Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 


Syddanmark: Vi skal være klar til konstant forandring

I 2021 kom coronavaccinerne, og i løbet af året har scleroselægerne fået mere vished for, at deres patienter kan tåle dem, og at man ikke behøver udskyde behandling med immunsupprimerende lægemidler væsentligt i forbindelse med vaccination mod Covid-19.

Det er en af årets vigtigste begivenheder i forhold til covid-19 og MS-behandling, vurderer overlæge og leder af Leder af Sydjysk Skleroseklinik Matthias Kant. 

“Først og fremmest har vi været berørt af pandemien, fordi der var så meget, vi ikke vidste for et år siden. Men der er sket meget i løbet af året, og hvor vi til at starte med var lidt forsigtige med timing af vaccination ved højeffektiv MS behandling, er vores holdning nu, at patienterne kan blive vaccineret på et hvilket som helst tidspunkt,” siger Matthias Kant. 

Fra Skleroseklinikken ved Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg kom der i 2021 også et studie, der har fået betydning for anbefalingerne om vaccine til MS-patienter i behandling med anti CD20-antistofferne Ocrevus (ocrelizumab). Studiet viste, at patienter i disse behandlinger danner mindre antistof efter covid-19-vaccination, og det fik i september Sundhedsstyrelsen til at anbefale, at patienter i disse behandlinger får en booster-vaccine.

Forandringsparathed

Matthias Kant oplever generelt, at patienterne har taget imod tilbuddet om vaccine, og nu hvor der begynder at komme antistof-behandlinger til personer, der er smittet med covid-19 og er i høj risiko for et alvorlig forløb, oplever han også efterspørgsel på det. Sydjysk Skleroseklinik har meldt ud til sine patienter som er i behandling med anti CD20-antistofferne Ocrevus og Rituximab, at de kan få behandling med det monoklonale antistof sotrovimab, hvis de tester positiv i en coronatest, og en første patienter har netop taget imod tilbuddet.

“Jeg havde en patient, der ringede ind i sidste uge, og samme dag fandt vi ud af, at det kunne lade sig gøre at give behandlingen i Aabenraa, og de gav behandlingen dagen efter,” fortæller Matthias Kant.

Eksemplet viser ifølge ham, hvordan coronatiden især har været præget af samarbejde og parathed til forandring. I region Syddanmark har scleroseklinikkerne ugentlige fælles videomøder, og i 2021 og under pandemien generelt har disse konferencer vist sig nyttige i forhold til at træffe beslutninger om behandling og rådgivning af patienterne.  

“Tingene ændrer sig hele tiden og det vigtige er, at man har et godt netværk og taler sammen, for er man alene i sin klinik, er der større risiko for, at man ikke får den nye viden med, men har man et netværk, så taler man sammen og vi hjælper hinanden,” siger han. 

Forandringsvilligheden bliver der også behov for i 2022, vurderer Matthias Kant:

“Vi vidste ikke, hvor længe vaccinen holdt, men nu ved vi, at den ikke holder så længe, som vi havde håbet, og derfor skal patienterne have en booster.  Pandemien har været en konstant udvikling, og den stopper ikke nu, så vi skal hele tiden følge med, og vi skal nok også regne med, at der sker nye ting i løbet af 2022, som vi skal være klar til at håndtere,” siger han. 

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget