Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | |
 

Liselott Blixt om cannabis-priser: Det lyder vanvittigt

Liselott Blixt

Inden for et år kommer der dansk produceret cannabis, og så kommer den konkurrence, som forhåbentlig får priserne ned, siger formand for Folketingets sundhedsudvalg Liselott Blixt (DF).

Regeringen og Dansk Folkeparti har dette efterår vedtaget en tilskudsordning til forsøgsordningen med medicinsk cannabis, som giver gratis behandling til døende patienter, og et tilskud på 50 procent til andre patienter.

Patienter, som ikke er døende, kan dog ikke få mere end 10.000 kroner om året, og prisen på de tre nye produkter i ordningen er så høj, at tilskuddet hurtigt bliver brugt op for mange patienter, mener blandt andet smertelæge Tina Horsted.

Er man i behandling med en middelhøj dosis af de nye cannabisdråber, vil man få en månedlig egenbetaling på 600-1.600, og skal man have mere, bliver egenbetalingen efter tilskud hurtigt til flere tusinde kroner. Det viser beregninger foretaget af MS Tidsskrift, og vi har spurgt formand for Folketingets sundhedsudvalg Liselott Blixt, om hun mener, at patienterne vil have råd til behandling med de nye produkter.

”Jeg synes, det lyder som vanvittige priser,” svarer Liselott Blixt.

De nye olier fra Stenocare sælges til en pris på 2.748 kroner for 40 ml, og redaktionen har beregnet patienternes omkostninger ved en række forskellige dosis-eksempler - eksempler, der spænder fra meget lave startdoser til de højeste doser, som smertelæge Tina Horsted anvender, og de højeste doser, der er kendt fra canadiske patienter. Beregningerne viser, at patienterne kun ved ganske få af de laveste doser vil få en månedlig egenbetaling under 1.000 kroner.

Eksempelvis er en typisk dosis CBD til en smertepatient efter langsom optrapning ifølge smertelæge Tina Horsted 30-50 mg per døgn, og for den behandling vil patienterne skulle betale 1.640 – 3.288 kroner. En pris mange patienter, ifølge Tina Horsted, vil have svært ved at betale.

Er det den rigtige tilskudsordning, der er vedtaget, når produkterne i ordningen er så dyre, som de foreløbig er?

”Desværre er der ikke flere penge til tilskud. Det er DF, der sikrede det tilskud, der er nu, og jeg har svært ved at se, at andre kommer med flere penge. Jeg håber blot, at der kommer en god konkurrence på markedet, så produkterne falder i pris,” siger Liselott Blixt.

Ifølge Stenocare, som er importøren af de nye produkter, er det de høje danske kvalitetskrav til produkterne, som er skyld i de høje priser. Direktør Thomas Skovlund Schnegelsberg mener ikke, at kravene skal slækkes,  men eksempelvis har den canadiske leverandør måttet oprette en produktionslinje specielt til Danmark, for at levere olier uden spor af pesticidrester og hvor indholdsstoffet i hver dråbe er præcis den samme, og det har hævet prisen på produkterne, fortæller han.

De krav skal der dog ikke slækkes på, siger Liselott Blixt.

”Nej, jeg mener heller ikke, at vi skal slække på pesticidkravet. Inden tolv måneder har vi dansk cannabis uden, og så har vi ikke brug for det canadiske mere,” siger Liselott Blixt.

Anbefal denne artikel

Tidlig behandling giver bedre effekt hos SMA-børn

AAN: Spædbørn med høj risiko for at udvikle SMA Type 1 og 2, og som får Spinraza (nusinersen) inden for de første seks leveuger, har en god overlevelseschance og en god udvikling af motorisk funktion i de to første leveår.

Læs mere ...

Overblik: Disse studier trak opmærksomhed på AAN

AAN: Nyheder om multipel sclerose var ikke de eneste, som fik opmærksomhed på årets AAN i Philadelphia. Her følger et overblik over nogle af de andre store neurologiske forskningsresultater, som med al sandsynlighed kommer til at præge det kliniske arbejde i årene, der følger. 

Læs mere ...