Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Danmark tiltrækker mange neurologer

Claudia Pfleger

Det regulerede danske arbejdsmarked tiltrækker neurologer fra hele verden. Mange steder ville de neurologiske afdelinger slet ikke kunne fungere uden de udenlandske læger, siger ledende overlæge.

Neurologer fra hele verden søger mod Skandinavien i jagten på et bedre liv. En eksplosiv udvikling i mulighederne for at behandle klassiske neurologiske lidelser som sclerose og epilepsi og en øget efterspørgsel på neurologiske ydelser inden for andre sygdomsområder har tilsammen skabt så stor efterspørgsel på speciallæger i neurologi i hele Europa, at der er opstået skarp konkurrence om at tiltrække arbejdskraften. Ikke kun internt mellem danske afdelinger, men også landene imellem.

Til alt held for de danske neurologiske afdelinger og scleroseklinikker, ser det ud til, at trafikken af de eftertragtede migrerende læger stort set kun går ind i landet. Kun Sverige og Norge kan konkurrere med Danmark i popularitet som arbejdsplads, fortæller ledende overlæger.

”Der er afgjort en nettotrafik ind i landet, og der er ingen tvivl om, at det er arbejdsforholdene og den sociale sikkerhed, der trækker,” siger ledende overlæge ved Neurologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital Poul Mogensen, der netop har ansat tre neurologer, hvoraf to er rekrutteret fra udlandet.

Afdelingslæge ved scleroseklinikken i Aalborg Claudia Pfleger, som selv er kommet til Danmark fra Tyskland, er enig i den vurdering. Hun mener, at lægerne generelt søger vest- og nordpå, og at de skandinaviske lande er blandt de mest attraktive at arbejde i.

Siden 2004 har 70 udenlandske neurologer fået autorisation til at arbejde i Danmark. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen var der i 2015 samlet set 331 neurologer i Danmark, og hvis alle 70 udenlandske læger stadig arbejder som neurologer i Danmark, og man ikke regner læger, der er kommet til landet før 2004 med, udgør udenlandske læger 21 procent af den samlede arbejdsstyrke af neurologer i Danmark.

Allan Thimsen Pedersen

På Neurologisk Afdeling ved Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg kommer op mod 80 procent af lægerne fra omkring 14 forskellige lande, og ledende overlæge Allan Thimsen Pedersen mener, at man kan takke det regulerede danske arbejdsmarked for, at hospitalet overhovedet er i stand til at servicere patienter på det neurologiske område. Uden de udenlandske læger havde han ikke en afdeling, og mange kommer til landet på grund af de gode arbejdsforhold, fortæller han.

”Det faglige er jo det samme overalt. Det er neurologi, men forholdene man praktiserer under er forskellige. Der er ingen andre lande, der har arbejdsforhold, som vi har i Danmark. Læger i Tyskland og England arbejder 60 timer om ugen, ligesom de ledende overlæger. Det gør man ikke i Danmark med mindre, man bliver betalt for det. Her er organiserede forhold, en 37-timers arbejdsuge og pasningsmuligheder til børnene. Her er omsorgsdage og barns første sygedag og alle de ting, der hører med i den danske model. Det findes ikke andre steder, og det er der mange, der falder for,” siger Allan Thimsen Pedersen.

Anbefal denne artikel

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift