en klassisk intensivafdeling.
Patienterne har typisk enten været ude for en alvorlig ulykke, en hjerneblødning eller gennem et mislykket selvmordsforsøg, som de har fået svær hjerneskade af. Når de ankommer til afsnittet, er de færdigbehandlede i neurokirurgien, men har stadig behov for intensivbehandling, og behandlingen omkring NISA-patienterne følger en gradvis overgang fra den intensive til den rehabiliterende fase, hvor personalet så tidligt som muligt påbegynder genoptræning af den tabte funktion.
Indsatsen involverer blandt andet speciallæger med kompetencer inden for neurorehabilitering, specialsygeplejersker, fysio- og ergoterapeuter, og særligt i forbindelse med opvågningen er der behov for ekstra personale med specialkompetencer omkring sengene.
“Patienterne er ofte urolige, når de vågner op fra deres traume, og den uro skal ikke behandles med medicin med med nærvær og omsorg. Det er en anden måde at arbejde på end klassisk intensiv,” siger Peter Toft.
Den tidlige rehabiliterende indsats kan handle om at genvinde funktion i en arm eller et ben, og for en del patienter kan det handle om at genvinde evnen til at synke eller tale.
“Hvis man flytter funktionen, vil det kræve et kompetenceløft af personalet i den afdeling, der skal overtage, og det vil kræve, at man ansætter mere personale med forskellige fagligheder, for der foregår helt specielle ting omkring disse patienter. Det er tværfagligt og kompliceret,” siger Peter Toft.
En unik model
NISA-funktionen er udviklet gennem 15 år, og Peter Toft vurderer, at alle patienter kommer derfra i så god tilstand, som det er muligt med den skade, de har pådraget sig. Selv for de patienter, der ikke kan rehabiliteres, har forløbet værdi, fortæller han.
“Vurderingen af disse patienter er også vigtig, for så ved de pårørende, at alt er forsøgt, og at der ikke kan gøres mere,” siger han.
De fleste NISA-forløb er imidlertid succeshistorier, og langt de fleste patienter kan ved udskrivelse overføres til rehabilitering ved Hammel Neurocenter.
Flertallet af patienterne kommer fra Region Midtjylland, men fordi funktionen er unik ikke bare i Danmark, men også i verden, får afsnittet også en del henvisninger fra de neurokirurgiske afdelinger ved Universitetshospitalerne i andre regioner. Disse henvisninger giver hospitalet en vis indtægt, men Peter Toft vurderer, at trafikken kan ebbe ud, hvis tilbuddet forringes.
“Jeg kan frygte, at andre regioner ikke vil betale for NISA-ophold i en anden kontekst, for det vil ikke være det tilbud, de kender,” siger han.
Samtidig kan effekten af at skære i antallet af NISA-senge blive, at de højt specialiserede neurokirurgiske afdelinger kan få sværere ved at komme af med deres patienter igen, vurderer han.
Peter Toft tvivler ikke på, at det vil være muligt at etablere et godt tilbud i Viborg, og han glæder sig over, at regionen trods alt lægger op til at samle patienterne ét sted, men hvis kvaliteten skal bevares, vil det ikke give Region Midtjylland en besparelse. Tværtimod, vurderer han.
“Det er ikke enkelt at opbygge sådan en funktion, også selv om nogle af vores sygeplejersker skulle flytte med. Man vil selvfølgelig også gøre, hvad man kan i Viborg, for at det nye tilbud bliver en succes, men det vil blive et afsnit, der bliver en del af en større intensiv afdeling, hvor NISA hos os er en hovedfunktion, og derfor vil fokus selvfølgelig ikke være det samme,” siger Peter Toft.
- Oprettet den .