Langtidsresultater viser at Gilenya har god effekt og sikkerhed mod RRMS
Gilenya (fingolimod) begrænser vedvarende og effektivt antallet af attakker og stabiliserer handicapudviklingen hos patienter med attakvis multipel sklerose (RRMS).
Medicinen har varig behandlingseffekt, og forekomsten af bivirkninger er omtrent den samme, som blev påvist i de kliniske studier, viser et femårigt tysk observationsstudie offentliggjort i Journal of Neurology.
Der er tale om et ikke-intervenerende, prospektivt, multicenterstudie, der inkluderer 4.032 patienter med RRMS, som fra 2011 til 2019 blev behandlet med Fingolimod. Forskerne fra det Tekniske Universitet i Dresden, Tyskland har ikke ekskluderet nogen patienter fra studiet, og omkring halvdelen af patienterne fik anden behandling for MS udover fingolimod (fx fampridin og baclofen), mens 41 procent i løbet af studieperioden var i behandling med anden ikke-MS relateret medicin.
To tredjedele af patienterne forblev på fingolimod-behandling i hele den femårige observationsperiode. Blandt dem, der afbrød behandlingen, var årsagerne fortrinsvis patientens egen beslutning (30,6 procent), bivirkninger (22,3 procent) eller skift til anden læge (13,0 procent).
Færre attakker
Antallet af nye attakker faldt i behandlingsperioden løbende fra år til år. Ved baseline havde patienterne i gennemsnit 1,5 attakker pr år, hvilket faldt til 0,4 efter ét år og videre til 0,2 efter fem år. 26,7 procent af patienterne opnåede fuldstændig remission, mens 35,5 procent opnåede markant forbedring.
Patienternes handicapudvikling ændrede sig ikke nævneværdigt i observationsperioden. Fra et gennemsnitligt udgangspunkt i expanded disability status scale (EDSS) på 3,0 ved studiets begyndelse steg det gennemsnitlige EDSS til 3,1 efter fem år. Andelen af patienter, som i de foregående seks måneder havde oplevet en forbedring af EDSS, steg fra 6,7 procent ved studiets begyndelse til 10,5 procent ved slutningen. Den tilsvarende andel af patienter, der oplevede en forværring af EDSS, steg fra 3,5 procent til 11,1 procent. Ved de årlige follow-up udviste mere end halvdelen af patienterne ingen klinisk sygdomsaktivitet defineret som forekomst af attakker eller en forværring af EDSS.
En fjerdedel af patienterne oplevede ingen bivirkninger af fingolimod. Blandt dem, der oplevede bivirkninger, var 33,6 procent ikke-alvorlige, mens 5,0 procent var alvorlige. Hos 50,6 procent forekom ikke-alvorlige medicinske bivirkninger (ADR), mens disse var alvorlige hos 10,8 procent. Bivirkningerne gik i sig selv hos 61,0 procent af patienterne, mens de vedblev hos 28,2 procent.
- Oprettet den .