Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | |
 
Studiet fra Dansk Multipel Sclerose Center blev præsenteret af ph.d. studerende Matthias Buron.

Studie: Tecfidera er mere effektiv end Aubagio

ECTRIMS: Patienter i behandling med Tecfidera (dimetylfumerat) får færre attakker og deres risiko for at droppe ud af behandlingen på grund af sygdomsaktivitet er mindre, end den er for patienter i  behandling med Aubagio (teriflunomid).

Det konkluderer forskere fra Dansk Multipel Sclerose Center ved Rigshospitalet, efter at have gennemgået data fra i alt 2236 voksne patienter, der er blevet behandlet med et af de to lægemidler på scleroseklinikker i Danmark.

Studiet viser eksempelvis, at den justerede årlige attak-rate for patienter i behandling med Tecfidera er 0.09 (0.07-0.12), mens den for patienter i Aubagiobehandling er 0.16 (0.13-0.20), og Tecfiderabehandlingen gav også en markant lavere risiko for første attak (Justeret HR (DMF/TFL) (95 oct. CI): 0.66 (0.53-0.82)).

Forskerne fandt ingen forskel i EDSS-forværring, men hvor 22.1 procent af patienterne i Aubagiobehandling opgav behandlingen på grund af sygdomsforværring, skete det kun for 10.2 procent af Tecfiderapatienterne.

Studiet bygger på data fra Det Danske Scleroseregister, og forskerne har udvalgt patienter, der er over 18 år, ikke tidligere behandlet med off label-lægemidler, ikke tidligere behandlet med mere end to typer MS-behandling, som har været i behandling for MS i mindre end otte år og hvor der findes tilstrækkelig data for baseline EDSS og for attak-rate ved baseline.

Det giver en gruppe på 1469 patienter, som er behandlet med Aubagio, og en gruppe på 767 patienter, som har fået Tecfidera, og bortset fra en hyppigere opfølgning i Aubagiogruppen, er de to grupper ens i forhold til køn, alder, gennemsnitlig EDSS og antal af tidligere sygdomsmodificerende behandlinger.

Der er tale om et real world observationsstudie, og det har blandt andet den indbyggede begrænsning, at der mangler data for baseline MR, og at Aubagio er det anbefalede førstevalg ifølge den danske behandlingsvejledning.

Anbefal denne artikel

Tidlig behandling giver bedre effekt hos SMA-børn

AAN: Spædbørn med høj risiko for at udvikle SMA Type 1 og 2, og som får Spinraza (nusinersen) inden for de første seks leveuger, har en god overlevelseschance og en god udvikling af motorisk funktion i de to første leveår.

Læs mere ...

Overblik: Disse studier trak opmærksomhed på AAN

AAN: Nyheder om multipel sclerose var ikke de eneste, som fik opmærksomhed på årets AAN i Philadelphia. Her følger et overblik over nogle af de andre store neurologiske forskningsresultater, som med al sandsynlighed kommer til at præge det kliniske arbejde i årene, der følger. 

Læs mere ...