Gluten foreløbig frikendt som MS-faktor
Der findes foreløbig ikke dokumentation for, at gluten skulle have betydning for multipel sclerose, konkluderer forskere fra Rigshospitalet, Glostrup, og Københavns Universitet efter at have gennemgået 49 publicerede artikler om i alt 50 studier af sammenhængen mellem gluten og MS.
Forskerne har foretaget en systematisk søgning af studier i PubMed, Web of Science, Scopus, Embase, Cab Abstracts og Google Scholar, og de inkluderede studier, der omfattede patienter med MS, CIS eller cøliaki med MS relaterede markører, og som undersøger effekten af diæt med udspecificerede mængder af gluten eller sammenhængen mellem gluten og MS.
To interventionsstudier fandt en positiv effekt af glutenfri diæt på sygdomsrelaterede markører hos MS patienter, og et prospektivt kohortestudie fandt ligeledes en positiv effekt af glutenfri diæt, mens en survey viste, at indtag af brød og korn beskytter mod MS.
Fire observationsstudier fandt ingen øget forekomst af MS og cøliaki, og sytten studier undersøgte med forskelligt udfald niveauet af forskellige gluten-sensitivitetsmarkører hos patienter med MS.
Undersøgelsen er foretaget af Henriette Lynge Thomsen, Elise Barsøe Jessen og Moschoula Passali fra Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring, og professor Jette Frederiksen, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet Glostrup, og de konkluderer altså, at der stadig ikke er evidens for at slå fast, om gluten spiller en rolle i forbindelse med MS. Litteraturgennemgangen har dog afdækket nogle af de begrænsninger, der er i den hidtidige forskning og giver en mulig retning for fremtidige studier, skriver forskerne i deres konklusion.
Den anerkendte forsker og professor ved Barts i London Gavin Giavannoni har delt studiet på Twitter, hvor han skriver:
”Gluten ser ikke ud til at spille en rolle i MS, og derfor kan jeg ikke støtte glutenfri diæt som et led i håndteringen af MS. Evidensen er simpelthen for svag.”
- Oprettet den .