Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Tysabri-infusioner kræver ikke opfølgende monitorering for infusionsreaktioner

ECTRIMS: Patienter, der ikke har bivirkninger under infusion med Tysabri (natalizumab) behøver ikke monotorering for bivirkninger efter infusionen.

Det antyder et hollandsk kohortestudie, som onsdag blev præsenteret (Abstrakt 83) på ECTRIMS i Stockholm.

Og professor Finn Sellebjerg, Dansk Multipel Sclerose Center, er helt enig - post-monitoreringen er formentlig spild af patienternes tid.

Tysabri (natalizumab) kan hos visse patienter give infusionsreaktioner, og derfor er anbefalingen fra EMA, at patienterne bliver monitoreret for bivirkninger under og efter infusionen. Monitoreringen efter infusionen kan imidlertid vise sig at være unødvendig, tyder et større kohortestudie fra MS Center Amsterdam og Amsterdam Universitet på.

De hollandske forskere har gennemgået data fra 14.174 infusioner med Tysabri givet til 225 patienter i årene 2006 til 2018, for at undersøge, hvornår infusionsreaktionerne finder sted.

Sammenlagt havde 60 patienter i kohorten i 276 tilfælde en reaktion på infusionen, og i elleve tilfælde hos i alt ni patienter var reaktionen alvorlig. Samtlige af de reaktioner, der kunne dokumenteres at skyldes infusionen, skete imidlertid i forbindelse med infusionen. Og det samme gælder 17 af de 19 moderate reaktioner, som ikke med sikkerhed skyldes infusionen, og ydermere var der ingen af de reaktioner, der skete efter infusionen, som krævede intervention.  

På den baggrund konkluderer forskerne, at det måske ikke er nødvendigt at monitorere for reaktioner, efter at infusionen med Tysabri er vel overstået, og hvis resultaterne bliver bekræftet i andre studier, kan man slette anbefalingerne om klinisk monitorering efter Tysabri-infusioner, mener de, og det er professor Finn Sellebjerg ganske enig i.

”Det er sund fornuft, og vi gør det også mindre og mindre, men det har jo været en regel fra EMA, og det er jo noget, der er en daglig irritation for patienterne, at de skal sidde i venteværelset en time ekstra i det første halve år, de er i behandlingen, og en halv time det næste halve år. De vil bare ud af røret, når de har fået deres behandling. Og det er formentlig spild af deres tid,” siger han.

 

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget