Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | |
 

Aubagio øger ikke risikoen for skævt kranie

ECTRIMS: Aubagio (teriflunomid) ser ikke ud til at øge risikoen for skævt kranie hos nyfødte, hvis mænd tager midlet op til graviditeten.

Det antyder i hvert fald et lille dansk registerstudie, der onsdag blev præsenteret på den europæiske MS-kongres, ECTRIMS, i Berlin (P354).

De fleste personer diagnosticeret med multipel sclerose (MS) oplever deres første MS symptomer i den reproduktive alder.

Aubagio (teriflunomid) blev først anvendt i Danmark mod tilbagevendende remitterende MS i december 2013. Behandlingen er kontraindiceret hos fertile kvinder, som ikke bruger pålidelig prævention. Og da teriflunomid kan overføres via sæd er der ifølge tidligere undersøgelser en lav risiko for embryo-føtal toksicitet.

Forskere fra Rigshospitalet fandt derfor i samarbejde med MS-registret 31 graviditeter, hvor enten kvinden eller manden havde fået teriflunomid op til eller under graviditeten for at vurdere risikoen for abort og medfødte misdannelser, hyppigheden af ​​kejsersnit, levendefødte og dødfødte, fødselsvægt og Apgar-score.

Deltagerne blev matchet 1:4 i alder ved befrugtning med kontroller fra baggrundsbefolkningen. Data fra det Danske Multiple Sclerose Register om patienter, der blev behandlet med teriflunomid fra 1. januar 2014 til 31. december 2016 i mindst 30 sammenhængende dage før befrugtning og med undfangelse op til to år efter behandlingen blev fusioneret med flere nationale reproduktive registre.

Af de 31 graviditeter var det kun i 13 tilfælde kvinden, som havde fået teriflunomid, mens det i 18 tilfælde var mænd. 11 af de 13 kvinder valgte abort, mens de to fuldførte graviditeter var uden medfødte misdannelser og med en Apgar-score på ≥7.

De 18 graviditeter, hvor mændene havde fået teriflunomid, blev alle fuldført med normal fødselsvægt og kun et tilfælde af medfødt misdannelse (plagiocephali / skævt kranie). To af fødslerne blev gennemført med kejsersnit og i to tilfælde blev fødslen fremskyndet. En fødsel skete før uge 36 og for alle 18 fødsler var Apgar score ≥7.

Teriflunomid-gruppen havde en 22 procent reduktion i risikoen for bivirkning, selvom den ikke var signifikant.

Alt i alt tyder undersøgelsen på, at teriflunomid ikke øger graviditetsproblemer eller misdannelser af babyers kranier samenlignet med risikoen i Danmark i øvrigt.

Anbefal denne artikel

Tidlig behandling giver bedre effekt hos SMA-børn

AAN: Spædbørn med høj risiko for at udvikle SMA Type 1 og 2, og som får Spinraza (nusinersen) inden for de første seks leveuger, har en god overlevelseschance og en god udvikling af motorisk funktion i de to første leveår.

Læs mere ...

Overblik: Disse studier trak opmærksomhed på AAN

AAN: Nyheder om multipel sclerose var ikke de eneste, som fik opmærksomhed på årets AAN i Philadelphia. Her følger et overblik over nogle af de andre store neurologiske forskningsresultater, som med al sandsynlighed kommer til at præge det kliniske arbejde i årene, der følger. 

Læs mere ...