Skip to main content

Ny aftale for vederlagsfri fysioterapi rammer MS-patienter

Ændrede regler for vederlagsfri fysioterapi har betydet, at mange sclerosepatienter fra årsskiftet har fået beskåret deres træning. Fysisk træning lindrer effektivt symptomerne ved sclerose, men vi mangler stærkere evidens for, at fysisk træning også har en sygdomsmodificerende effekt, siger professor Ulrik Dalgas.

Før årsskiftet var en henvisning til vederlagsfri fysioterapi ensbetydende med gratis træning i en fysioterapi-klinik for patienter med sclerose. Men 1. januar 2024 trådte en ny aftale mellem Danske Fysioterapeuter, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner i kraft, der har til formål bedre at styre økonomien bag den vederlagsfrie fysioterapi. I første omgang gælder aftalen sclerosepatienter, men senere kommer turen til andre patientgrupper. Allerede fra start har der dog været problemer med sclerosepatienternes del af aftalen.

”Vi oplever i praksis, at næsten alle på den nye ordning får mindre fysioterapibehandling, end de bør, fordi klinikkerne bruger det nye gennemsnitshonorar som et loft, og dermed tilsidesætter den faglige vurdering på individniveau,” siger Frej Elbæk Schjeldal, der er politisk chef i Scleroseforeningen.

Ifølge den nye aftale skal fysioterapeuterne inddele MS-patienterne i fem grupper alt efter sværhedsgraden af deres sygdom. Indenfor hver gruppe bliver fysioterapeutklinikken tildelt et fast månedligt honorar pr. patient. Beløbet skal ses som et gennemsnitligt månedligt honorar til fysioterapiklinikken, idet patienternes reelle forbrug af fysioterapi vil variere hen over året alt afhængig af sygdom og ferie. Men ifølge Scleroseforeningen fortolker en del fysioterapeuter det nye honorar som et fast beløb per måned, der ikke må overskrides. Foreningen får derfor dagligt henvendelser fra patienter, der har oplevet at få deres fysioterapi beskåret siden nytår.

”Vi er også bekymrende for, at man selv for meget svage patienter vil forsøge at erstatte en del af den superviserede fysioterapi med hjemmetræning, for det vil i praksis blive svært for mange sclerosepatienter at udføre.”

Minister opfordrede til handling

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) gik i marts ind i sagen på baggrund af et paragraf 20-spørgsmål fra Pia Kjærsgaard (DF) og opfordrede overenskomstparterne til at tage sagen alvorligt og ”finde en løsning på dette hurtigst muligt”. Det har betydet, at parterne bag aftalen fra 1. april hævede honoraret for patienterne i fase 5, som er de hårdest ramte.

”Isoleret set er det godt, at honoraret er hævet for fase 5-patienterne. Det er en anerkendelse af, at kritikken er berettiget, men pengene er så at sige taget fra patienterne i fase 2 og 3. Og vi er grundlæggende bekymrede for, at det ikke lykkes aftaleparterne at sikre, at det alene er den faglige vurdering og ikke et økonomisk landsgennemsnit, der skal afgøre hvilke type behandling, den enkelte skal modtage,” siger Frej Elbæk Schjeldal.

Senest har ProTreatment – en kæde af fysioterapiklinikker – også kommenteret på sagen og i en pressemeddelelse skrevet, at økonomien i de fem forløbsfaser slet ikke giver deres fysioterapeuter mulighed for at give patienterne det antal behandlinger, som de er vant til at få.

Træning virker på symptomer

Ordningen med den vederlagsfri fysioterapi hviler grundlæggende på evidens, der viser, at fysisk træning kan lindre symptomerne for patienterne og samtidig potentielt udskyde sygdomsforværring. Men hvis man kigger nærmere på den videnskabelige litteratur omkring sclerose og fysisk træning, er evidensen stadig lidt blandet.

”Der er ingen tvivl om, at fysisk træning har en væsentlig positiv effekt på sclerose-patienternes symptomer. Det er veldokumenteret, at træning hjælper på symptomer som gangbesvær, balancebesvær og sclerosetræthed. Desuden giver træningen patienterne mere styrke, en bedre kondition og modvirker depressive symptomer,” siger Ulrik Dalgas, professor i idræt og sundhed på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, der har forsket i fysisk træning til sclerosepatienter i en årrække.

”Samtidig ved vi også, at både superviseret træning ved en fysioterapeut, fjerntræning over internettet eller en blanding af det kan være effektivt.”

Mangler stærke studier om sygdomsmodifikation

Den sygdomsmodificerende effekt af træning til sclerosepatienter er til gengæld mindre velundersøgt.

”Man kan godt finde studier, der tyder på, at man kan forhale sygdommens udvikling med træning. Men man kan også finde studier, der ikke viser den effekt. Fælles for studierne er dog, at de er relativt små og ikke har fulgt patienterne igennem en tilstrækkelig årrække til, at vi kan være sikre på effekten. Så vi har brug for, at der bliver lavet længerevarende undersøgelser med flere patienter over flere år, hvis vi skal blive mere sikre på, om der er en effekt på sygdommens progression,” siger Ulrik Dalgas.

Faktisk er forskningen heller ikke kommet så langt endnu, at man har klarlagt, om eller hvordan fysisk træning påvirker sygdomsmekanismerne ved multipel sclerose – for eksempel om træning kan beskytte myelinen omkring neuronerne mod at blive nedbrudt eller om træning kan genoprette eksisterende læsioner.

”På det område er vores viden meget begrænset stadigvæk. Måske virker træningen på inflammationsprofilen eller blodgennemstrømningen i hjernen. Enkelte studier indikerer også, at træningen måske kan bevare myelinet eller genskabe noget af den myelin, som bliver angrebet.”

Ulrik Dalgas har selv lavet et en række træningsstudier med sclerosepatienter, som har fået MR-skannet deres hjerner. De viste, at træning i en undersøgelsesperiode på op til ét år så ud til at kunne modvirke atrofi - skrumpning af hjernen - på patienter i den moderate del af sygdomsfasen.

  • Oprettet den .

Sundhedskultur

KULTUR-TEMPERATUR: Onkologisk overlæge Malene Støchkel Frank fra Sjællands Universitetshospital har fundet klaveret og den relevante app. Hun forventer dog først, at tiden til at lære at spille på instrumentet kommer, når hun når pensionsalderen og har en veranda ud til vandet.

BØGER: Liff Olivia Bytovs nye bog ´Kræftfuldt Dilemma´ er en rå og modig, men desværre også nødvendig skildring af de svære valg, byrder og følelser, som forældre overlades til at løse mere eller mindre alene, når deres børn ofte i årevis behandles for kræft.

BØGER: Vejledningsbog om unges mistrivsel kommer med mange gode råd og tips til forældre. Men citater fra de unge selv og nogle cases kunne have gavnet bogen.

KULTUR-TEMPERATUR: Nogle gange opstår store kulturoplevelser helt tilfældigt. Det var tilfældet for sundhedspolitisk professor Mickael Bech, der sammen med sin kone fik en overvældende oplevelse på Montmartre i Paris.

BØGER: Professor Henning Beck-Nielsens erindringer "Du kan hvis du vil - En mønsterbryders historie" er en lun og humoristisk bog om en dreng, ung studerende og senere bemærkelsesværdig forsker, som hele sit liv har været optaget af at bryde mønstre. For sig selv, sine patienter og i sin internationalt anerkendte og banebrydende forskningskarriere. Læs den og bliv i godt humør over, hvordan hårdt arbejde, venlighed og omtanke for andre kan føre langt.

DOKUMENTAR: Den intime og rørende dokumentar ´I am Celine Dion´ om den verdenskendte canadiske sanger Celine Dion og hendes unikke stemme stræber efter at være mere end blot en berømthedsfortælling. Den kaster lys over hendes komplekse forhold til karriere, helbred, livstruende kronisk sygdom og mental sundhed – en ambition, der stort set lykkes.

BØGER: Da komikeren Geos far døde i 2015, havde Geo i 40 år flygtet fra hans vold. De næste ni år flygtede han fra frygten for selv at være psykopat. I ny hudløs og bevægende bog fortæller han humoristisk og alvorligt om denne angst, som førte til, at han blev professionelt udredt. Geo blev frikendt, men farens overgreb har givet ham kompleks PTSD (posttraumatisk stressforstyrrelse), som han tvivler på nogensinde at overvinde.

UDSTILLING: I efterårsferien kan børn og voksne i København genbesøge grumme perioder af byens historie. Københavns Museum sætter fokus på knogler og kranier og fortæller derudfra historien om, hvordan tidligere danskere levede og døde, og hvad man gjorde for at opnå et længere og bedre liv.

KULTUR-TEMPERATUR: Som nyudnævnt regionrådsformand i Region Sjælland er der begrænset tid til læsning af bøger. Men Trine Birk Andersen ved udmærket godt, hvilken bog hun skal læse videre i, når det bliver efterårsferie.

TV: I den svenske dokumentarserie ´Jakten på Ozempic´ kaster Sveriges publicservice station, SVT, lys over et globalt sundhedsfænomen, nemlig de rige og de raskes hurtige og stadigt stigende forbrug af den appetitdæmpende diabetesmedicin Ozempic som slankemiddelMen desværre er værten umoden og selvoptaget.

STREAMING: Ingen løgn er for stor til, at hovedpersonen i TV-serien ´Skruk´ ikke straks kaster sig hovedkulds ud i den, hvis den kan give et par hurtige point. Det er både morsomt og tragikomisk.

BØGER: Heldigvis er det aldrig for sent at forbedre et rodet og forsømt mikrobiom. Kvaliteten af vores måltider er afgørende for, om vi har en sund tarmflora, eller om vi kæmper med konsekvenserne af en svækket. Det forklarer professor Oluf Borbye Pedersen i sin nye bog, hvor han viser, hvordan man kan styrke både mikrobiomet og helbredet gennem nye og lækre grøntsager og frugter.

KULTUR-TEMPERATUR: Mads Duedahl fra Region Nordjylland hylder sort krimikomedie fra 2000. Den slår alle andre danske film, mener sundhedspolitikeren, der også har været kulturrådmand og i det hele taget elsker kultur.

TV: Mini-dokumentarserien ´Læger til salg´ er underholdende og provokerende og rejser vigtige spørgsmål om etik og påstået magtmisbrug, bestikkelse og korruption samt en muligvis truet patientsikkerhed. Men roder sig desværre også ud i unuancerede og utilstrækkeligt dokumenterede generaliseringer.

BØGER: Ib Michael fortæller i sin nye, velskrevne og personlige bog ´På den anden side af solskinnet´ om sin rejse gennem sygdom og rehabilitering. Han beskriver de udfordringer, der opstår, når hjernen, sindet og kroppen ændres efter en blodprop. Bogen skildrer en kamp, som har dannet rammen om forfatterens taknemmelige og poetiske refleksioner over livet, døden, rejser, venskaber, naturen og sin kones frodige have.

TV: I TV2-dokumentaren ´Bøgholts misbrugte børn´ står daværende pædagoger og 16 nu voksne børn frem og fortæller om, hvordan de har været udsat for 7 pædagogers vanrøgt, voldelige overfald, grooming, forførelse og voldtægter på det ellers dengang så anerkendte behandlingshjem. Og om hvordan ledelsen angiveligt ignorerede deres klager.

UDSTILLING: Nikolaj Kunsthal i København huser lige nu en broget kunstudstilling, der er skiftevis seksuelt eksplicit, underfundig og overtydelig. Mange slags skæbner og perspektiver bliver berørt – og oftest med succes.

KULTUR-TEMPERATUR: Yousif Subhi er en internationalt anerkendt dansk øjenlæge, der lige har holdt et af hovedforedragene på øjenkongressen EURETINA i Barcelona. Derhjemme er han og hans hustru dybt uenige om akavede komedier som ’Klovn’ og ’The Office’. Hun hader dem – han synes, de er modige og lidt provokerende.

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement, kontakt:
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder
    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi
    Maiken Skeem – hjerte-kar, redaktør for printmagasiner
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, oftalmologi, kultur

    Tilknyttede journalister

    Anne Westh - allround
    Natacha Houlind Petersen - allround
    Maria Cuculiza - kultur
    Sofie Korsgaard - redaktør for printmagasiner
    Jette Marinus - respiratorisk
    Stephanie Hollender - allround
    Thomas Telving - allround
    Hani Abu-Khalil - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Annoncekonsulent
    Helle Hviid
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Nina Bro
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Marketing assistent
    Mathilde Anine Clausen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Assistent
    Emma Meisner
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether