Skip to main content

Scleroseforeningen uddeler 7,5 millioner kroner til ny MS-forskning

Scleroseforeningen støtter ved sin forårsuddeling af forskningsmidler tolv forskningsprojekter, der skal undersøge vidt forskellige aspekter ved multipel sclerose. 

Foreningen støtter årligt dansk og international forskning i sclerose med 18-20 millioner kroner, og onsdag den 24. maj blev der uddelt 7,5 millioner kroner til projekter, der spænder fra cellestudier og molekylærbiologi til billeddiagnostik, neuropsykologi og rehabilitering.

”Vi har blandt andet givet penge til forskning i kognitive problemer og fatigue. Til to interessante behandlingsforsøg, som med meget forskellige metoder prøver at undersøge, hvordan man kan behandle netop de problemer hos mennesker med sclerose,” fremhævede forskningsrådets formand, overlæge på Rigshospitalet og professor i neurologi Finn Sellebjerg, da rådets 12 repræsentanter onsdag aften var blevet enige om fordelingen af forskningspuljen. 

En større undersøgelse blandt Scleroseforeningens medlemmer har vist, at patienter med sclerose særligt er interesserede i at få mere forskning i fatigue og i kognitive udfordringer, som mange sclerosepatienter lider af, men der er begrænsede behandlingsmæssige muligheder for.

Forskningsrådets formand tilskriver de uddelte forskningsmidler stor betydning for dansk scleroseforskning:

”Det er den største frie forskningspulje til scleroseforskning, der overhovedet findes i Danmark. Meget scleroseforskning i Danmark ville simpelthen ikke blive iværksat, hvis vi ikke havde de her frie midler til at give til de bedste forskningsprojekter i landet,” vurderer Finn Sellebjerg. Her er modtagerne af forskningspuljen på 7.5 millioner kroner:

Helle Bach Søndergaard (Ph.d.-studerende Victoria Hyslop Hvalkof) molekylærbiolog, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet, modtager 591.709 kroner til blandt andet at undersøge, microRNA fra Epstein-Barr virus (EBV) hos personer med MS og relatere microRNA til inflammation og sygdomsaktivitet.

Bente Finsen, neurobiolog ved Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet, modtager 201.591 kroner til at forske i betydning af Nkx2.2 (transkriptionsfaktor) for mitose og differentiering af oligodendrocyt precursor celler i musemodeller for multipel sklerose.

Jette Lautrup Frederiksen, professor på Københavns Universitet og overlæge i neurologi på Rigshospitalet-Glostrup, modtager 487.000 kroner til at forske i Prognostisk værdi af nye sensitive markører for udvikling af syn, klinisk og MR-aktivitet og kognition ved opticusneuritis (synsnervebetændelse) og MS. Desuden modtager hun 200.000 kroner til at forske i neurodegeneration, kognition og fatigue.

Sine Reker Hadrup, Professor og sektionsleder ved Institut for Sundhedsteknologi på Danmarks Tekniske Universitets, modtager 759.072 kroner til at undersøge vigtigheden af CD8 T-celler og deres rolle i forhold til udvikling af multiple sklerose (MS).

Zsolt Laszlo Illes, Professor på Odense Universitetshospital på afdelingen/forskningsenheden for neurologi, modtager 509.981 kroner til at bl.a. at forske i om accelereret aldring af immunsystemet og hjernen øger risikoen for at udvikle progressiv MS.

Henrik Bo Wiberg Larsson (Ph.d.-studerende Derya Tireli),  Professor, Overlæge, dr.med., Enhed for Funktionel Billeddiagnostik, Glostrup Hospital, modtager 623.042 kroner til at forske i blod-hjerne barrieren som sygdomsmarkør ved progressiv MS; sammenhængen med jernakkumulation, atrofi og læsioner i grå substans.

Henrik Lundell, hjerneforsker ved Funktions- og Billeddiagnostisk Enhed, MR-Forskningssektionen på Amager og Hvidovre Hospital, modtager 350.000 kroner til at forske i nye metoder baseret på en videreudvikling af diffusionsvægtet MR-scanninger til at blive klogere på hvordan og hvorfor MS-læsioner udvikles på forskellige måder.

Lisbet Marstrand, Neuropsykolog ved Dansk Multipel Sklerose center, modtager 207.435 kroner til forske i, hvordan man kan udvikle og teste kognitiv reserve-opbyggende aktiviteter ved ms (KRAMS).

Helle Hvilsted Nielsen, overlæge på Scleroseklinikken på Odense Universitetshospital samt klinisk lektor i neurologi ved Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet, modtager 446.000 kroner til at undersøge siponimods reparerende effekt på gliaceller, hjerneceller og myelinskeder.

Trevor Owens, Professor i Neurobiologi, Institut for Molekylær Medicin, Syddansk Universitet, modtager 400.000 til at undersøge, hvordan alder påvirker sygdomsudviklingen i MS.

Morten Riemenschneider, Klinisk træningsfysiolog ved Institut for Folkesundhed - Idræt på Aarhus Universitet, modtager 584.400 kroner til at udvikle og afprøve en infrastruktur, der kan sikre personer med sclerose tidlig og specialiseret rehabilitering på vejen tilbage fra et MS-attak.

Finn Sellebjerg (Ph.d.-studerende Mathilde Hansen), overlæge ved Dansk Multipel Sklerose Center på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet, modtager 1.075.000 kroner til at undersøge, hvordan sklerosebehandlinger påvirker immunsystemets celler og hvordan man kan måle behandlingernes effekt.

Hartwig Roman Siebner, speciallæge i neurologi ved Hvidovre Hospital, modtager 742.800 kroner til at forske i effekten af transkraniel magnetisk hjernestimulation (TMS) til behandling af træthed i patienter med Multipel Sklerose. Formålet er at forbedre balancen mellem ’aktivering’ og ’hæmning’ i relevante motoriske områder i hjernens pandelapper.

 • Oprettet den .

Sundhedskultur

BØGER: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt nogle af de mest interessante bøger på sundhedsområdet i de første seks måneder i 2024.

DIGITALT: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt fem af de mest interessante og sommerferieegnede digitale oplevelser på sundhedsområdet fra foråret 2024. 

KULTUR-TEMPERATUR: 39-årige Johan Burisch er nyudnævnt professor med dagligt virke på Hvidovre Hospitals mavetarm-afdeling. Trods 220 videnskabelige publikationer finder han også plads til klassisk klaverspil og, for nylig, to Metallica-koncerter i Parken.

PODCAST: Podcastserien ’Du dør hvis du græder’, er et kærligt, humoristisk og hudløst ærligt portræt af en scleroseramts fordomme om at være syg og om at forsøge af flygte – og blive indhentet af sin sygdom. 

FILM: ’Inderst Inde 2’ skildrer psyken hos en teenagepige i et rablende action-eventyr. Filmen overgår ikke den første, men anmelder Henrik Reinberg Simonsen er på nuværende tidspunkt klar til at følge den unge hovedperson Rileys sjæleliv hele vejen til pensionsalderen.

KULTUR-TEMPERATUR: Maja Højgaard er uddannet læge og nyvalgt borgmester for Socialdemokratiet i Brøndby. For hende overgår et fodbolddrama som slutopgøret mellem Brøndby og AGF alt, hvad man kan finde på teateret og i andre dele af den finere kunst.

TEATER: Hvis du ikke allerede har set ´Arven´, der fik en Reumert for årets forestilling i 2023, så er chancen der nu, når det Kgl. Teater sætter stykket op igen i Skuespilhuset. Den otte timer lange forestilling er en uforglemmelig og livsbekræftende oplevelse.

BØGER: En underbemandet fødestue kombineret med sundhedspersonalets søvnunderskud efter for lange vagter og manglende kompetencer havde katastrofale konsekvenser for babyen Mia. Mias mors sylespidse, men også nøgternt velargumenterede kritik af, hvordan hendes datter ikke fik tilstrækkeligt ilt, bør mane til eftertanke i sundhedsvæsnet.

BØGER: Som ung pårørende til en ung kræftpatient bliver man ramt på et sårbart tidspunkt i livet, og man kan føle sig meget alene. Kræftens Bekæmpelse udgiver derfor nu en håndbog, som enkelt og hurtigt guider unge til forskellige former for hjælp, støtte, forståelse og ikke mindst relevante fællesskaber.

KULTUR-TEMPERATUR: Hospitalsdirektør Kristian Antonsen fra Bispebjerg og Frederiksbjerg Hospital betragter fodbold som kultur og har tilbragt utallige ”magiske aftener” på Danmarks nationalstadion.

BØGER: Nicklas Brendborg, kendt for sine bestsellere om, hvordan vi lever længere og bedre, havde svært ved at få sin første forlagskontrakt. Han mener, at vejen er banet for andre forfattere, især hvis de husker at have nok stof og skriver fængende og med humor.

KULTUR-TEMPERATUR: Hoveduddannelseslæge Wendy Sophie Schou skal fremover stå i spidsen for Yngre Lægers godt 16.000 medlemmer. Foran en kulturel buffet er hun et madøre, der er glad for både klassisk klaver og danske upcoming artister som den elektroniske musiker Dillistone.

DOKUMENTAR: Den prisbelønnede svenske pianist og komponist Stefan Nilsson afsluttede sidste år sit liv kun tre måneder efter, at han havde modtaget den frygtede diagnose, ALS. Den nye dokumentar ´Min død er min´, udsendt af svenske SVT følger musikerens sidste tid og ønsker om selv at bestemme over sin død, taler lige ind i hjertekulen – og ind i den danske debat om retten til assisteret selvmord og aktiv dødshjælp.

KULTUR-TEMPERATUR: Læge og ph.d. Cæcilie B. Johansen har 37.000 følgere på sin Instagram-profil, hvor hun formidler om hudpleje og skønhed. Som mor til tre børn har hun lige været på Moesgaard Museum uden for Aarhus, hvor det blev hendes børns tur til at iføre sig kittel.

TV: På et nyt privathospital ovenpå et indkøbscenter kan man købe sig til kæmpe trutmund, ny spids hage, knivskarpe kind- og kæbeben, svulmende numser og store bryster.  Skræmmende public service-serie viser, hvordan unge strømmer til for at kunne leve op til forskønnende filtre, sociale influenceres sidste look og samfundets nye normer om, at smilerynker er grimt, mens Plastic Fantastic er smukt.

FILM: Den nye danske film Fuld af kærlighed viser, hvor ødelæggende det er for børn at vokse op i et misbrugshjem, og hvor afgørende det er at bearbejde traumet. For selvom misbruget stopper, så fortsætter de destruktive, tillærte mønstre for resten af familien. Men de ved det sjældent selv.

BØGER: Lægerne Andreas Pihl og Michael Hejmadi påviser i endnu en ferm og underholdende bog om Doktor Hansen, hvorfor almen praksis har akut behov for indførelse af nye teknologiske løsninger. 

STREAMING: TV-serien Baby Reindeer er en komediedrama-thriller ulig noget, du før har set. Det er TV, når det på samme tid er bedst og værst, og det rammer tidsånden lige i røven.

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør

  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Jobannoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement, kontakt:
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
  Christina Alfthan - patientrettigheder

  Tilknyttede journalister

  Natacha Houlind Petersen - allround
  Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
  Berit Andersen – psykiatri
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur
  Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
  Gorm Palmgren - onkologi
  Hani Abu-Khalil - allround
  Anne Westh - allround
  Stephanie Hollender - allround
  Thomas Telving - allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Annoncekonsulent
  Helle Hviid
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Projektledere
  Susanne Greisgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Lisbet Møller Helweg
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether