Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | |
 


Jernkoncentration i hjernen kan afsløre MS-status

En ny, meget præcis MR-teknik kan hjælpe med at identificere MS-patienter med højere risiko for at udvikle fysisk handicap.

Det viser en ny undersøgelse af jern-indholdet i hjernerne hos MS-patienter, foretaget på University of Buffalo (UB) i New York.

Jern er afgørende for forskellige cellulære funktioner i hjernen, herunder myelinering af neuroner, og både jernoverskud og jernmangel kan være skadelige.

"Det er kendt, at der er mere jern i de dybe gråstofstrukturer hos MS-patienter, men også i nyere litteratur har vi set, at der er områder, hvor vi finder mindre jern i disse patients hjerner," siger dr. Robert Zivadinov, der er professor i neurologi ved Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences ved University i Buffalo.

Hjerneatrofi er den nuværende Golden Standard for forudsigelse af kognitiv og fysisk tilbagegang i MS, men det har sine begrænsninger, pointerer han.

"Hjerneatrofi tager lang tid at se. Vi har brug for en tidligere måling af, hvem der vil udvikle MS-relateret handicap."

Dr. Zivadinov og hans kolleger sammenlignede for nylig jernniveauerne hos mennesker med og uden MS ved hjælp af en avanceret MR-teknik kaldet kvantitativ følsomhedskortlægning. Et hjerneområde med mere jern ville have højere magnetisk modtagelighed, og en med mindre jern ville have lavere følsomhed.

Forskerne udførte kortlægningsteknikken på 600 MS patienter, herunder 452 med sygdom i et tidligt stadium og 148 hvis sygdom var brudt ud.

Sammenlignet med 250 raske kontroldeltagere havde MS-patienter højere niveauer af jern i de basale ganglier, en gruppe af strukturer dybt i hjernen, der er centrale for bevægelsen. MS-patienterne havde imidlertid lavere niveauer af jern i deres thalamus, en vigtig hjernegruppe, som hjælper med at behandle sensorisk indgang ved at fungere som et relæ mellem visse hjernestrukturer og rygmarven. Det lavere jernindhold i thalamus og højere jernindhold i andre dybgråstofstrukturer hos mennesker med MS var forbundet med længere sygdomsvarighed, højere invaliditetsgrad og sygdomsprogression.

Denne tilknytning til klinisk handicap var konsekvent selv efter justering for ændringer i hjernemængden af ​​hver enkelt struktur.

"Jernmangel eller -øgning i flere strukturer i hjernen er en uafhængig forudsigelse for handicap relateret til MS," konstaterer dr. Zivadinov, der mener, at resultaterne peger på en potentiel rolle for kvantitativ følsomhedskortlægning i kliniske forsøg med nye lægemidler. De nuværende behandlinger med antiinflammatoriske lægemidler forhindrer ikke MS-patienter i at udvikle handicap.

"Modtagelighed er en interessant MR-markør af sygdomsgraden, der kan forudsige, hvilke patienter der er i alvorlig risiko for forrværring," siger Dr. Zivadinov, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Radiology.

Anbefal denne artikel

Tidlig behandling giver bedre effekt hos SMA-børn

AAN: Spædbørn med høj risiko for at udvikle SMA Type 1 og 2, og som får Spinraza (nusinersen) inden for de første seks leveuger, har en god overlevelseschance og en god udvikling af motorisk funktion i de to første leveår.

Læs mere ...

Overblik: Disse studier trak opmærksomhed på AAN

AAN: Nyheder om multipel sclerose var ikke de eneste, som fik opmærksomhed på årets AAN i Philadelphia. Her følger et overblik over nogle af de andre store neurologiske forskningsresultater, som med al sandsynlighed kommer til at præge det kliniske arbejde i årene, der følger. 

Læs mere ...