Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Netværksændringer i hjernen kan bruges til diagnose af tidlig MS

EAN: Variationer i hjernens funktionelle netværksforbindelser (FCN) i hvilestadie kan afsløre tidlige tegn på multipel sclerose hos patienter med klinisk isoleret syndrom (CIS).

Det antyder en ny undersøgelse, hvor serbiske forskere med fMRI data fra 50 CIS patienter og 13 raske kontroller har identificeret 41 relevante netværk, der efterfølgende blev klassificeret i overensstemmelse med deres funktionelle system. Forskerne ønskede at afklare de langvarige dynamiske FNC-ændringer (dFNC).

Undersøgelsen blev søndag fremlagt på den europæiske neurologi-kongres, EAN 2018 i Lissabon.

Deltagerne blev målt ved baseline (inden for 3 måneder fra første angreb) samt efter et og to år.

Forskelle i gruppernes dFNC-styrke og dynamiske målinger blev analyseret.

47 patienter (94%) havde udviklet MS i år to. Kontroller og CIS-patienter viste to dFNC-tilstande:

Tilstand 1 (69%) var karakteriseret ved lav FNC og og tilstand 2 (31%) var karakteriseret ved høj FNC.

Ved baseline havde CIS-patienter øget dFNC - hovedsageligt for sensorimotoriske og standardmodusnet i tilstand 2, som fortsatte ved opfølgning.

Reduceret dFNC for executive og visuelle netværk, der faldt over tid, hovedsagelig i tilstand 1, blev også observeret.

FNC-dynamikken havde tendens til at stige over tid hos CIS-patienter i forhold til kontrollerne med; a) en stadig større afstand tilbagelagt gennem metastater i år 1 og år 2 samt b) et højere antal metastater og hyppigere kontakter mellem metastater i år 2.

Analysen fremhæver den rolle som sensorimotoriske, standardmodus, executive og visuelle netværk spiller i de første faser af MS, samtidig med at det hjælper med at etablere et potentielt mål for tidlig diagnose af MS, konkluderer forskerne.

Anbefal denne artikel

Mavenclad med i ny behandlingsvejledning

MS Tidsskrift har i en tidligere version ved en fejl sammenlignet den nye behandlingsvejledning med den aktuelle lægemiddelrekommandation for behandling af attakvis multipel sclerose og er derved fejlagtigt nået frem til, at der er sket ændringer i rangeringen af førstelinjebehandlingerne. Det er ikke tilfældet, og vi beklager fejlen.

Læs mere ...