
“Det var meget stærkere resultater, end jeg havde forventet efter fase II-resultaterne fra evobrutinib, så det var en virkelig god overraskelse,” siger Finn Sellebjerg.
Professor: BTK-resultat giver noget at have optimismen i
BTK-hæmmerne er på vej, og fenebrutinib er nu også kommet godt ud af fase II med en markant effekt på Gd-opladende T1-læsioner og en evne til at nå centralnervesystemet.
Resultaterne, der er opnået i fase II-studiet FENopta, blev præsenteret ved ECTRIMS 2023, og de overraskede positivt, fortæller professor Finn Sellebjerg, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet.
“FENopta-resultaterne var meget stærkere, end jeg havde forventet efter fase II-resultaterne fra evobrutinib, så det var en virkelig god overraskelse,” siger han.
Finn Sellebjerg hæfter sig især ved, at man har opnået mere end 90 procents reduktion i antallet af gadoliniumaktive læsioner efter seks måneder, hvilket er et fingerpeg om god effekt på attakker.
“Det springende punkt er, hvor stor effekten bliver i fase III, og om man kan påvise en højere effekt på sygdomsforværring, end vi har set ved hidtidige behandlinger. Det skal være noget, der skiller sig ud i forhold til, hvad vi hidtil har set. Der er masser af gode grunde til at tro, at behandlingen vil have effekt på sygdomsprogression, men vi må se, hvor stor effekten bliver.
Tidlig igangsætning
Progression som behandlingsmål var et stort emne ved ECTRIMS 2023, og flere præsentationer kredsede om mulighederne for at registrere progression og igangsætte behandling meget tidligt i sygdomsforløbet. I den forbindelse er en del håb fæstet til BTK-hæmmerne, og blandt andet den amerikanske professor i neurologi ved University of California i San Francisco Bruce Cree udtalte en forventning om, at BTK-hæmmerne kan få afgørende betydning som tidlig MS-behandling.
Finn Sellebjerg ønsker dog ikke at foregribe begivenhedernes gang.
“Det er rigtigt, at de højeffektive midler har en begrænset virkning mod den vedvarende progression, men vi kan ikke tage stilling til, hvad vi skal bruge BTK-hæmmerne til, før vi har data på dem. Det er det, vi alle går og venter på, og helt nøgternt, så ved ikke, hvilken plads de vil få, før vi har fase III-resultaterne,” siger Finn Sellebjerg.
Fase III-resultaterne for fenebrutinib kommer formentlig først om et års tid eller mere, men resultaterne for evobrutinib kan forventes til foråret, og de kan sagtens overraske, fortæller Finn Sellebjerg.
“Vi har før set både positive overraskelser og skuffelser i fase III-forsøg. Evobrutinib havde ikke specielt overbevisende fase II-resultater, men det kan sagtens overraske i fase III, og omvendt kan tolebrutinib og fenbrutinib overraske negativt. Vi må se, men bare det, at fenebrutinib havde meget bedre fase II-resultater end evobrutinib, giver da noget at have optimismen i,” siger han.
- Oprettet den .