Skip to main content

Ny aftale for vederlagsfri fysioterapi rammer MS-patienter

Ændrede regler for vederlagsfri fysioterapi har betydet, at mange sclerosepatienter fra årsskiftet har fået beskåret deres træning. Fysisk træning lindrer effektivt symptomerne ved sclerose, men vi mangler stærkere evidens for, at fysisk træning også har en sygdomsmodificerende effekt, siger professor Ulrik Dalgas.

Før årsskiftet var en henvisning til vederlagsfri fysioterapi ensbetydende med gratis træning i en fysioterapi-klinik for patienter med sclerose. Men 1. januar 2024 trådte en ny aftale mellem Danske Fysioterapeuter, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner i kraft, der har til formål bedre at styre økonomien bag den vederlagsfrie fysioterapi. I første omgang gælder aftalen sclerosepatienter, men senere kommer turen til andre patientgrupper. Allerede fra start har der dog været problemer med sclerosepatienternes del af aftalen.

”Vi oplever i praksis, at næsten alle på den nye ordning får mindre fysioterapibehandling, end de bør, fordi klinikkerne bruger det nye gennemsnitshonorar som et loft, og dermed tilsidesætter den faglige vurdering på individniveau,” siger Frej Elbæk Schjeldal, der er politisk chef i Scleroseforeningen.

Ifølge den nye aftale skal fysioterapeuterne inddele MS-patienterne i fem grupper alt efter sværhedsgraden af deres sygdom. Indenfor hver gruppe bliver fysioterapeutklinikken tildelt et fast månedligt honorar pr. patient. Beløbet skal ses som et gennemsnitligt månedligt honorar til fysioterapiklinikken, idet patienternes reelle forbrug af fysioterapi vil variere hen over året alt afhængig af sygdom og ferie. Men ifølge Scleroseforeningen fortolker en del fysioterapeuter det nye honorar som et fast beløb per måned, der ikke må overskrides. Foreningen får derfor dagligt henvendelser fra patienter, der har oplevet at få deres fysioterapi beskåret siden nytår.

”Vi er også bekymrende for, at man selv for meget svage patienter vil forsøge at erstatte en del af den superviserede fysioterapi med hjemmetræning, for det vil i praksis blive svært for mange sclerosepatienter at udføre.”

Minister opfordrede til handling

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) gik i marts ind i sagen på baggrund af et paragraf 20-spørgsmål fra Pia Kjærsgaard (DF) og opfordrede overenskomstparterne til at tage sagen alvorligt og ”finde en løsning på dette hurtigst muligt”. Det har betydet, at parterne bag aftalen fra 1. april hævede honoraret for patienterne i fase 5, som er de hårdest ramte.

”Isoleret set er det godt, at honoraret er hævet for fase 5-patienterne. Det er en anerkendelse af, at kritikken er berettiget, men pengene er så at sige taget fra patienterne i fase 2 og 3. Og vi er grundlæggende bekymrede for, at det ikke lykkes aftaleparterne at sikre, at det alene er den faglige vurdering og ikke et økonomisk landsgennemsnit, der skal afgøre hvilke type behandling, den enkelte skal modtage,” siger Frej Elbæk Schjeldal.

Senest har ProTreatment – en kæde af fysioterapiklinikker – også kommenteret på sagen og i en pressemeddelelse skrevet, at økonomien i de fem forløbsfaser slet ikke giver deres fysioterapeuter mulighed for at give patienterne det antal behandlinger, som de er vant til at få.

Træning virker på symptomer

Ordningen med den vederlagsfri fysioterapi hviler grundlæggende på evidens, der viser, at fysisk træning kan lindre symptomerne for patienterne og samtidig potentielt udskyde sygdomsforværring. Men hvis man kigger nærmere på den videnskabelige litteratur omkring sclerose og fysisk træning, er evidensen stadig lidt blandet.

”Der er ingen tvivl om, at fysisk træning har en væsentlig positiv effekt på sclerose-patienternes symptomer. Det er veldokumenteret, at træning hjælper på symptomer som gangbesvær, balancebesvær og sclerosetræthed. Desuden giver træningen patienterne mere styrke, en bedre kondition og modvirker depressive symptomer,” siger Ulrik Dalgas, professor i idræt og sundhed på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, der har forsket i fysisk træning til sclerosepatienter i en årrække.

”Samtidig ved vi også, at både superviseret træning ved en fysioterapeut, fjerntræning over internettet eller en blanding af det kan være effektivt.”

Mangler stærke studier om sygdomsmodifikation

Den sygdomsmodificerende effekt af træning til sclerosepatienter er til gengæld mindre velundersøgt.

”Man kan godt finde studier, der tyder på, at man kan forhale sygdommens udvikling med træning. Men man kan også finde studier, der ikke viser den effekt. Fælles for studierne er dog, at de er relativt små og ikke har fulgt patienterne igennem en tilstrækkelig årrække til, at vi kan være sikre på effekten. Så vi har brug for, at der bliver lavet længerevarende undersøgelser med flere patienter over flere år, hvis vi skal blive mere sikre på, om der er en effekt på sygdommens progression,” siger Ulrik Dalgas.

Faktisk er forskningen heller ikke kommet så langt endnu, at man har klarlagt, om eller hvordan fysisk træning påvirker sygdomsmekanismerne ved multipel sclerose – for eksempel om træning kan beskytte myelinen omkring neuronerne mod at blive nedbrudt eller om træning kan genoprette eksisterende læsioner.

”På det område er vores viden meget begrænset stadigvæk. Måske virker træningen på inflammationsprofilen eller blodgennemstrømningen i hjernen. Enkelte studier indikerer også, at træningen måske kan bevare myelinet eller genskabe noget af den myelin, som bliver angrebet.”

Ulrik Dalgas har selv lavet et en række træningsstudier med sclerosepatienter, som har fået MR-skannet deres hjerner. De viste, at træning i en undersøgelsesperiode på op til ét år så ud til at kunne modvirke atrofi - skrumpning af hjernen - på patienter i den moderate del af sygdomsfasen.

 • Oprettet den .

Sundhedskultur

BØGER: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt nogle af de mest interessante bøger på sundhedsområdet i de første seks måneder i 2024.

DIGITALT: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt fem af de mest interessante og sommerferieegnede digitale oplevelser på sundhedsområdet fra foråret 2024. 

KULTUR-TEMPERATUR: 39-årige Johan Burisch er nyudnævnt professor med dagligt virke på Hvidovre Hospitals mavetarm-afdeling. Trods 220 videnskabelige publikationer finder han også plads til klassisk klaverspil og, for nylig, to Metallica-koncerter i Parken.

PODCAST: Podcastserien ’Du dør hvis du græder’, er et kærligt, humoristisk og hudløst ærligt portræt af en scleroseramts fordomme om at være syg og om at forsøge af flygte – og blive indhentet af sin sygdom. 

FILM: ’Inderst Inde 2’ skildrer psyken hos en teenagepige i et rablende action-eventyr. Filmen overgår ikke den første, men anmelder Henrik Reinberg Simonsen er på nuværende tidspunkt klar til at følge den unge hovedperson Rileys sjæleliv hele vejen til pensionsalderen.

KULTUR-TEMPERATUR: Maja Højgaard er uddannet læge og nyvalgt borgmester for Socialdemokratiet i Brøndby. For hende overgår et fodbolddrama som slutopgøret mellem Brøndby og AGF alt, hvad man kan finde på teateret og i andre dele af den finere kunst.

TEATER: Hvis du ikke allerede har set ´Arven´, der fik en Reumert for årets forestilling i 2023, så er chancen der nu, når det Kgl. Teater sætter stykket op igen i Skuespilhuset. Den otte timer lange forestilling er en uforglemmelig og livsbekræftende oplevelse.

BØGER: En underbemandet fødestue kombineret med sundhedspersonalets søvnunderskud efter for lange vagter og manglende kompetencer havde katastrofale konsekvenser for babyen Mia. Mias mors sylespidse, men også nøgternt velargumenterede kritik af, hvordan hendes datter ikke fik tilstrækkeligt ilt, bør mane til eftertanke i sundhedsvæsnet.

BØGER: Som ung pårørende til en ung kræftpatient bliver man ramt på et sårbart tidspunkt i livet, og man kan føle sig meget alene. Kræftens Bekæmpelse udgiver derfor nu en håndbog, som enkelt og hurtigt guider unge til forskellige former for hjælp, støtte, forståelse og ikke mindst relevante fællesskaber.

KULTUR-TEMPERATUR: Hospitalsdirektør Kristian Antonsen fra Bispebjerg og Frederiksbjerg Hospital betragter fodbold som kultur og har tilbragt utallige ”magiske aftener” på Danmarks nationalstadion.

BØGER: Nicklas Brendborg, kendt for sine bestsellere om, hvordan vi lever længere og bedre, havde svært ved at få sin første forlagskontrakt. Han mener, at vejen er banet for andre forfattere, især hvis de husker at have nok stof og skriver fængende og med humor.

KULTUR-TEMPERATUR: Hoveduddannelseslæge Wendy Sophie Schou skal fremover stå i spidsen for Yngre Lægers godt 16.000 medlemmer. Foran en kulturel buffet er hun et madøre, der er glad for både klassisk klaver og danske upcoming artister som den elektroniske musiker Dillistone.

DOKUMENTAR: Den prisbelønnede svenske pianist og komponist Stefan Nilsson afsluttede sidste år sit liv kun tre måneder efter, at han havde modtaget den frygtede diagnose, ALS. Den nye dokumentar ´Min død er min´, udsendt af svenske SVT følger musikerens sidste tid og ønsker om selv at bestemme over sin død, taler lige ind i hjertekulen – og ind i den danske debat om retten til assisteret selvmord og aktiv dødshjælp.

KULTUR-TEMPERATUR: Læge og ph.d. Cæcilie B. Johansen har 37.000 følgere på sin Instagram-profil, hvor hun formidler om hudpleje og skønhed. Som mor til tre børn har hun lige været på Moesgaard Museum uden for Aarhus, hvor det blev hendes børns tur til at iføre sig kittel.

TV: På et nyt privathospital ovenpå et indkøbscenter kan man købe sig til kæmpe trutmund, ny spids hage, knivskarpe kind- og kæbeben, svulmende numser og store bryster.  Skræmmende public service-serie viser, hvordan unge strømmer til for at kunne leve op til forskønnende filtre, sociale influenceres sidste look og samfundets nye normer om, at smilerynker er grimt, mens Plastic Fantastic er smukt.

FILM: Den nye danske film Fuld af kærlighed viser, hvor ødelæggende det er for børn at vokse op i et misbrugshjem, og hvor afgørende det er at bearbejde traumet. For selvom misbruget stopper, så fortsætter de destruktive, tillærte mønstre for resten af familien. Men de ved det sjældent selv.

BØGER: Lægerne Andreas Pihl og Michael Hejmadi påviser i endnu en ferm og underholdende bog om Doktor Hansen, hvorfor almen praksis har akut behov for indførelse af nye teknologiske løsninger. 

STREAMING: TV-serien Baby Reindeer er en komediedrama-thriller ulig noget, du før har set. Det er TV, når det på samme tid er bedst og værst, og det rammer tidsånden lige i røven.

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør

  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Jobannoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement, kontakt:
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
  Christina Alfthan - patientrettigheder

  Tilknyttede journalister

  Natacha Houlind Petersen - allround
  Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
  Berit Andersen – psykiatri
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur
  Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
  Gorm Palmgren - onkologi
  Hani Abu-Khalil - allround
  Anne Westh - allround
  Stephanie Hollender - allround
  Thomas Telving - allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Annoncekonsulent
  Helle Hviid
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Projektledere
  Susanne Greisgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Lisbet Møller Helweg
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether