Skip to main content

Professor: BTK-resultat giver noget at have optimismen i

BTK-hæmmerne er på vej, og fenebrutinib er nu også kommet godt ud af fase II med en markant effekt på Gd-opladende T1-læsioner og en evne til at nå centralnervesystemet.

Resultaterne, der er opnået i fase II-studiet FENopta, blev præsenteret ved ECTRIMS 2023, og de overraskede positivt, fortæller professor Finn Sellebjerg, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet.

“FENopta-resultaterne var meget stærkere, end jeg havde forventet efter fase II-resultaterne fra evobrutinib, så det var en virkelig god overraskelse,” siger han. 

Finn Sellebjerg hæfter sig især ved, at man har opnået mere end 90 procents reduktion i antallet af gadoliniumaktive læsioner efter seks måneder, hvilket er et fingerpeg om god effekt på attakker. 

“Det springende punkt er, hvor stor effekten bliver i fase III, og om man kan påvise en højere effekt på sygdomsforværring, end vi har set ved hidtidige behandlinger. Det skal være noget, der skiller sig ud i forhold til, hvad vi hidtil har set. Der er masser af gode grunde til at tro, at behandlingen vil have effekt på sygdomsprogression, men vi må se, hvor stor effekten bliver. 

Tidlig igangsætning

Progression som behandlingsmål var et stort emne ved ECTRIMS 2023, og flere præsentationer kredsede om mulighederne for at registrere progression og igangsætte behandling meget tidligt i sygdomsforløbet. I den forbindelse er en del håb fæstet til BTK-hæmmerne, og blandt andet den amerikanske professor i neurologi ved University of California i San Francisco Bruce Cree udtalte en forventning om, at BTK-hæmmerne kan få afgørende betydning som tidlig MS-behandling.

Finn Sellebjerg ønsker dog ikke at foregribe begivenhedernes gang. 

“Det er rigtigt, at de højeffektive midler har en begrænset virkning mod den vedvarende progression, men vi kan ikke tage stilling til, hvad vi skal bruge BTK-hæmmerne til, før vi har data på dem. Det er det, vi alle går og venter på, og helt nøgternt, så ved ikke, hvilken plads de vil få, før vi har fase III-resultaterne,” siger Finn Sellebjerg.  

Fase III-resultaterne for fenebrutinib kommer formentlig først om et års tid eller mere, men resultaterne for evobrutinib kan forventes til foråret, og de kan sagtens overraske, fortæller Finn Sellebjerg.  

“Vi har før set både positive overraskelser og skuffelser i fase III-forsøg. Evobrutinib havde ikke specielt overbevisende fase II-resultater, men det kan sagtens overraske i fase III, og omvendt kan tolebrutinib og fenbrutinib overraske negativt. Vi må se, men bare det, at fenebrutinib havde meget bedre fase II-resultater end evobrutinib, giver da noget at have optimismen i,” siger han. 

  • Oprettet den .

Sundhedskultur

BØGER: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt nogle af de mest interessante bøger på sundhedsområdet i de første seks måneder i 2024.

DIGITALT: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt fem af de mest interessante og sommerferieegnede digitale oplevelser på sundhedsområdet fra foråret 2024. 

KULTUR-TEMPERATUR: 39-årige Johan Burisch er nyudnævnt professor med dagligt virke på Hvidovre Hospitals mavetarm-afdeling. Trods 220 videnskabelige publikationer finder han også plads til klassisk klaverspil og, for nylig, to Metallica-koncerter i Parken.

PODCAST: Podcastserien ’Du dør hvis du græder’, er et kærligt, humoristisk og hudløst ærligt portræt af en scleroseramts fordomme om at være syg og om at forsøge af flygte – og blive indhentet af sin sygdom. 

FILM: ’Inderst Inde 2’ skildrer psyken hos en teenagepige i et rablende action-eventyr. Filmen overgår ikke den første, men anmelder Henrik Reinberg Simonsen er på nuværende tidspunkt klar til at følge den unge hovedperson Rileys sjæleliv hele vejen til pensionsalderen.

KULTUR-TEMPERATUR: Maja Højgaard er uddannet læge og nyvalgt borgmester for Socialdemokratiet i Brøndby. For hende overgår et fodbolddrama som slutopgøret mellem Brøndby og AGF alt, hvad man kan finde på teateret og i andre dele af den finere kunst.

TEATER: Hvis du ikke allerede har set ´Arven´, der fik en Reumert for årets forestilling i 2023, så er chancen der nu, når det Kgl. Teater sætter stykket op igen i Skuespilhuset. Den otte timer lange forestilling er en uforglemmelig og livsbekræftende oplevelse.

BØGER: En underbemandet fødestue kombineret med sundhedspersonalets søvnunderskud efter for lange vagter og manglende kompetencer havde katastrofale konsekvenser for babyen Mia. Mias mors sylespidse, men også nøgternt velargumenterede kritik af, hvordan hendes datter ikke fik tilstrækkeligt ilt, bør mane til eftertanke i sundhedsvæsnet.

BØGER: Som ung pårørende til en ung kræftpatient bliver man ramt på et sårbart tidspunkt i livet, og man kan føle sig meget alene. Kræftens Bekæmpelse udgiver derfor nu en håndbog, som enkelt og hurtigt guider unge til forskellige former for hjælp, støtte, forståelse og ikke mindst relevante fællesskaber.

KULTUR-TEMPERATUR: Hospitalsdirektør Kristian Antonsen fra Bispebjerg og Frederiksbjerg Hospital betragter fodbold som kultur og har tilbragt utallige ”magiske aftener” på Danmarks nationalstadion.

BØGER: Nicklas Brendborg, kendt for sine bestsellere om, hvordan vi lever længere og bedre, havde svært ved at få sin første forlagskontrakt. Han mener, at vejen er banet for andre forfattere, især hvis de husker at have nok stof og skriver fængende og med humor.

KULTUR-TEMPERATUR: Hoveduddannelseslæge Wendy Sophie Schou skal fremover stå i spidsen for Yngre Lægers godt 16.000 medlemmer. Foran en kulturel buffet er hun et madøre, der er glad for både klassisk klaver og danske upcoming artister som den elektroniske musiker Dillistone.

DOKUMENTAR: Den prisbelønnede svenske pianist og komponist Stefan Nilsson afsluttede sidste år sit liv kun tre måneder efter, at han havde modtaget den frygtede diagnose, ALS. Den nye dokumentar ´Min død er min´, udsendt af svenske SVT følger musikerens sidste tid og ønsker om selv at bestemme over sin død, taler lige ind i hjertekulen – og ind i den danske debat om retten til assisteret selvmord og aktiv dødshjælp.

KULTUR-TEMPERATUR: Læge og ph.d. Cæcilie B. Johansen har 37.000 følgere på sin Instagram-profil, hvor hun formidler om hudpleje og skønhed. Som mor til tre børn har hun lige været på Moesgaard Museum uden for Aarhus, hvor det blev hendes børns tur til at iføre sig kittel.

TV: På et nyt privathospital ovenpå et indkøbscenter kan man købe sig til kæmpe trutmund, ny spids hage, knivskarpe kind- og kæbeben, svulmende numser og store bryster.  Skræmmende public service-serie viser, hvordan unge strømmer til for at kunne leve op til forskønnende filtre, sociale influenceres sidste look og samfundets nye normer om, at smilerynker er grimt, mens Plastic Fantastic er smukt.

FILM: Den nye danske film Fuld af kærlighed viser, hvor ødelæggende det er for børn at vokse op i et misbrugshjem, og hvor afgørende det er at bearbejde traumet. For selvom misbruget stopper, så fortsætter de destruktive, tillærte mønstre for resten af familien. Men de ved det sjældent selv.

BØGER: Lægerne Andreas Pihl og Michael Hejmadi påviser i endnu en ferm og underholdende bog om Doktor Hansen, hvorfor almen praksis har akut behov for indførelse af nye teknologiske løsninger. 

STREAMING: TV-serien Baby Reindeer er en komediedrama-thriller ulig noget, du før har set. Det er TV, når det på samme tid er bedst og værst, og det rammer tidsånden lige i røven.