Skip to main content

Samarbejde mellem kommuner og Sclerosehospitalerne overraskende svært

Brita Løvendahl

At skabe bedre samarbejde mellem Sclerosehospitalerne og kommunerne viste sig at være sværere end forventet. Men det kan godt lade sig gøre og det er helt sikkert anstrengelserne værd, siger direktør for Sclerosehospitalerne Brita Løvendahl, som nu har flere end 15 forskellige forslag til modeller for styrket samarbejde.

Da Sclerosehospitalerne i 2017 af Sundhedsstyrelsen blev bevilget knap seks millioner kroner til sammen med kommunerne Morsø, Kalundborg og Vejle at udvikle modeller for styrkelse af samarbejdet mellem Sclerosehospitalerne og kommunerne, var hverken hun eller de deltagende kommuner klar over, hvilken kæmpe opgave de stod overfor at skulle have løst inden udgangen af 2019.

Målet var, at kommunerne får bedre gavn af Sclerosehospitalernes kompetencer, og patienterne i højere grad oplever et sammenhængende rehabiliteringssystem.

”Ingen af os anede, at det var så komplekst at arbejde over grænser. Her på Sclerosehospitalerne opdagede vi også forhold, som vi ikke havde styr på og kendskab til. Men trods besværlighederne, har det været utroligt positivt at arbejde med det, for vi har lært så meget og patienterne fortjener bedre,” siger direktør Brita Løvendal.

 

Af Sundhedsstyrelsens projektbeskrivelse fremgår, at der i projektet om bedre samarbejde mellem Sclerosehospitalerne og kommunerne skal være mere fokus på, hvorledes projektet kan være med til at løfte den samlede rehabiliteringsindsats for sclerosepatienter og hvordan der kan udvikles modeller for samarbejdet som er egnet til udbredelse. Og Brita Løvendahl vurderer at være kommet i hus med opgaveløsningen:

”Vi har formuleret 18 forskellige modeller for et styrket samarbejde, hvoraf jeg vurderer de 15 til at være bæredygtige modeller også for andre af landets kommuner. Disse 15 bæredygtige modeller vil vi meget gerne afprøve for, hvor replicerbare de er andre steder i landet. Og da vi ikke har opbrugt alle de bevilgede penge, har vi derfor nu ansøgt om at få lov at teste modellerne i nogle andre kommuner. For jeg er ikke i tvivl om, at der er mange ressourcer at hente ved et bedre samarbejde. Ressourcer for patienterne, som undgår at skulle spilde tid og kræfter på at løbe spidsrod i systemet uden at få noget ud af det, og ressourcer for systemet, som også undgår spild.

Ja, faktisk vil jeg være så fræk at sige, at der lige nu er rigtigt meget spild i systemet på grund af bolde, som ikke gribes men tabes. Så det ville derfor være ekstra godt om vores modeller for samarbejde over grænser også vil kunne anvendes af nogle af de andre sygdomsgrupper. For er der noget jeg har lært af det her projekt, så er det, at vi alle kan blive bedre.”

Et andet krav til projektgruppens arbejde har været at iværksætte initiativer, der har kunnet understøtte kompetenceudvikling af kommunalt personale, som arbejder med træning og hverdagsrehabilitering af sclerosepatienter. Et arbejde som projektgruppen har gennemført i form af kompetenceudvikling hos 500 medarbejdere:

”At investere i kompetenceudvikling betyder virkeligt noget. Det er til stor nytte og gavn for patienterne, at deres sundhedspersoner og øvrige kontaktpersoner i de sociale systemer ved noget om deres sygdom. Vores erfaringer er, at sagsbehandlingerne bliver bedre og hurtigere for patienterne. Og for personalerne betyder den øgede indsigt og faglighed styrket arbejdsglæde ganget med 10. Så i det store spil tror jeg også på, at den rekrutteringsmangel, som vi oplever flere steder, vil kunne afhjælpes markant af mere kompetenceudvikling.”

Sundhedsstyrelsens tredje krav ud af tre samlede krav har endeligt været, at projektgruppen satte fokus på, hvordan kommunen får kendskab til borgere med sclerose tidligere i forløbet:

Hverken vi eller kommunerne kan garantere, at vi har mulighed for selv at opspore de enkelte sclerosepatienter tidligere. Kommunerne vil rigtigt gerne have fat i de nydiagnosticerede sclerosepatienter, inden tingene begynder at køre af sporene, og så de kan bruge sådanne nogle som os her på Sclerosehospitalerne fra begyndelsen af en patients sygdomsforløb. Men det er jo ikke sikkert, at hverken vi eller kommunerne møder dem. Så i stedet har vi indledt samarbejde med hospitalernes neurologiske afdelinger, som jo er der, hvor diagnosen stilles. Det viste sig så, at der rent faktisk allerede var en central vejledning, der siger, at hospitalet skal advisere kommunen, som herefter skal indkalde patienten til samtale.

Nogle af de problemstillinger i forhold til samarbejde over grænser, som er kommet mest bag på Brita Løvendal, har været hvor langt der er fra de nationale centrale retningsvisende myndigheder og ud til patienterne og ikke mindst til de lokale sociale- og sundhedsmedarbejdere:

”Jeg er overrasket over, hvor langt der er fra ministeriet og ud til os andre. For vi fandt ret hurtigt ud af, at der rent faktisk allerede eksisterede masser af gode centrale ting og tiltag, men de var bare aldrig nået ned til jorden. Nogle elementer var sågar allerede en del af it-systemerne, men var bare aldrig blevet brugt. Det tager forbavsende lang tid at få nye tiltag ind i den faglige hverdag. Blandt andet fordi ingen opdager dem, fordi de forputter sig i en rygende travl hverdag. Derfor besluttede vi også meget hurtigt i projektgruppen ikke at bruge tid på at opfinde nye og fancy ting, men i stedet at satse på de gode ting, som allerede var tilstede. Vores ambition har derfor været at få ting til at virke i stedet for at opfinde nye,” forklarer Løvendal.

Og vejen frem til at få ting til at virke, har ifølge Brita Løvendal i høj grad været at satse på at opbygge relationer:

”Systemer består af mennesker, så for os har det handlet meget om at arbejde med det relationelle. Uanset om det har været relationer indenfor de enkelte kommuners forskellige afdelinger eller relationer mellem de forskellige nationale

og kommunale sundhedssektorer. Der er rigtig mange sektorer og kontorer, som skal samarbejde omkring de enkelte patienter, men de er alle sammen repræsentanter for forskellige kulturer som ovenikøbet tit har stort ukendskab til hinanden og hinandens arbejde. Så det handler også rigtigt meget om at skabe relationelle indgange og udgange mellem disse forskellige aktører,” siger hun.

 

Projektgruppen har repræsentanter fra faglige organisationer, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, patienter og forskning.

Rehabilitering til patienter med multipel sclerose retter sig mod de funktionsevnenedsættelser, som har betydning for mulighederne for at leve et almindeligt liv og varetage de nødvendige aktiviteter og roller i livet, sammen med farmakologisk behandling af følgetilstandene. Som et led i at sikre et sammenhængende rehabiliteringsforløb af høj kvalitet er det væsentligt, at patienter med sclerose oplever, at den specialisererede viden og kompetencer om behandling og rehabilitering, som Sclerosehospitalerne besidder, bidrager til at løfte det kommunale kompetenceniveau.

Sclerosehospitalerne er foreningsejede specialsygehuse og er omfattet af sundhedslovens § 79 stk. 2. Behandling inden for fritvalgsrammen på et af de nævnte specialsygehuse kan ske efter lægehenvisning fra almen praksis, speciallægepraksis eller sygehus.

Sclerosehospitalerne har siden 1960’erne tilbudt sygehusbehandling i form af behandling og sygdomsspecifik specialiseret rehabilitering under indlæggelse.

I 2002 blev de to sclerosehospitaler til én institution med fælles ledelse og med navnet Sclerosehospitalerne i Danmark. Sclerosehospitalerne er lokaliseret på to matrikler i hhv. Haslev og Ry.

Sclerosehospitalerne i Ry og Haslev tilbyder specialiseret rehabilitering til personer med multipel sclerose, der omfatter en sygdomsspecifik, multidisciplinær og intensiv rehabilitering på specialistniveau udført i stationært

regi (døgnindlæggelse), hvilket ikke tilbydes andre steder i sundhedsvæsenet. Tilbuddene på Sclerosehospitalerne er landsdækkende og omfatter tværfaglig udredning og behandling af aktuelle medicinske problemstillinger og rehabiliteringsbehov og – potentiale.

  • Oprettet den .

Sundhedskultur

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.

KULTUR-TEMPERATUR: Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’.  ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.

BØGER: Overlæge Thomas Maria Melchior ved Hjertemedicinsk afdeling ved Sjællands Universitetshospital har begået en passioneret og imponerende grundig bog om, hvordan udenlandske søsterordener var bag opbygning og modernisering af sygehusvæsenet i Danmark i 1800- og 1900-tallet og dermed bidrog til fundamentet for den velfærdsstat, vi har i dag. 

BØGER: ´Madregler´ er en handy indgang til en madkultur, der er bedre for både den enkelte borger og vores udsatte klode. Bøger som denne vil dog næppe gøre en stor forskel for dem, der i forvejen har få midler og lever usundt.

PODCAST: Mennesker, som er blevet ramt af en tumor i hjernen, beretter ofte om kognitive udfordringer og manglende forståelse for deres sygdom. Podcastserien ´Hjernetumorliv´ fra Hjernetumorforeningen er et modigt og vellykket forsøg på at give omgivelserne indblik i de mange udfordringer, som de alt for ofte usynlige patienter må kæmpe med hjemme, på arbejdsmarkedet og i forhold til det kommunale sundhedssystem.

KULTUR-TEMPERATUR: Cheflæge Martin Schultz havde ikke set den komme. Men han er via sin 15-årige datter blevet draget af computerspillet ’The Last of Us’, der viser en verden i smukt forfald.

TV: Miniserien ´Dør far i morgen?´ på TV2 Nord er en sjælden fin, vemodig og livsbekræftende fortalt skildring af alt det, som er vigtigst i den sidste tid i livet for den unge kræftsyge far Kristian, og hans kone og deres tre mindreårige børn. Hver dag kommer døden tættere på, men ingen ved, hvornår den indtræffer, og hvordan finder man så den udholdelige balance mellem håb og virkelighed? 

BØGER: Kvinders hårtab er en kompleks udfordring, som selv de dygtigste læger kæmper med. Alligevel bliver kvinders klager ofte ignoreret i sundhedsvæsnet, understreger forfatteren bag ny bog. Bogen udforsker de mange aspekter af kvinders hårtab, og bogens advarsler mod mirakelkure og nemme løsninger, der markedsføres bredt, er tiltrængte og overbevisende.

BØGER: Patientforeningen LyLe har udgivet en børnebog med fokus på børnene i en familie, hvor moderen får lymfekræft. Bogen har vakt opsigt internationalt.

KULTUR-TEMPERATUR: Der findes en rød tråd, som forbinder overdiagnostik-debattør John Brodersen og de gamle romerske filosoffer. Det mener praktiserende læge Maria Krüger, der også er medicinsk ordfører hos Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM).

TV: New Yorks prestigefulde regionale sundhedsvæsen Northwell Health har dannet et nyt TV- og radioproduktionsselskab, Northwell Studios, som ledelsen mener vil kunne udnytte organisationens faciliteter, læger og patienter til at booste organisationens økonomi og sætte vigtige sundhedspolitiske temaer og kritiske samfundsforhold på dagsordenen.

Praktiserende læge Henrik Ovesen er teaterlæge og tilknyttet både Aarhus Teater, Svalegangen, Den Jyske Opera og Zirkus Nemo. Som ung ville han være skuespiller, i dag giver han i stedet en hånd med, når især skuespillere har brug for medicinsk assistance. 

BØGER: Bogen ´Ulighedens Drejebog´af professor i sundhedssociologi Kristian Larsen og overlæge og professor Morten Sodemann påviser, hvordan strukturelle og økonomiske uligheder skaber en ond spiral, der betyder, at mindst 20 procent af befolkningen systematisk har dårligere adgang til god sundhedspleje. Det fører til, at de lever et dårligere liv og har en kortere levetid.

RADIO: Sandsynligheden for et efterliv er mindst lige så stor som for det modsatte, siger professor og direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev, i en DR-udsendelse, hvor han opfordrer til at bryde tabuet om døden. Han tror selv på et efterliv, hvor han får brug for sine organer, jagtbue og vintertøj. Men skal vi virkelig høre om hans private tanker, mens danske patienter stadig lider eller dør på grund af mangel på organdonationer?

KULTUR-TEMPERATUR: Onkologisk overlæge Malene Støchkel Frank fra Sjællands Universitetshospital har fundet klaveret og den relevante app. Hun forventer dog først, at tiden til at lære at spille på instrumentet kommer, når hun når pensionsalderen og har en veranda ud til vandet.

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement, kontakt:
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder
    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi
    Maiken Skeem – hjerte-kar, redaktør for printmagasiner
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, oftalmologi, kultur

    Tilknyttede journalister

    Anne Westh - allround
    Natacha Houlind Petersen - allround
    Maria Cuculiza - kultur
    Sofie Korsgaard - redaktør for printmagasiner
    Jette Marinus - respiratorisk
    Stephanie Hollender - allround
    Thomas Telving - allround
    Hani Abu-Khalil - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Nina Bro
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Marketing assistent
    Mathilde Anine Clausen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Assistent
    Emma Meisner
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether