Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 
"Vi vil gerne have et kvantitativt mål for det, da det fortæller noget om, hvorvidt og i hvilken grad der sygdomsaktivitet,” siger Jette Lautrup Frederiksen.

Strømmen af kontraststof ved MR scanning forudsiger sygdomsaktivitet

ECTRIMS2017: Matematiske beregninger ud fra MR-scanninger af utæthed i blod/hjerne-barrieren kan bruges til at forudse om den medicinske behandling vil have effekt ved to års behandling.

Effekten af medicinsk behandling med natalizumab og fingolimod kan forudses ved at kvantificere strømmen af kontraststof gennem utætheder i blod/hjerne-barrieren (BBB) som opstår ved MS-læsioner i hjernen.

Det kan man gøre ved hjælp af matematiske beregninger og DCE MR-scanninger, som til sammen ikke bare viser, om der er brud på blod/hjernebarrieren, men også giver et kvantitativt mål for passagen af kontraststof.

Viden om trafikken af kontraststof kan bruges til at følge sygdomsudviklingen fortæller professor Jette Lautrup Frederiksens som har afprøvet metoden sammen med ph.d. Stig Cramer og professor Henrik Larsson fra scleroseforskningsgruppen på Rigshospitalet Glostrup, som har udviklet metoden.

”Normalt ser man en opladning med kontraststoffet gadolinium på MR-scanningen, når man har brud på blod/hjernebarrieren, men vi vil gerne have et kvantitativt mål for det, da det fortæller noget om, hvorvidt og i hvilken grad der sygdomsaktivitet,” siger Jette Lautrup Frederiksen.

Metoden blev afprøvet på 33 patienter med RRMS, i forbindelse med, at de begyndte i behandling med enten fingolimod eller natalizumab.

Patienterne blev 3D-scannet med DCE MR inden behandlingen var påbegyndt og igen efter tre og seks måneders behandling. Forskerne beregnede utæthed i hjerne/blodbarrieren ved hjælp af Potlak-modellen og definerede det som manglende effekt, hvis patienterne ikke var fri for sygdomsaktivitet (NEDA-3) efter to år.

I alt mistede 13 ud af 33 patienter deres NEDA-status efter et års behandling, og yderligere to patienter efter to års behandling.

De patienter, som havde fået sygdomsaktivitet efter to år, havde efter seks måneders behandling 51 procent mere utæthed, end i tilsyneladende normal hvid substans sammenlignet med gruppen, der forblev fri for aktivitet i de to år undersøgelsen varede.

En ROC K  kurve-analyse viste, at utæthed i blod/hjerne barrieren i tilsyneladende hvid substans er en god indikator for tab af NEDA efter to års behandling, og forskerne konkluderer, at utæthed målt med MCE MR kan bruges til at forudse manglende effekt af fingolimod og natalizumab efter to år.

Studiet er præsenteret på en poster på ECTRIMS 2017.

Tags: ECTRIMS2017

Anbefal denne artikel

Studie: Gadoliniumscanninger kan undværes

EAN: Kun en minimal fraktion af de gadoliniumopladende læsioner har ikke også en modpart, der kan ses på en T2-scanning, og derfor kan gadoliniumscanningerne udelades uden at man mister relevant information i monitoreringen af MS-patienter.

Læs mere ...