Kost og ernæring har ringe indflydelse på fatigue hos MS-patienter
Dårlig ernæring har været foreslået som årsag til træthed blandt patienter med multipel sclerose (MS), men formodningen understøttes ikke i en ny fransk undersøgelse.
Træthed i form af fatigue forekommer hos op til 75 procent af alle patienter med MS, men årsagen til denne sammenhæng er ikke blevet påvist. Eftersom fejlernæring kan være forbundet med træthed, og mange MS-patienter er fejlernærede, for eksempel ved fedme, vægttab eller vitaminmangel, har forskere ved Groupement des Hôpitaux de l’Institut Catholique de Lille undersøgt, om der er en sammenhæng mellem træthed og ernæringsstatus ved MS.
Forskerne undersøgte 352 patienter med et expanded disability status scale (EDSS) medianscore på 4. Patienterne fik målt plasmaværdier af albumin, magnesium, calcium, jern samt vitamin D og B12, og de svarede på spørgeskemaer om deres kostvaner. Derudover blev patienternes eventuelle træthed evalueret (EMIF-SEP), og det samme blev søvnkvalitet og symptomer på depression (BDI-II).
Moderat søvnkvalitet
Resultaterne er for nylig offentliggjort i tidsskriftet Revue Neurologique, og viser, at 46 procent af patienterne led af træthed (EMIF-SEP > 55), mens 37 procent viste tegn på depression (BDI-II > 13). Patienternes søvnkvalitet var i gennemsnit moderat, men varierede meget.
Statistiske analyser viste, at træthed var signifikant associeret med EDSS (p = 0,008), depression (p < 0,0001) og søvnkvalitet (p = 0,0002), mens man ikke fandt korrelation mellem træthed og ernæringsstatus. For calcium var den bivariate p-værdi således 1, mens den var 0,91 for jern samt 0,83 og 0,68 for henholdsvis vitamin D og B12.
Forskerne fandt dog enkelte korrelationer mellem ernæringsstatus og forskellige sygdomsparametre. Varighed af MS var således associeret med øget risiko for vitamin B12-mangel (OR = 1,04), mens der var en ikke-signifikant sammenhæng mellem vitamin B12 og EDSS (p = 0,051).
- Oprettet den .