Langtidsdata: Tolebrutinib reducerer læsioner og attak-rate markant
BTK-hæmmeren tolebrutinib har fortsat god effekt på MS-patienters attak-rate efter 2,5 år, viser nye resultater fra forlængelsen af et fase IIb-studie.
FDA satte i 2022 midlertidigt fire igangværende fase III-studier med tolebrutinib i bero, mens man evaluerede flere rapporterede tilfælde af leverskade, men fase II-studiet viser god sikkerhed.
I alt 125 ud af de oprindeligt 130 patienter i fase IIb-studiet har fortsat deres behandling med 60 mg tolebrutinob dagligt, og patienterne er nu på deres tredje år med behandlingen.
I det oprindelige studie var deltagerne randomiseret i fire grupper, der fik henholdsvis 5, 15, 30 og 60 mg dagligt i 12 uger. Umiddelbart før eller efter den aktive behandling modtog patienterne placebo i fire uger, og efter at have gennemført studiet kunne patienter på de lave doseringer efter en pause på syv uger skifte til 60 mg dagligt og fortsætte i forlængelsesstudiet.
Den høje dosis gav i fase IIb-studiet 89 procents reduktion i nye eller forstørrede hjernelæsioner sammenlignet med placebo, og desuden 85 procents reduktion i antallet af nye aktive læsioner.
I samme gruppe registrerede man en gennemsnitlig årlig attak-rate på 0,2 sammenlignet med 1,23 i året op til studiets begyndelse.
Blandt de patienter, der gennemgik mindst otte ugers behandling med 60 mg tolebrutinib oplevede 73,4 procent ingen attakker i studiets forlængelsesperiode, og blandt de patienter i denne gruppe, der fik attakker, var et enkelt attak i løbet af forlængelsesperioden det hyppigst rapporterede. Desuden forblev deltagernes EDSS stabil under hele studiet.
Ændrede kriterier
Deltagerne i fase IIb-studiet har ikke været berørt af de alvorlige bivirkninger, der er fundet i fase III-studierne. Tolebrutinib har generelt været veltolereret af patienterne, og der er ikke registreret nye bivirkninger ved skift til en højere dosis i forbindelse med forlængelsesstudiet.
Den hyppigste bivirkning var COVID19-infektion, som man fandt hos 30 deltagere, og de fleste af disse tilfælde var milde til moderate.
“Tre tilfælde blev betragtet som alvorlige, og to deltagere måtte indlægges, men alle tilfælde gik over igen og deltagerne forblev i studiet,” fortalte neurolog ved St. Michael’s Hospital i Toronto Jiwon Oh, ved præsentationen af resultaterne ved AAN 2023 i april.
Hovedpine, forkølelse og infektion i de øvre luftveje var andre almindelige bivirkninger. I alt 18 patienter afbrød deres deltagelse i studiet, heraf tre på grund af bivirkninger som hovedpine, midlertidigt forhøjede levertal og porøst hår.
Alle tilfælde af leverskade i fase III-studierne er fundet hos patienter med anden samtidig sygdom, der er forbundet med en prædispositon for leverskade, og i alle tilfælde vendte levertalene tilbage til normale niveauer ved behandlingsophør, oplyste Sanofi, der står bag udviklingen af tolebrutinib, i en pressemeddelelse i forbindelse med, at studierne blev sat på pause.
De rapporterede tilfælde førte til, at man reviderede protokollen for fase III-studierne, så man dels indførte hyppigere kontrol af levertal og dels udelukkede patienter med disposition for leverdysfunktion.
“Det vil være vigtigt at fortsætte med at følge deltagerne i dette langtidsforlængelsesstudie og desuden at se på data fra fase III-programmerne for bedre at forstå sikkerheden og effekten af tolebrutinib hos mennesker med MS,” sagde Jiwon Oh ved præsentationen af fase IIb-data ved AAN 2023.
- Oprettet den .