Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Synstest kan afsløre tidlig MS

ECTRIMS: Det er vigtigt at lave en visuel adfærdstest for at vurdere risikoen for og udvkilingen af multiple sclerose.

Det viser en ny dansk pilotundersøgelse af såkaldt kritisk flimmerfusion (CFF), der kan give mulighed for tidlig opdagelse af synsforstyrrelser på grund af demyelinering og dermed tidlig behandling af MS.

Undersøgelsen blev onsdag præsenteret på den europæiske MS-kongres, ECTRIMS, i Berlin (P401).

Synsnervebetændelse (optisk neuritis) er en hyppig lidelse ved multipel sclerose og forskerne ønskede at undersøge sammenhængen mellem CFF-grænserne for visuel skarphed/ kontrastfølsomhed hos MS-patienter med og uden optisk neuritis.

Endvidere blev CFF sammenlignet med tab af retinale neuroner ved at tjekke indre tykkelse af retinalaget med optisk kohærens tomografi (OCT).

I pilotundersøgelsen blev 114 patienter med MS og med (MS+ON; n = 40) eller uden (MS-ON; n = 74) forudgående optisk neuritis og 89 kontroller testet på MS-klinikken på Aalborg Universitetshospital ved brug af flere smartphone visuelle funktionstest (Landolt C-skarphed, Landolt C-kontrastfølsomhed og CFF). Testene blev udført med patienten iført deres briller i en afstand på 40 centimeter.

Resultaterne blev analyseret med Kruskal Wallis test med parvise multiple sammenligninger ved anvendelse af Dunns metode.

Hver smartphonetest tog cirka 15 sekunder at gennemføre og var intuitiv nok til, at patienterne straks kunne udføre opgaven. Resultater viste, at CFF-grænseværdierne var signifikant reduceret hos MS-patienter uanset om de havde optisk neuritis. Som den eneste visuelle test viste CFF ingen signifikant forskel mellem MS-ON og MS+ON.
 
Statistisk sammenligning af Smartphone Visuelle Funktionstest hos MS-patienter og kontroller (K)


Kontrastfølsomhed
K mod MS-ON P = 0,0006 *
K vs MS + ON P <0,0001 *
MS-ON vs MS + ON P <0,0066 *
Visuel skarphed
K mod MS-ON P = 0,016 *
K vs MS + ON P <0,0001 *
MS-ON vs MS + ON P = 0.0005 *
CFF 15 Hz
K mod MS-ON P = 0,0011 *
K mod MS + ON P = 0,0017 *
MS-ON vs MS + ON P = 0,0331
CFF 30 Hz
K vs MS-ON P = 0.0001 *
K vs MS + ON P <0,0001 *
MS-ON vs MS + ON P = 0,1213

Konklusion:

Kritisk flimmerfusion, der er en test af visuel hastighed viste en forskel mellem MS-patienter unaset optisk neuritis og kontrollers øjne. Det understreger betydningen af ​​at anvende en visuel adfærdstest af visuel hastighed, som kritisk flimmerfusion, der er resistent over for optisk sløring, for at kunne overvåge tjekke for visuel dysfunktion i forbindelse med MS.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget