Skip to main content

Fysisk træning vinder terræn i behandlingen af MS

ECTRIMS: Man ved med sikkerhed, at træning kan have gavnlig effekt på mange af de symptomer, som MS-patienter oplever - for eksempel træthed, balanceevne og dårlig muskelstyrke.

Flere studier tyder nu på, at træning også kan have en sygdomsmodificerende effekt og peger på et muligt paradigmeskifte i behandlingen af MS.

Tidligere tiders holdning om at patienter med multipel sclerose (MS) skulle holde sig fra fysisk træning, fordi det kunne føre til en forværring af deres symptomer eller træthed er i løbet af de seneste årtier blevet tilbagevist i flere studier, som har tilvejebragt solid evidens for, at træning har en lang række gavnlige effekter på både symptomer og træthed.

Ulrik Dalgas er professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og har igennem mange år beskæftiget sig netop med trænings indvirkning på MS. I en præsentation ved sessionen "The potential of exercise during the course of MS" under ECTRIMS 2021 kredsede han om muligheden for, at træning har potentiale til at gå fra at være en symptomatisk behandling til at være en decideret sygdomsmodificerende intervention i behandlingen af patienter med MS og dermed sætte gang i et egentlig paradigmeskifte i behandlingen.

”Vi er begyndt at spekulere mere og mere over, om træning tidligt i sygdomsforløbet måske kan være med til at forebygge og sænke farten på det accelererede tab af hjernemasse, som MS-patienter oplever – og om man på den måde kan bygge en slags reserve op. Vi har god evidens for, at det batter at træne – men ved at gå tidligt i gang, kan man måske rent faktisk være med til at påvirke sit eget sygdomsforløb i højere grad,” forklarer Ulrik Dalgas, som pointerer, at det i den sammenhæng er helt afgørende, at man finder frem til den rettet træning til det rette tidspunkt i den enkelte patients sygdomsforløb.

Ældre patienter kræver ny viden

Han peger på, at der af flere årsager er behov for supplerende metoder og behandlingsstrategier til den medicinske behandling. Lige nu ser man eksempelvis en generation af MS-patienter, som er meget ældre end tidligere:

”Hver tredje MS-patient i Danmark og i andre dele af den vestlige verden er i dag over 60 år. Om 15-20 år vil vi se endnu flere ældre MS-patienter, helt op mod 40 procent vil være +60. Men faktum er, at man ofte i de store, randomiserde studier udelader den aldersgruppe, fordi de ofte har andre skavanker, som man skal tage højde for. Det bevirker dog, at vi nu og i fremtiden kommer til at stå med en stor gruppe MS-patienter, som vi ved meget lidt om, og hvor vi har begrænsede medicinske muligheder. Derfor har vi behov for supplerende behandlingsstrategier, og her kan træning var et effektivt supplement.”

Muligt mildere sygdomsforløb

I forhold til attaker mener Ulrik Dalgas også, at det er nødvendigt at gentænke behandlingsstrategierne:

”Vi kan gøre noget medicinsk for at få patienterne nemmere igennem et attak, men ikke noget, som for alvor kan mindske konsekvenserne af et attak. Måske vil den rette form for træning på det rigtige tidspunkt også kunne hjælpe patienterne med nemmere at komme igennem et attak og måske herigennem bevirke et mildere sygdomsforløb.”

Ulrik Dalgas pointerer, at der hos dyremodeller er set endda rigtig god effekt af fysisk træning – men at man ikke nødvendigvis kan overføre de resultater direkte til mennesker, ligesom man ikke kan gentage dyreforsøgene i samme form hos mennesker blandt på grund af etiske problemstillinger.

”Det er i udgangspunkt en vanskelig øvelse at følge patienters træningsforløb over længere tid og også styre deres træningsindsats. Dertil kommer, at det vil kræve store randomiserede studier at tilvejebringe tilstrækkelig evidens. De vil være svære at finde finansiering til, da studierne ikke involverer medicin.”

  • Oprettet den .

Sundhedskultur

MUSIK: Et anderledes videnskabeligt forsøg fandt sted på den seneste udgave af heavy metal-festivalen Copenhell. 45 festivaldeltagere fik hånden nedsænket i iskoldt vand og fik målt deres smerteoplevelse, mens de lyttede til først Slayers ’Raining Blood’ og derefter Enyas ’Orinoco Flow’.

KULTUR-TEMPERATUR: Peder Hvelplund (Enhedslisten) ser Primo Levis roman om livet i Auschwitz under Holocaust som et fantastisk vidnesbyrd om forråelse i et samfund. Det er også aktuelt i forhold til eksempelvis Israel-Palæstina-konflikten, mener sundhedsordføreren.

DOKUMENTAR: ’Memory Wars’ er en fascinerende, men ensidig dokumentar om den amerikanske psykolog Elizabeth Loftus, som i årtier har været den, forsvarsadvokater ringer til, hvis de vil så tvivl om et vidnes erindringer. Filmen formår kun at ridse i overfladen af den kontrovers, der omgærder hovedpersonen.

En dansk kunstner, der tilbragte 56 år af sit liv på et psykiatrisk hospital, bliver nu en del af en stor international udstilling i New York. Kunstneren, der er kendt som Ovartaci, vil få sine værker vist side om side med verdensberømte navne som Salvador Dalí, Francis Bacon og Marcel Duchamp.

FILM: Dokumentarfilmen ’The Tender Revolution’ opstiller en række miniportrætter af hårdtarbejdende mennesker i nutidens Tyskland. Ingen af dem møder meget anerkendelse for deres slid med syge og trængende mennesker.  Filmen rummer masser af empati og forandringstørst, men fokus bliver flere steder lidt uskarpt.

MEDIER: Dansk Selskab for Patientsikkerhed har offentliggjort en kanon med 24 værker, der anses for at være centrale i arbejdet med patientsikkerhed. Værkerne dækker både historiske og nutidige perspektiver og skal styrke forståelsen af patientsikkerhed som et fagligt felt. Lanceringen falder sammen med den internationale patientsikkerhedsuge i uge 11, hvor der verden over sættes fokus på vigtigheden af patientsikkerhed.

FILM: Dokumentarfilmen ´Human Race´ er et opløftende og sympatisk portræt af en topforskers jagt på svar, på konkurrence i videnskaben og på livets vilkårlighed.

KULTUR-TEMPERATUR: Inge Kristensen er direktør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Lige nu – i uge 11 – , hvor det er international patientsikkerhedsuge, minder hun om, hvordan bøger og kunst kan bruges også af sundhedsprofessionelle til at bevare kompas og perspektiv i arbejdet med patienten.

MUSIK: Sangens Hus i Herning samarbejder med sundhedsforvaltningerne i 25 kommuner om at etablere såkaldte sundhedskor. Korene er målrettet mennesker, som har udfordringer med fysisk eller psykisk mistrivsel. Her skaber sang og musik et fællesskab, uden at deltagerne behøver at være bange for at løbe tør for ord.

FILM: Den debuterende instruktør Sylvia Le Fanu skildrer stilfærdigt, stramt og med stor formåen, hvordan en kræftpatients sidste tid kan se ud for en lille familie.

KULTUR-TEMPERATUR: Det britiske rockband The Cure har for nylig udgivet deres første album i 15 år. Det er godt nyt for en gammel fan som professor Eske Kvanner Aasvang fra Rigshospitalet.

PODCAST: De seneste to år er radio- og TV-vært Emil Thorup gået fra at være fast inventar i Københavns natteliv til at blive bannerfører for faste sengetider, kosttilskud og Theta-bølger. I en ny podcast kaster han dom over andre mere eller mindre kendte danskeres livsstil og fortæller dem, hvordan de bør leve deres liv. Det er på én og samme tid pisseirriterende og ret underholdende at lytte til. 

KULTUR-TEMPERATUR: Som formand i Forum for Yngre Almenmedicinere (FYAM) har Malene Nepper fokus på familielivet. Det skinner også igennem i hendes kulturforbrug, hvor hun anbefaler familiepolitiske indspark og japanske tegnefilm, der kan ses med udbytte af samtlige medlemmer i børnefamilien.

DOKUMENTAR: Når dokumentarfestivalen CPH:DOX finder sted fra 19. til 30. marts, vil videnskab fylde mere i programmet end tidligere. Programmet er nu offentliggjort, og SundhedsKultur har udvalgt en række film til dem, der interesserer sig for sundhed og naturvidenskab.

PODCAST: ’Recepten’ er P4’s svar på de to P1-podcasts ’Sygt nok’ eller ’Lægens bord´, men er mere letfordøjelig. Måske tygget lidt for grundigt for lytteren. Men godt mast inde mellem 21 musiknumre, jingles og lytter-sms ’er er der faktisk et par gode, konkrete sundhedsråd fra en ekspert eller en forsker at hente, hvis man er vågen.

PODCAST: "Når vi står over for livets afslutning, er det ikke sorgen, vi bør frygte. Det er fortrydelsen," fastslår journalist Sarah Wildman i en dybt bevægende podcast om de samtaler, der manglede under hendes datters kræftbehandling og op til hendes død. Lægerne – og dermed også hun selv og familien – klamrede sig så fast til håbet om helbredelse, at de ikke kunne tale med den i virkeligheden døende datter om døden.

STREAMING: En ny voksentegnefilm skildrer medicinalindustrien som omtrent den grummeste skurk på kloden. Næppe helt retfærdigt, men ’Common Side Effects’ er et skævt, satirisk og dybt underholdende action-eventyr.

Udstillingen om Mary Elizabeths Hospital er flyttet fra foyeren i Industriens Hus til Designmuseum Danmark, hvor udstillingen ’Hjerterum: Det helende hospitals design’ løber frem til april.

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement, kontakt:
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder
    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi
    Maiken Skeem – hjerte-kar, redaktør for printmagasiner
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, oftalmologi, kultur

    Tilknyttede journalister

    Anne Westh - allround
    Natacha Houlind Petersen - allround
    Maria Cuculiza - kultur
    Sofie Korsgaard - redaktør for printmagasiner
    Jette Marinus - respiratorisk
    Thomas Telving - allround
    Hani Abu-Khalil - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Nina Bro
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektkoordinator
    Annette Svanemose
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Assistent
    Emma Meisner
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether