Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 


Kost kan være vejen til forebyggelse af MS

EAN: Fra mavens mikrobiom til saltindholdet i huden: hele kroppen er forandret hos patienter med multiple sclerose, og kosten kan være en vej til forebyggelse af MS, sagde professor Ralf Gold ved et symposium om sygdomspatogenese på EAN 2018.

Der foregår noget i mikrobiomet hos sclerosepatienter, som har betydning for, hvordan deres sygdom udvikler sig, og dette ’noget’ kan blive det nye felt for behandling og forebyggelse af MS, sagde tyske professor Ralf Gold, da han tirsdag på EAN 2018 talte om kostens betydning for MS og præsenterede forskning, der viser, at MS sætter spor både i tarmen og huden.

”MS foregår ikke bare i hjernen. Hele kroppen er forandret hos sclerosepatienter,” sagde Rolf Gold.

De genetiske aspekter ved MS har længe været kendt, og den sygdomsmodificerende behandling er i høj grad bygget op om denne viden, men forekomsten af multipel sclerose er steget så markant i Nord- og Centraleuropa, med en fordobling eller tredobling i løbet af en årrække, at stigningen ikke kan forklares alene med at de diagnostiske metoder er blevet bedre.

Selv de mest avancerede multicenter gen-studier kan kun forklare omkring 35 procent af modtageligheden for multipel sclerose, og derfor er det værd at se på den mest fundamentale forandring i den vestlige verden, nemlig vores kost, mener Rolf Gold.

”Med alle de spændende genetiske studier virker det gammeldags at beskæftige sig med kosten, men helt tilbage i 1952 fandt den canadiske læge Roy L. Swank at MS i Norge var mindre udbredt blandt kystbefolkningen, der levede af fisk og dermed fik flere umættede fedtsyrer, end blandt befolkningen inde i landet, som i højere grad levede af fedt og kød, og det er nærliggende at se en sammenhæng mellem udviklingen i forekomsten af MS og det generelle fald i indtaget af fiberrig kost og stigningen i indtaget af sukker og berigede fødevarer,” siger han.

Rolf Gold præsenterede en række studier, der har har vist, at såvel mavens mikrobiom som hudens saltindhold er ændret hos MS-patienter.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget