Skip to main content

Hormonterapi i overgangsalderen kan øge risikoen for at blive dement

Selv et kortvarigt forbrug af systemisk hormonterapi i starten af overgangsalderen kan øge risikoen for at udvikle demens med cirka 20 procent, viser dansk registerstudie.

Danske forskere har med et nyt studie prikket til en årelang diskussion om, hvorvidt systemisk hormonterapi til behandling af gener i overgangsalderen kan være årsag til udvikling af demens.

Studiet, der for nylig er publiceret i BMJ, er et samarbejde mellem forskere fra Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og Nordsjællands Hospital. Forskerne har ved hjælp af de danske registre identificeret alle danske kvinder, der i år 2000 var mellem 50 og 60 år – og ikke havde en forhistorie med demens eller andre sygdomme, der kunne være en kontraindikation for at blive behandlet med hormonterapi. Dernæst har de undersøgt, om kvinderne i perioden 2000-2018 udviklede demens samt om de havde modtaget behandling med hormonterapi i overgangsalderen. 

Resultater har betydning for klinisk praksis

Resultaterne viste en tydelig sammenhæng mellem hormonterapi med østrogen/gestagen og forskellige demensformer: Generelt havde kvinderne, som havde fået hormonterapi for symptomer i overgangsalderen, en 24 procent øget risiko for at udvikle demens i forhold til de kvinder, der ikke havde fået behandlingen. Hvis kvinderne kun havde fået behandlingen i op til et år, var der stadig en forhøjet risiko på 21 procent. Og mere end 12 års forbrug af hormonterapi øgede risikoen med helt op til 74 procent. 

Nelsan Pourhadi

”Det nye ved vores studie er, at vi kan vise en sammenhæng mellem hormonterapi og demens, selv når kvinderne kun fik hormonterapi i kort tid i starten af overgangsalderen,” siger Nelsan Pourhadi, der er førsteforfatter på studiet og til daglig reservelæge i neurologi på Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet. 

”Det har betydning for den kliniske praksis, for i dag anbefaler de kliniske retningslinjer for behandling af hormonterapi primært at behandle kvinder tæt på tidspunktet for begyndelsen af overgangsalderen – og så kortvarigt som muligt.”

I forvejen er vinduet for, hvornår man anbefaler hormonterapi i overgangsalderen blevet indskrænket betragteligt efter, at et stort og skelsættende studie i 2002 fra Women’s Health Initiative i USA kunne dokumentere, at kvinder i systemisk østrogen/gestagen-behandling havde en øget risiko for brystkræft og hjerte-kar-sygdomme. Denne risiko sås især ved et langvarigt forbrug hos ældre kvinder og har betydet, at man i dag kun anbefaler hormonterapi i en kort periode omkring begyndelsen af overgangsalderen. 

Årsagssammenhæng er ikke klarlagt

Da det danske studie er et registerstudie, kan man ikke være sikker på, om det virkelig er hormonterapi, der er skyld i den øgede risiko for demens. 

”I teorien kunne der godt være noget specielt ved den gruppe kvinder, der tager hormonterapi, som øger deres risiko for at blive demente,” siger Nelsan Pourhadi.

”Vores studie kan heller ikke vise, hvad der sker i hjernen hos de kvinder, der tager hormonterapi. Men fra et tidligere studie ved vi, at hjernen kan skrumpe hos kvinder behandlet med hormonterapi. Og skrumpning af hjernen ses også ofte ved demenssygdom”.

Han mener, at det nu er vigtigt, at andre forskerne reproducerer deres resultater for at blive klogere på den præcise sammenhæng. 

Førende gynækolog tror på sammenhæng

Ellen Løkkegaard, der er overlæge og professor på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på Nordsjællands Hospital, tror dog, at der må være en årsagssammenhæng mellem hormonterapi og demens. 

”Efterhånden har flere studier vist en sammenhæng mellem hormonterapi og demens – også danske tvillingestudier. I WHIMS-studiet har de lavet MR-skanninger af kvinder med symptomer på overgangsalderen, der fik henholdsvis hormonterapi eller ingen behandling. Det viste et signifikant substanstab i hjernen hos de kvinder, der havde anvendt hormonterapi, og det er et ret stærkt resultat, fordi man kan se ændringer i hjernen,” siger Ellen Løkkegaard, der har været med til at udarbejde de danske retningslinjer for hormonterapi i overgangsalderen

Da det er i forvejen er veldokumenteret, at hormonterapi i overgangsalderen øger risikoen for at få brystkræft og hjerte-kar-sygdomme, mener Ellen Løkkegaard, at det nye danske forskningsresultat understreger, at systemisk hormonterapi til kvinder i overgangsalderen skal ordineres med varsomhed.

”Vi har ikke evidens nok til at sige, om hormonterapi er et sikkert valg, for vi ved ikke nok om, hvorvidt vi gør folk syge. Man kan vælge at behandle med hormonterapi, når symptomerne i overgangsalderen er så invaliderende, at fordelene er større end de langsigtede konsekvenser. Men det vil kun være aktuelt for en håndplukket gruppe af kvinder,” siger Ellen Løkkegaard. 

 • Oprettet den .

Sundhedskultur

BØGER: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt nogle af de mest interessante bøger på sundhedsområdet i de første seks måneder i 2024.

DIGITALT: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt fem af de mest interessante og sommerferieegnede digitale oplevelser på sundhedsområdet fra foråret 2024. 

KULTUR-TEMPERATUR: 39-årige Johan Burisch er nyudnævnt professor med dagligt virke på Hvidovre Hospitals mavetarm-afdeling. Trods 220 videnskabelige publikationer finder han også plads til klassisk klaverspil og, for nylig, to Metallica-koncerter i Parken.

PODCAST: Podcastserien ’Du dør hvis du græder’, er et kærligt, humoristisk og hudløst ærligt portræt af en scleroseramts fordomme om at være syg og om at forsøge af flygte – og blive indhentet af sin sygdom. 

FILM: ’Inderst Inde 2’ skildrer psyken hos en teenagepige i et rablende action-eventyr. Filmen overgår ikke den første, men anmelder Henrik Reinberg Simonsen er på nuværende tidspunkt klar til at følge den unge hovedperson Rileys sjæleliv hele vejen til pensionsalderen.

KULTUR-TEMPERATUR: Maja Højgaard er uddannet læge og nyvalgt borgmester for Socialdemokratiet i Brøndby. For hende overgår et fodbolddrama som slutopgøret mellem Brøndby og AGF alt, hvad man kan finde på teateret og i andre dele af den finere kunst.

TEATER: Hvis du ikke allerede har set ´Arven´, der fik en Reumert for årets forestilling i 2023, så er chancen der nu, når det Kgl. Teater sætter stykket op igen i Skuespilhuset. Den otte timer lange forestilling er en uforglemmelig og livsbekræftende oplevelse.

BØGER: En underbemandet fødestue kombineret med sundhedspersonalets søvnunderskud efter for lange vagter og manglende kompetencer havde katastrofale konsekvenser for babyen Mia. Mias mors sylespidse, men også nøgternt velargumenterede kritik af, hvordan hendes datter ikke fik tilstrækkeligt ilt, bør mane til eftertanke i sundhedsvæsnet.

BØGER: Som ung pårørende til en ung kræftpatient bliver man ramt på et sårbart tidspunkt i livet, og man kan føle sig meget alene. Kræftens Bekæmpelse udgiver derfor nu en håndbog, som enkelt og hurtigt guider unge til forskellige former for hjælp, støtte, forståelse og ikke mindst relevante fællesskaber.

KULTUR-TEMPERATUR: Hospitalsdirektør Kristian Antonsen fra Bispebjerg og Frederiksbjerg Hospital betragter fodbold som kultur og har tilbragt utallige ”magiske aftener” på Danmarks nationalstadion.

BØGER: Nicklas Brendborg, kendt for sine bestsellere om, hvordan vi lever længere og bedre, havde svært ved at få sin første forlagskontrakt. Han mener, at vejen er banet for andre forfattere, især hvis de husker at have nok stof og skriver fængende og med humor.

KULTUR-TEMPERATUR: Hoveduddannelseslæge Wendy Sophie Schou skal fremover stå i spidsen for Yngre Lægers godt 16.000 medlemmer. Foran en kulturel buffet er hun et madøre, der er glad for både klassisk klaver og danske upcoming artister som den elektroniske musiker Dillistone.

DOKUMENTAR: Den prisbelønnede svenske pianist og komponist Stefan Nilsson afsluttede sidste år sit liv kun tre måneder efter, at han havde modtaget den frygtede diagnose, ALS. Den nye dokumentar ´Min død er min´, udsendt af svenske SVT følger musikerens sidste tid og ønsker om selv at bestemme over sin død, taler lige ind i hjertekulen – og ind i den danske debat om retten til assisteret selvmord og aktiv dødshjælp.

KULTUR-TEMPERATUR: Læge og ph.d. Cæcilie B. Johansen har 37.000 følgere på sin Instagram-profil, hvor hun formidler om hudpleje og skønhed. Som mor til tre børn har hun lige været på Moesgaard Museum uden for Aarhus, hvor det blev hendes børns tur til at iføre sig kittel.

TV: På et nyt privathospital ovenpå et indkøbscenter kan man købe sig til kæmpe trutmund, ny spids hage, knivskarpe kind- og kæbeben, svulmende numser og store bryster.  Skræmmende public service-serie viser, hvordan unge strømmer til for at kunne leve op til forskønnende filtre, sociale influenceres sidste look og samfundets nye normer om, at smilerynker er grimt, mens Plastic Fantastic er smukt.

FILM: Den nye danske film Fuld af kærlighed viser, hvor ødelæggende det er for børn at vokse op i et misbrugshjem, og hvor afgørende det er at bearbejde traumet. For selvom misbruget stopper, så fortsætter de destruktive, tillærte mønstre for resten af familien. Men de ved det sjældent selv.

BØGER: Lægerne Andreas Pihl og Michael Hejmadi påviser i endnu en ferm og underholdende bog om Doktor Hansen, hvorfor almen praksis har akut behov for indførelse af nye teknologiske løsninger. 

STREAMING: TV-serien Baby Reindeer er en komediedrama-thriller ulig noget, du før har set. Det er TV, når det på samme tid er bedst og værst, og det rammer tidsånden lige i røven.

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør

  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Jobannoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement, kontakt:
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
  Christina Alfthan - patientrettigheder

  Tilknyttede journalister

  Natacha Houlind Petersen - allround
  Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
  Berit Andersen – psykiatri
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur
  Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
  Gorm Palmgren - onkologi
  Hani Abu-Khalil - allround
  Anne Westh - allround
  Stephanie Hollender - allround
  Thomas Telving - allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Annoncekonsulent
  Helle Hviid
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Projektledere
  Susanne Greisgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Lisbet Møller Helweg
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether