Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Mikrostudie frikender ikke Tysabri til gravide

EAN: Kvinder med aktiv MS er beskyttet mod sygdomsaktivitet under graviditeten, hvis de behandles med Tysabri (natalizumab) under hele forløbet. Det viser et lille italiensk studie, som til gengæld ikke giver et klart billede af, om behandlingen er sikker for børnene.

Overlæge ved Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet, Melinda Magyari kalder studiet, som mandag blev præsenteret (Abstract EPO2204) på EANs kongres i Oslo, lille, men vigtigt.

De foreløbige resultater fra det meget lille studie med i alt otte kvinder, som af egen vilje har valgt at fortsætte deres behandling med Tysabri under hele deres graviditet, viser, at behandlingen beskytter kvinderne mod sygdomsaktivitet. Billedet er dog mere broget, når det kommer til børnenes sikkerhed, for ud af de i alt otte børn (fire enebørn og to tvillingepar), som seks af kvinderne har født, har forskerne fundet et tilfælde af for lidt fostervand og hæmmet vækst, et tilfælde af brud på moderkagen, twin-twin transfusion syndrome, og PROM i tre ud seks fødsler. Alle børnene havde anæmi ved fødslen og et barn er født med hjertefejl.

Forskerne følger kvinderne, hvis gennemsnitsalder ved studiets start er 33 år, fra de bliver gravide og indtil 12 måneder efter fødslen, og studiet viser, at de seks af kvinderne, som har født, har været i remission under opfølgningen. Det er kun observeret et tilfælde af radiologisk aktivitet i postpartum-perioden.

”Kvinderne har været velbehandlede, og der er ikke tegn på sygdomsgennembrud, men om det er sikkert for børnene, vil jeg være tilbageholdende med at mene. Vi kan ikke frikende natalizumab i forhold til børnenes sikkerhed på baggrund af dette studie. Tre ud af seks har haft graviditetskomplikationer, og det er ret meget, på den anden side er studiet så lille, at det er svært at sige om det er en tilfældighed,” siger Melinda Magyari, som dog hæfter sig ved, at Tysabri i tidligere studier er blevet forbundet med både hæmatologiske problemer og hjertefejl hos børn der har været udsat for lægemidlet i fosterstadiet.

Tysabri er som de fleste andre sygdomsmodificerende behandlinger ikke godkendt til gravide, men det har længe været til diskussion som en mulig behandling til kvinder med høj sygdomsaktivitet, der har et ønske om at få børn.

Scleroselægen skal imidlertid både forholde sig til morens belbred og barnets sikkerhed, og med en relativt høj forekomst af sygdom og skader hos børnene og to tilfælde af for tidlig fødsel, som alt sammen ikke kan udelukkes at skyldes behandlingen med Tysabri, kan Tysabri under graviditeten ikke siges at være risikofri for barnet. Men studiet vigtigt, mener Melinda Magyari.

”Jo mere evidens, vi får, desto mere har vi at støtte os op ad, når vi står og skal tage en klinisk beslutning sammen med en kvinde med høj sygdomsaktivitet og et graviditetsønske. Selvom man nu har muligheden for at skifte behandling til copaxone, så vil der være en risiko for rebound hos en patient, hvor sygdomsaktiviteten kræver en højeffektiv behandling, og så er glatirameracetat måske ikke tilstrækkeligt, og derfor er der også behov for flere studier, der viser, hvordan det går med de kvinder, hvor vi fortsætter med natalizumab,” siger hun.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget