Skip to main content

Scleroseforeningen uddeler 7,5 millioner kroner til ny MS-forskning

Scleroseforeningen støtter ved sin forårsuddeling af forskningsmidler tolv forskningsprojekter, der skal undersøge vidt forskellige aspekter ved multipel sclerose. 

Foreningen støtter årligt dansk og international forskning i sclerose med 18-20 millioner kroner, og onsdag den 24. maj blev der uddelt 7,5 millioner kroner til projekter, der spænder fra cellestudier og molekylærbiologi til billeddiagnostik, neuropsykologi og rehabilitering.

”Vi har blandt andet givet penge til forskning i kognitive problemer og fatigue. Til to interessante behandlingsforsøg, som med meget forskellige metoder prøver at undersøge, hvordan man kan behandle netop de problemer hos mennesker med sclerose,” fremhævede forskningsrådets formand, overlæge på Rigshospitalet og professor i neurologi Finn Sellebjerg, da rådets 12 repræsentanter onsdag aften var blevet enige om fordelingen af forskningspuljen. 

En større undersøgelse blandt Scleroseforeningens medlemmer har vist, at patienter med sclerose særligt er interesserede i at få mere forskning i fatigue og i kognitive udfordringer, som mange sclerosepatienter lider af, men der er begrænsede behandlingsmæssige muligheder for.

Forskningsrådets formand tilskriver de uddelte forskningsmidler stor betydning for dansk scleroseforskning:

”Det er den største frie forskningspulje til scleroseforskning, der overhovedet findes i Danmark. Meget scleroseforskning i Danmark ville simpelthen ikke blive iværksat, hvis vi ikke havde de her frie midler til at give til de bedste forskningsprojekter i landet,” vurderer Finn Sellebjerg. 



Her er modtagerne af forskningspuljen på 7.5 millioner kroner:

Helle Bach Søndergaard (Ph.d.-studerende Victoria Hyslop Hvalkof) molekylærbiolog, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet, modtager 591.709 kroner til blandt andet at undersøge, microRNA fra Epstein-Barr virus (EBV) hos personer med MS og relatere microRNA til inflammation og sygdomsaktivitet.

Bente Finsen, neurobiolog ved Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet, modtager 201.591 kroner til at forske i betydning af Nkx2.2 (transkriptionsfaktor) for mitose og differentiering af oligodendrocyt precursor celler i musemodeller for multipel sklerose.

Jette Lautrup Frederiksen, professor på Københavns Universitet og overlæge i neurologi på Rigshospitalet-Glostrup, modtager 487.000 kroner til at forske i Prognostisk værdi af nye sensitive markører for udvikling af syn, klinisk og MR-aktivitet og kognition ved opticusneuritis (synsnervebetændelse) og MS. Desuden modtager hun 200.000 kroner til at forske i neurodegeneration, kognition og fatigue.

Sine Reker Hadrup, Professor og sektionsleder ved Institut for Sundhedsteknologi på Danmarks Tekniske Universitets, modtager 759.072 kroner til at undersøge vigtigheden af CD8 T-celler og deres rolle i forhold til udvikling af multiple sklerose (MS).

Zsolt Laszlo Illes, Professor på Odense Universitetshospital på afdelingen/forskningsenheden for neurologi, modtager 509.981 kroner til at bl.a. at forske i om accelereret aldring af immunsystemet og hjernen øger risikoen for at udvikle progressiv MS.

Henrik Bo Wiberg Larsson (Ph.d.-studerende Derya Tireli),  Professor, Overlæge, dr.med., Enhed for Funktionel Billeddiagnostik, Glostrup Hospital, modtager 623.042 kroner til at forske i blod-hjerne barrieren som sygdomsmarkør ved progressiv MS; sammenhængen med jernakkumulation, atrofi og læsioner i grå substans.

Henrik Lundell, hjerneforsker ved Funktions- og Billeddiagnostisk Enhed, MR-Forskningssektionen på Amager og Hvidovre Hospital, modtager 350.000 kroner til at forske i nye metoder baseret på en videreudvikling af diffusionsvægtet MR-scanninger til at blive klogere på hvordan og hvorfor MS-læsioner udvikles på forskellige måder.

Lisbet Marstrand, Neuropsykolog ved Dansk Multipel Sklerose center, modtager 207.435 kroner til forske i, hvordan man kan udvikle og teste kognitiv reserve-opbyggende aktiviteter ved ms (KRAMS).

Helle Hvilsted Nielsen, overlæge på Scleroseklinikken på Odense Universitetshospital samt klinisk lektor i neurologi ved Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet, modtager 446.000 kroner til at undersøge siponimods reparerende effekt på gliaceller, hjerneceller og myelinskeder.

Trevor Owens, Professor i Neurobiologi, Institut for Molekylær Medicin, Syddansk Universitet, modtager 400.000 til at undersøge, hvordan alder påvirker sygdomsudviklingen i MS.

Morten Riemenschneider, Klinisk træningsfysiolog ved Institut for Folkesundhed - Idræt på Aarhus Universitet, modtager 584.400 kroner til at udvikle og afprøve en infrastruktur, der kan sikre personer med sclerose tidlig og specialiseret rehabilitering på vejen tilbage fra et MS-attak.

Finn Sellebjerg (Ph.d.-studerende Mathilde Hansen), overlæge ved Dansk Multipel Sklerose Center på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet, modtager 1.075.000 kroner til at undersøge, hvordan sklerosebehandlinger påvirker immunsystemets celler og hvordan man kan måle behandlingernes effekt.

Hartwig Roman Siebner, speciallæge i neurologi ved Hvidovre Hospital, modtager 742.800 kroner til at forske i effekten af transkraniel magnetisk hjernestimulation (TMS) til behandling af træthed i patienter med Multipel Sklerose. Formålet er at forbedre balancen mellem ’aktivering’ og ’hæmning’ i relevante motoriske områder i hjernens pandelapper.

  • Oprettet den .

Sundhedskultur

KULTUR-TEMPERATUR: Onkologisk overlæge Malene Støchkel Frank fra Sjællands Universitetshospital har fundet klaveret og den relevante app. Hun forventer dog først, at tiden til at lære at spille på instrumentet kommer, når hun når pensionsalderen og har en veranda ud til vandet.

BØGER: Liff Olivia Bytovs nye bog ´Kræftfuldt Dilemma´ er en rå og modig, men desværre også nødvendig skildring af de svære valg, byrder og følelser, som forældre overlades til at løse mere eller mindre alene, når deres børn ofte i årevis behandles for kræft.

BØGER: Vejledningsbog om unges mistrivsel kommer med mange gode råd og tips til forældre. Men citater fra de unge selv og nogle cases kunne have gavnet bogen.

KULTUR-TEMPERATUR: Nogle gange opstår store kulturoplevelser helt tilfældigt. Det var tilfældet for sundhedspolitisk professor Mickael Bech, der sammen med sin kone fik en overvældende oplevelse på Montmartre i Paris.

BØGER: Professor Henning Beck-Nielsens erindringer "Du kan hvis du vil - En mønsterbryders historie" er en lun og humoristisk bog om en dreng, ung studerende og senere bemærkelsesværdig forsker, som hele sit liv har været optaget af at bryde mønstre. For sig selv, sine patienter og i sin internationalt anerkendte og banebrydende forskningskarriere. Læs den og bliv i godt humør over, hvordan hårdt arbejde, venlighed og omtanke for andre kan føre langt.

DOKUMENTAR: Den intime og rørende dokumentar ´I am Celine Dion´ om den verdenskendte canadiske sanger Celine Dion og hendes unikke stemme stræber efter at være mere end blot en berømthedsfortælling. Den kaster lys over hendes komplekse forhold til karriere, helbred, livstruende kronisk sygdom og mental sundhed – en ambition, der stort set lykkes.

BØGER: Da komikeren Geos far døde i 2015, havde Geo i 40 år flygtet fra hans vold. De næste ni år flygtede han fra frygten for selv at være psykopat. I ny hudløs og bevægende bog fortæller han humoristisk og alvorligt om denne angst, som førte til, at han blev professionelt udredt. Geo blev frikendt, men farens overgreb har givet ham kompleks PTSD (posttraumatisk stressforstyrrelse), som han tvivler på nogensinde at overvinde.

UDSTILLING: I efterårsferien kan børn og voksne i København genbesøge grumme perioder af byens historie. Københavns Museum sætter fokus på knogler og kranier og fortæller derudfra historien om, hvordan tidligere danskere levede og døde, og hvad man gjorde for at opnå et længere og bedre liv.

KULTUR-TEMPERATUR: Som nyudnævnt regionrådsformand i Region Sjælland er der begrænset tid til læsning af bøger. Men Trine Birk Andersen ved udmærket godt, hvilken bog hun skal læse videre i, når det bliver efterårsferie.

TV: I den svenske dokumentarserie ´Jakten på Ozempic´ kaster Sveriges publicservice station, SVT, lys over et globalt sundhedsfænomen, nemlig de rige og de raskes hurtige og stadigt stigende forbrug af den appetitdæmpende diabetesmedicin Ozempic som slankemiddelMen desværre er værten umoden og selvoptaget.

STREAMING: Ingen løgn er for stor til, at hovedpersonen i TV-serien ´Skruk´ ikke straks kaster sig hovedkulds ud i den, hvis den kan give et par hurtige point. Det er både morsomt og tragikomisk.

BØGER: Heldigvis er det aldrig for sent at forbedre et rodet og forsømt mikrobiom. Kvaliteten af vores måltider er afgørende for, om vi har en sund tarmflora, eller om vi kæmper med konsekvenserne af en svækket. Det forklarer professor Oluf Borbye Pedersen i sin nye bog, hvor han viser, hvordan man kan styrke både mikrobiomet og helbredet gennem nye og lækre grøntsager og frugter.

KULTUR-TEMPERATUR: Mads Duedahl fra Region Nordjylland hylder sort krimikomedie fra 2000. Den slår alle andre danske film, mener sundhedspolitikeren, der også har været kulturrådmand og i det hele taget elsker kultur.

TV: Mini-dokumentarserien ´Læger til salg´ er underholdende og provokerende og rejser vigtige spørgsmål om etik og påstået magtmisbrug, bestikkelse og korruption samt en muligvis truet patientsikkerhed. Men roder sig desværre også ud i unuancerede og utilstrækkeligt dokumenterede generaliseringer.

BØGER: Ib Michael fortæller i sin nye, velskrevne og personlige bog ´På den anden side af solskinnet´ om sin rejse gennem sygdom og rehabilitering. Han beskriver de udfordringer, der opstår, når hjernen, sindet og kroppen ændres efter en blodprop. Bogen skildrer en kamp, som har dannet rammen om forfatterens taknemmelige og poetiske refleksioner over livet, døden, rejser, venskaber, naturen og sin kones frodige have.

TV: I TV2-dokumentaren ´Bøgholts misbrugte børn´ står daværende pædagoger og 16 nu voksne børn frem og fortæller om, hvordan de har været udsat for 7 pædagogers vanrøgt, voldelige overfald, grooming, forførelse og voldtægter på det ellers dengang så anerkendte behandlingshjem. Og om hvordan ledelsen angiveligt ignorerede deres klager.

UDSTILLING: Nikolaj Kunsthal i København huser lige nu en broget kunstudstilling, der er skiftevis seksuelt eksplicit, underfundig og overtydelig. Mange slags skæbner og perspektiver bliver berørt – og oftest med succes.

KULTUR-TEMPERATUR: Yousif Subhi er en internationalt anerkendt dansk øjenlæge, der lige har holdt et af hovedforedragene på øjenkongressen EURETINA i Barcelona. Derhjemme er han og hans hustru dybt uenige om akavede komedier som ’Klovn’ og ’The Office’. Hun hader dem – han synes, de er modige og lidt provokerende.

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement, kontakt:
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder
    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi
    Maiken Skeem – hjerte-kar, redaktør for printmagasiner
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, oftalmologi, kultur

    Tilknyttede journalister

    Anne Westh - allround
    Natacha Houlind Petersen - allround
    Maria Cuculiza - kultur
    Sofie Korsgaard - redaktør for printmagasiner
    Jette Marinus - respiratorisk
    Stephanie Hollender - allround
    Thomas Telving - allround
    Hani Abu-Khalil - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Annoncekonsulent
    Helle Hviid
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Nina Bro
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Marketing assistent
    Mathilde Anine Clausen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Assistent
    Emma Meisner
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether