Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 
"En gangtest foregår indendørs og uden forhindringer, og så kan de fleste præstere lidt bedre,” fortæller Anders Guldhammer Skjerbæk.

Patienters egne vurderinger af gangevner giver forkerte EDSS

Hver anden sclerose-patient over- eller undervurderer, hvor langt de kan gå, og hvis gangdistancen ikke måles, kan det for hver fjerde patient føre til forkerte EDSS-scorer, viser nye analyse fra Sclerosehospitalernes rehabiliteringsstudie.

Når sclerosepatienters egen vurdering af, hvor langt de kan gå, får lov til at erstatte en egentlig gangtest, ender patienten i mange tilfælde med en forkert EDSS-score. Det viser en ny analyse fra Sclerosehospitalernes rehabiliteringsstudie, som netop er publiceret i Multiple Sclerosis Journal.

I analysen indgår 273 patienter med EDSS 4-7,5, og godt halvdelen af dem kunne gå enten længere eller kortere, end de selv havde vurderet, og for 24 procent af patienterne betød forskellen, at de ville have fået en anden EDSS-score, hvis ikke gangdistancen var blevet målt.

Især patienter med hjælpemiddel og patienter med primær progressiv MS fejlvurderede, hvor langt de kunne gå, og i mange tilfælde undervurderede patienterne deres egne evner og kræfter.

”Når lægen spørger, hvor langt man kan gå, tænker de fleste nok på, hvor langt de kan gå ude på gader og stræder, men en gangtest foregår indendørs og uden forhindringer, og så kan de fleste præstere lidt bedre,” fortæller Anders Guldhammer Skjerbæk, som er hovedforfatter til artiklen.

Han vurderer, at gangtesten ofte udelades i den daglige praksis, fordi der ikke er tid til den, og et andet problem er, at der ikke er en egentlig standard for, hvordan den skal udføres.

”Det står beskrevet alle steder, at man skal måle den, men ikke hvordan, og i praksis sker det nok ikke så ofte,” siger han.

Analysen er et biprodukt af rehabiliteringsstudiet, og den understreger vigtigheden af at foretage egentlige gangtest, fortæller udviklingsleder hos Sclerosehospitalerne Anders Guldhammer Skjerbæk.

”Det er vigtigt, at vi kan stole på det tal, for ellers er der en potentiel risiko for, at vi kan fejlbehandle patienten. EDSS-scoren indgår i al monitorering af sclerosepatienter, og i nogle tilfælde er EDSS-scoren med til at afgøre vigtige behandlingbeslutninger,” siger Anders Guldhammer Skjerbæk.

Anbefal denne artikel

Studie: Gadoliniumscanninger kan undværes

EAN: Kun en minimal fraktion af de gadoliniumopladende læsioner har ikke også en modpart, der kan ses på en T2-scanning, og derfor kan gadoliniumscanningerne udelades uden at man mister relevant information i monitoreringen af MS-patienter.

Læs mere ...