Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Tyske forskere undersøger tre forskellige diæters betydning for MS-patienter

Indledende undersøgelser og erfaringer tyder på, at ernæring kan påvirke udviklingen af multipel sclerose i positiv retning.

Det mener tyske forskere fra Berlin’s forskningsuniversitet og Immanuel Hospital også i Berlin, som nu går i gang med at undersøge tre diæters samt fastekures mulige positive påvirkninger af sygdommen. 

Det tyske lodtrækningsbaserede kliniske studie NAMS – undersøgelsen (Ernæringsmetoder i forbindelse med multipel sclerose), - fokuserer på patienter med remitterende MS, og om studiet skriver forskerne, dr.med. Paul Friedemann og r.med. Andreas Michalsen blandt andet på den tyske scleroseorganisations hjemmeside, DMSG.

 ”Formålet med NAMS-studiet er at undersøge effektiviteten af ​​tre ernæringskoncepter gennem sygdommens udviklingsforløbIsær undersøger vi, om der er forskelle i ​​diæternes effektive virkninger overfor forekomsterne af ​​læsioner i hjernen men også i forhold til fysisk svækkelse, tilbagefaldsfrekvens, livskvalitet, blodlipider, tarmflora og andre parametre,” skriver forskerne.

Forskningslederne for studiet, Paul Friedemann, AG Klinisk Neuroimmunologi, NCRC) og Andreas Michaelsen afd. for naturopati på Immanuel Hospital Berlin og klinisk naturopati ved Institut for Social Medicin, beskriver de tre ernæringskoncepter således:

       1. Intervalfaste med et dagligt 14-timers intervaller i form af en terapeutisk modificeret faste med eksponering for mad i bestemte tidsrum.

  1. En tilpasset ketogen diæt i form af en fedtfattig og kulhydratreduceret diæt - samt et tre ugers fasteprogram hver 6. måned
  2. En antiinflammatorisk diæt baseret på for det meste plantebaserede fødevarer, som efterkommer de nuværende anbefalinger fra det tyske ernæringsselskab (DGE)- samt et tre ugers fasteprogram hver 6. måned

NAMS-undersøgelsen er ifølge de to forskningsledere en opfølgning af IGEL-undersøgelsen om ketogen ernæring og modificeret faste:

”På grund af de positive resultater fra IGEL-undersøgelsen om livskvalitet og niveauer for blodlipider i kraft af fasteterapi, er NAMS undersøgelsen designet til at have en længere interventionsperiode på 18 måneder og med MRI som endpoint,” oplyser de to, hvis undersøgelser er finansieret af en privat fond. 

Patienterne til studiet blev rekrutteret i september/ oktober og det var åbent for alle patienter med aktivt recidiverende-remitterende multipel sclerose i alderen 18-65 år.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget