Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Tysabri bekræftet som en sikker højeffektiv langtidsbehandling

ECTRIMS: Tysabri (natalizumab) er en effektiv behandling, som patienterne i det store hele tåler godt. Det er ikke overraskende, men bekræftende, siger professor Per Soelberg Sørensen, DMSC.

Tysabris (natalizumab) effekt på attakker, kognition og fysiske og psykiske mål bevares over tid, viser en ny langtidsopfølgning, fra det svenske IMSE-studie, der er blevet præsenteret på den virtuelle ECTRIMS-kongres (Abstrakt P0331), indsamlet i årene 2006-2020. 

Data fra 3.291 svenske patienter, som har fået natalizumab i denne periode, er indhentet fra NeuroReg-registeret. Den gennemsnitlige behandlingstid er 50 måneder, og i alt 171 patienter, hvoraf 87 procent havde RRMS-patienter, har fået behandlingen i ti år eller mere. Undersøgelsen dækker JC-virusstatus, kliniske effektmål og bivirkninger, og effektmålene bliver i studiet vurderet ved hjælp af Wilcoxon Signed Rank Test.

Forud for behandling med natalizumab har 74 procent af patienterme været i behandling med enten interferoner eller glatirameracetat. 21 procent af patienterne har afbrudt deres behandling med Tysabri, i 46 procent af tilfældene på grund af en positiv JCV-test. I gennemsnit oplevede patienterne i løbet af det første behandlingsår en total reduktion af attakker fra 0.84 i året før Tysabri-behandling til 0.00 året efter. Patienterne viser forbedring på alle kliniske effektmål (EDSS, MSSS, MSIS-29 og SDMT) fra baseline og til 120 måneders behandling, men kun MSS, MSIS-29 Psycological og SDMT var statistisk signifikant. 

I hele perioden er der rapporteret 114 alvorlige bivirkninger til den svenske lægemiddelstyrelse, herunder ni tilfælde af PML. Otte af tilfældene skete fra 2008 til 2012, og et enkelt i 2018. 17 patienter er døde inden for seks måneder efter deres sidste infusion med natalizumab, men ingen af tilfældene vurderes at være direkte associeret med behandlingen. 

Resultatet er ikke overraskende, men det bekræfter heldigvis, at Tysabri er en god behandling, siger professor ved Dansk Multipel Sclerose Center Per Soelberg Sørensen.

“Det er vigtigt for dem, der tåler behandlingen, hvilket vil sige de patienter, der er JCV-antistof negative, at vi har et godt præparat. Og når man håndterer behandlingen, som vi gør i Danmark, hvor vi flytter alle patienter, der har en positiv JCV-antistof-test, så ser vi ikke PML. Vi har ikke set et tilfælde i flere år, og dem vi har set tidligere har nærmest været asymptomatiske. Så holder man sig til de forholdsregler, som vi anbefaler i Danmark, så er det en fantastisk behandling, og det er et rigtig godt resultat i en langtidsopfølgning,” siger han. 

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget