Covid-19 øger antallet af MS-attakker
ECTRIMS: MS-patienter i mindre effektive behandlinger, såkaldt BRACE-behandlinger, er i signifikant forhøjet risiko for øget attakaktivitet, hvis de smittes med Covid-19, viser ny stor analyse.
I dag er der kun få tegn i hverdagen på, at vi for under to år siden var betydeligt berørt af Covid-19-pandemien, men det er stadig relevant for personer med MS at være opmærksom på virusset og for klinikere at tale med patienterne om vigtigheden af håndhygiejne og vaccination, fortalte den unge austalske forsker David Levitz ved en Late Breaking-session ved ECTRIMS 2023 fredag.
Han fremlagde data fra en stor undersøgelse med deltagelse af 25 centre i 12 lande, og den viser en signifikant øget årlig attakrate hos MS-patienter, der har været smittet med Covid-19 (ARR 1,5; P>0,0001), og coronainfektion var desuden forbundet med kortere tid til første attak efter smitte.
Risikoen var højest blandt patienter, der var i behandling med interferon eller glatirameracetat, mens patienter i de højeffektive behandlinger var mindre udsatte, fortalte Levitz.
En trigger af MS-aktivitet
“Dette kan indikere, at Covid-19 er forbundet med akut neurologisk forværring, og at BRACE-behandling ikke er immunsupprimerende nok til at forhindre Covid-19 i at virke som en trigger af MS-aktivitet,” sagde David Levitz.
Et mindre signal i studiet om øget risiko for bekræftet handicapforværring efter 24 uger var ikke statistisk signifikant.
“Det er vigtigt at tage forbehold for, at opfølgningstiden i studiet er mindre end to år, og der er behov for yderligere studier med længere opfølgningstid for at afgøre, om Covid-19 påvirker handicapudviklingen på længere sigt,” sagde David Levitz ved præsentationen.
Studiet er baseret på to kohorter med 2161 MS-patienter i hver, og i den ene kohorte er alle patienter desuden rapporteret smittet med Covid-19 i forbindelse med Coronapandemien.
Velafbalancerede kohorter
Der er tale om to meget velbalancerede kohorter, hvor den absolutte standardiserede forskel mellem kohorterne på intet parameter var over 0,03.
Studiet er til gengæld begrænset af, at kvaliteten af data ikke har gjort det muligt at stratificere risikoen for de forskellige typer Covid-19-virus, ligesom der heller ikke har været adgang til tilstrækkelig data om Covid-19-vaccination blandt deltagerne, men forskerne håber at få mulighed for at sammenkøre studiets data med data fra nationale databaser, og på den måde få mulighed for at få disse faktorer med i nye analyser, fortalte David Levitz.
Studiet kan desuden være berørt af underrapportering, da det er velkendt, at Covid-19-infektion kan forekomme uden, at den smittede oplever symptomer, og fordi indrapporteringen af Covid-19 data nogle steder har være af lav kvalitet.
- Oprettet den .