Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | |
 

Nyt scoresystem identificerer overset belastning tidligt i sygdommen

ECTRIMS2017: En nyfunden sammenhæng mellem bestemte hjernelæsioner og bevægeforstyrrelser i armene, giver bedre mulighed for at identificere sygdomsbelastning ved MS, som EDSS ikke identificerer.

Unge Amerikanske forskere fra Mount Sinai Hospital i New York har søgt og fundet en sammenhæng mellem MS-relateret dysfunktion i armene og specifikke strukturelle ændringer i hjernen. Forskerne præsenterede onsdag på ECTRIMS 2017 scoresystemet Upper Extremity Score (UES), som identificerer en del af sygdomsbyrden, der ellers nemt overses.

80 procent af alle MS-patienter har dysfunktion i armene, og selv om skaden sker tidligt i sygdomsforløbet og er til gene for patienten, fanges problemet ifølge forskerne ikke altid i rutinekontroller eller ved EDSS.

105 patienter med tidlig MS (87) eller CIS (18), som havde fået diagnosen inden for fem år gennemførte fire armfunktionsøvelser: nine hole peg-testen, rillet pegboard, elektronisk fingertapping test og en gribestyrkeøvelse med hånddynamometer. Øvelserne blev udført med begge hænder og et gennemsnit blev beregnet. En Z-score blev registreret for hver øvelse, og beregnet til et gennemsnit i den samlede UES.

Deltagerne fik også taget 3D billeder af hjernen og MR af cervical spine i en 3T-scanner.

Freesurfer blev anvendt til at vurdere normalvolumen af hele cerebrum, cerebral grå og hvid substans, hele cerebellum, cerebellar grå og hvid substans, thalamus, caudate, putamen, pallidum, hippocampus, amygdala og accumbens. Læsioner blev kvantificeret, og ved trinvis regression (entry p=.05, removal p=.10, kontrolleret for alder, køn og kropsstørrelse) kunne forskerne forudse UE z-score ved alle MR-prediktorerne.

Modellen redegør for 38 procent af variationen i UES, hvor en dårligere performance blev forudset ved højere cervical lesion count (rp=.289, p=.004), og putaminal volumener (rp=.216, p=.032).

Resultaterne holdt i en kontrolanalyse for cerebellar og pyramidal functional system scores (FSS)

Forholdet mellem UES og prediktorerne forblev den samme uafhængigt af cerebellar og pyramidial FSS.

Forskerne konkluderer, at Upper Extremity Score identificerer sygdomsbelastning hos MS-patienter i tidlige stadier af sygdommen, som ikke kan opfanges ved almindelige rutinekontroller.

Tags: ECTRIMS2017

Anbefal denne artikel

Tidlig behandling giver bedre effekt hos SMA-børn

AAN: Spædbørn med høj risiko for at udvikle SMA Type 1 og 2, og som får Spinraza (nusinersen) inden for de første seks leveuger, har en god overlevelseschance og en god udvikling af motorisk funktion i de to første leveår.

Læs mere ...

Overblik: Disse studier trak opmærksomhed på AAN

AAN: Nyheder om multipel sclerose var ikke de eneste, som fik opmærksomhed på årets AAN i Philadelphia. Her følger et overblik over nogle af de andre store neurologiske forskningsresultater, som med al sandsynlighed kommer til at præge det kliniske arbejde i årene, der følger. 

Læs mere ...