Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Sanofi udfordrer Medicinrådets vurdering af førstevalg til attakvis sclerose

Sanofi mener at det skete på et uretfærdgt grundlag, da medicinalvirksomheden mistede en betydelig del af det danske marked, efter at Medicinrådet i efteråret gjorde Tecfidera til førstevalg for 95 procent af alle nye patienter med attakvis multipel sclerose i stedet for Aubagio.

Sanofi har sendt en skriftlig klage til Medicinrådet, da firmaet mener, at beregningen af de omkostninger, der ud over prisen følger med behandlingen, ikke er retfærdig.

I 2017 besluttede Medicinrådet, at Aubagio skulle være førstevalg til behandling af nye tilfælde af attakvis multipel sclerose, fordi lægemidlet var billigere end Tecfidera, der virker lige så godt og er klinisk ligestillet. Siden da har Medicinrådet taget en ny model i brug, hvor man blandt andet også medregner omkostninger i forbindelse med, at patienterne får medicinen, og i det regnskab beregner Medicinrådet, at Tecfidera er 12.000 kroner billigere om året per patient. Derfor ændrede rådet anbefalingen i efteråret, og siden 1. december har Aubagio ikke længere været førstevalg.

Sundhedspolitisk Tidsskrift kender ikke den præcise ordlyd i klagen, men det er den nye udbudsform, Sanofi er utilfreds med.

Medicinrådet er imidlertid ikke enig i virksomhedens klage. Rådet drøftede klagen onsdag, men kan ikke se, at Sanofi har en sag.

”Vi er nødt til at anvende de kriterier, der passer på sagerne, for der er andre omkostninger end selve prisen forbundet med at give et lægemiddel, og omkostningerne ved behandlingerne kan godt være forskellige, afhængig af, hvordan lægemidlet skal gives. Derfor kan man ikke bare gå ud fra, at det billigste er den billigste behandling at anvende, og det er derfor, vi har det udvidede sammenligningsgrundlag,” siger patientrepræsentant i Medicinrådet Leif Vestergaard Pedersen.

MS Tidsskrift har bedt Sanofi om en kommentar til sagen.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget