Skip to main content

Ny aftale for vederlagsfri fysioterapi rammer MS-patienter

Ændrede regler for vederlagsfri fysioterapi har betydet, at mange sclerosepatienter fra årsskiftet har fået beskåret deres træning. Fysisk træning lindrer effektivt symptomerne ved sclerose, men vi mangler stærkere evidens for, at fysisk træning også har en sygdomsmodificerende effekt, siger professor Ulrik Dalgas.

Før årsskiftet var en henvisning til vederlagsfri fysioterapi ensbetydende med gratis træning i en fysioterapi-klinik for patienter med sclerose. Men 1. januar 2024 trådte en ny aftale mellem Danske Fysioterapeuter, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner i kraft, der har til formål bedre at styre økonomien bag den vederlagsfrie fysioterapi. I første omgang gælder aftalen sclerosepatienter, men senere kommer turen til andre patientgrupper. Allerede fra start har der dog været problemer med sclerosepatienternes del af aftalen.

”Vi oplever i praksis, at næsten alle på den nye ordning får mindre fysioterapibehandling, end de bør, fordi klinikkerne bruger det nye gennemsnitshonorar som et loft, og dermed tilsidesætter den faglige vurdering på individniveau,” siger Frej Elbæk Schjeldal, der er politisk chef i Scleroseforeningen.

Ifølge den nye aftale skal fysioterapeuterne inddele MS-patienterne i fem grupper alt efter sværhedsgraden af deres sygdom. Indenfor hver gruppe bliver fysioterapeutklinikken tildelt et fast månedligt honorar pr. patient. Beløbet skal ses som et gennemsnitligt månedligt honorar til fysioterapiklinikken, idet patienternes reelle forbrug af fysioterapi vil variere hen over året alt afhængig af sygdom og ferie. Men ifølge Scleroseforeningen fortolker en del fysioterapeuter det nye honorar som et fast beløb per måned, der ikke må overskrides. Foreningen får derfor dagligt henvendelser fra patienter, der har oplevet at få deres fysioterapi beskåret siden nytår.

”Vi er også bekymrende for, at man selv for meget svage patienter vil forsøge at erstatte en del af den superviserede fysioterapi med hjemmetræning, for det vil i praksis blive svært for mange sclerosepatienter at udføre.”

Minister opfordrede til handling

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) gik i marts ind i sagen på baggrund af et paragraf 20-spørgsmål fra Pia Kjærsgaard (DF) og opfordrede overenskomstparterne til at tage sagen alvorligt og ”finde en løsning på dette hurtigst muligt”. Det har betydet, at parterne bag aftalen fra 1. april hævede honoraret for patienterne i fase 5, som er de hårdest ramte.

”Isoleret set er det godt, at honoraret er hævet for fase 5-patienterne. Det er en anerkendelse af, at kritikken er berettiget, men pengene er så at sige taget fra patienterne i fase 2 og 3. Og vi er grundlæggende bekymrede for, at det ikke lykkes aftaleparterne at sikre, at det alene er den faglige vurdering og ikke et økonomisk landsgennemsnit, der skal afgøre hvilke type behandling, den enkelte skal modtage,” siger Frej Elbæk Schjeldal.

Senest har ProTreatment – en kæde af fysioterapiklinikker – også kommenteret på sagen og i en pressemeddelelse skrevet, at økonomien i de fem forløbsfaser slet ikke giver deres fysioterapeuter mulighed for at give patienterne det antal behandlinger, som de er vant til at få.

Træning virker på symptomer

Ordningen med den vederlagsfri fysioterapi hviler grundlæggende på evidens, der viser, at fysisk træning kan lindre symptomerne for patienterne og samtidig potentielt udskyde sygdomsforværring. Men hvis man kigger nærmere på den videnskabelige litteratur omkring sclerose og fysisk træning, er evidensen stadig lidt blandet.

”Der er ingen tvivl om, at fysisk træning har en væsentlig positiv effekt på sclerose-patienternes symptomer. Det er veldokumenteret, at træning hjælper på symptomer som gangbesvær, balancebesvær og sclerosetræthed. Desuden giver træningen patienterne mere styrke, en bedre kondition og modvirker depressive symptomer,” siger Ulrik Dalgas, professor i idræt og sundhed på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, der har forsket i fysisk træning til sclerosepatienter i en årrække.

”Samtidig ved vi også, at både superviseret træning ved en fysioterapeut, fjerntræning over internettet eller en blanding af det kan være effektivt.”

Mangler stærke studier om sygdomsmodifikation

Den sygdomsmodificerende effekt af træning til sclerosepatienter er til gengæld mindre velundersøgt.

”Man kan godt finde studier, der tyder på, at man kan forhale sygdommens udvikling med træning. Men man kan også finde studier, der ikke viser den effekt. Fælles for studierne er dog, at de er relativt små og ikke har fulgt patienterne igennem en tilstrækkelig årrække til, at vi kan være sikre på effekten. Så vi har brug for, at der bliver lavet længerevarende undersøgelser med flere patienter over flere år, hvis vi skal blive mere sikre på, om der er en effekt på sygdommens progression,” siger Ulrik Dalgas.

Faktisk er forskningen heller ikke kommet så langt endnu, at man har klarlagt, om eller hvordan fysisk træning påvirker sygdomsmekanismerne ved multipel sclerose – for eksempel om træning kan beskytte myelinen omkring neuronerne mod at blive nedbrudt eller om træning kan genoprette eksisterende læsioner.

”På det område er vores viden meget begrænset stadigvæk. Måske virker træningen på inflammationsprofilen eller blodgennemstrømningen i hjernen. Enkelte studier indikerer også, at træningen måske kan bevare myelinet eller genskabe noget af den myelin, som bliver angrebet.”

Ulrik Dalgas har selv lavet et en række træningsstudier med sclerosepatienter, som har fået MR-skannet deres hjerner. De viste, at træning i en undersøgelsesperiode på op til ét år så ud til at kunne modvirke atrofi - skrumpning af hjernen - på patienter i den moderate del af sygdomsfasen.

  • Oprettet den .

Sundhedskultur

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.

KULTUR-TEMPERATUR: Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’.  ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.

BØGER: Overlæge Thomas Maria Melchior ved Hjertemedicinsk afdeling ved Sjællands Universitetshospital har begået en passioneret og imponerende grundig bog om, hvordan udenlandske søsterordener var bag opbygning og modernisering af sygehusvæsenet i Danmark i 1800- og 1900-tallet og dermed bidrog til fundamentet for den velfærdsstat, vi har i dag. 

BØGER: ´Madregler´ er en handy indgang til en madkultur, der er bedre for både den enkelte borger og vores udsatte klode. Bøger som denne vil dog næppe gøre en stor forskel for dem, der i forvejen har få midler og lever usundt.

PODCAST: Mennesker, som er blevet ramt af en tumor i hjernen, beretter ofte om kognitive udfordringer og manglende forståelse for deres sygdom. Podcastserien ´Hjernetumorliv´ fra Hjernetumorforeningen er et modigt og vellykket forsøg på at give omgivelserne indblik i de mange udfordringer, som de alt for ofte usynlige patienter må kæmpe med hjemme, på arbejdsmarkedet og i forhold til det kommunale sundhedssystem.

KULTUR-TEMPERATUR: Cheflæge Martin Schultz havde ikke set den komme. Men han er via sin 15-årige datter blevet draget af computerspillet ’The Last of Us’, der viser en verden i smukt forfald.

TV: Miniserien ´Dør far i morgen?´ på TV2 Nord er en sjælden fin, vemodig og livsbekræftende fortalt skildring af alt det, som er vigtigst i den sidste tid i livet for den unge kræftsyge far Kristian, og hans kone og deres tre mindreårige børn. Hver dag kommer døden tættere på, men ingen ved, hvornår den indtræffer, og hvordan finder man så den udholdelige balance mellem håb og virkelighed? 

BØGER: Kvinders hårtab er en kompleks udfordring, som selv de dygtigste læger kæmper med. Alligevel bliver kvinders klager ofte ignoreret i sundhedsvæsnet, understreger forfatteren bag ny bog. Bogen udforsker de mange aspekter af kvinders hårtab, og bogens advarsler mod mirakelkure og nemme løsninger, der markedsføres bredt, er tiltrængte og overbevisende.

BØGER: Patientforeningen LyLe har udgivet en børnebog med fokus på børnene i en familie, hvor moderen får lymfekræft. Bogen har vakt opsigt internationalt.

KULTUR-TEMPERATUR: Der findes en rød tråd, som forbinder overdiagnostik-debattør John Brodersen og de gamle romerske filosoffer. Det mener praktiserende læge Maria Krüger, der også er medicinsk ordfører hos Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM).

TV: New Yorks prestigefulde regionale sundhedsvæsen Northwell Health har dannet et nyt TV- og radioproduktionsselskab, Northwell Studios, som ledelsen mener vil kunne udnytte organisationens faciliteter, læger og patienter til at booste organisationens økonomi og sætte vigtige sundhedspolitiske temaer og kritiske samfundsforhold på dagsordenen.

Praktiserende læge Henrik Ovesen er teaterlæge og tilknyttet både Aarhus Teater, Svalegangen, Den Jyske Opera og Zirkus Nemo. Som ung ville han være skuespiller, i dag giver han i stedet en hånd med, når især skuespillere har brug for medicinsk assistance. 

BØGER: Bogen ´Ulighedens Drejebog´af professor i sundhedssociologi Kristian Larsen og overlæge og professor Morten Sodemann påviser, hvordan strukturelle og økonomiske uligheder skaber en ond spiral, der betyder, at mindst 20 procent af befolkningen systematisk har dårligere adgang til god sundhedspleje. Det fører til, at de lever et dårligere liv og har en kortere levetid.

RADIO: Sandsynligheden for et efterliv er mindst lige så stor som for det modsatte, siger professor og direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev, i en DR-udsendelse, hvor han opfordrer til at bryde tabuet om døden. Han tror selv på et efterliv, hvor han får brug for sine organer, jagtbue og vintertøj. Men skal vi virkelig høre om hans private tanker, mens danske patienter stadig lider eller dør på grund af mangel på organdonationer?

KULTUR-TEMPERATUR: Onkologisk overlæge Malene Støchkel Frank fra Sjællands Universitetshospital har fundet klaveret og den relevante app. Hun forventer dog først, at tiden til at lære at spille på instrumentet kommer, når hun når pensionsalderen og har en veranda ud til vandet.

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement, kontakt:
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder
    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi
    Maiken Skeem – hjerte-kar, redaktør for printmagasiner
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, oftalmologi, kultur

    Tilknyttede journalister

    Anne Westh - allround
    Natacha Houlind Petersen - allround
    Maria Cuculiza - kultur
    Sofie Korsgaard - redaktør for printmagasiner
    Jette Marinus - respiratorisk
    Stephanie Hollender - allround
    Thomas Telving - allround
    Hani Abu-Khalil - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Nina Bro
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Marketing assistent
    Mathilde Anine Clausen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Assistent
    Emma Meisner
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether