Skip to main content

Sverige behandler MS mere intensivt end Danmark - med markant bedre resultat

ECTRIMS: Ved tidligere behandling med højeffektive lægemidler opnår svenske neurologer færre behandlingsskift og mindre handicapudvikling hos deres patienter, end man ser i Danmark.

Eskalation er som behandlingsstrategi ikke lige så god som tidlig højeffektiv behandling. Det er tidligere vist i forskellige registerstudier, blandt andet fra Dansk Multipel Sclerose Center, og nu er det uomtvisteligt påvist i et svensk-dansk studie, der blev præsenteret onsdag ved ECTRIMS 2021: Valget af behandlingsstrategi har betydning for graden af handicapudvikling på nationalt niveau.

Konkret viser opgørelsen af data fra 2.700 patienter i det svenske MS-register og 2.161 patienter i det danske, at forekomsten af bekræftet EDSS-forværring er 29 procent højere i Danmark end i Sverige, og andelen af patienter, der når EDSS 3 eller 4 er henholdsvis 27 og 26 procent højere i Danmark, som i langt højere grad end Sverige følger en eskalationsstrategi frem for tidlig intensiv behandling.

Studiet kommer netop som Medicinrådet i Danmark tager fat på at revidere sin behandlingsvejledning for multipel sclerose, og ifølge overlæge og leder af Det Danske Scleroseregister Melinda Magyari bør rådet se nøje på dets resultater. På spørgsmålet om, hvorfor man i Danmark har fulgt en mere tilbageholdende strategi.

“Det er på grund af Medicinrådet. Eller RADS, som stod for behandlingsvejledningerne, for den kohorte, der er med i dette studie. Vi har været meget mere restriktive i forhold til at definere høj sygdomsaktivitet og hvad der skal til, før vi giver højeffektiv behandling. Svenskerne har startet en meget større population i højeffektiv behandling, og det kan aflæses i behandlingseffekten,” siger hun.

Forskerne konkluderer da også på baggrund af undersøgelsen, at den kan tjene som en påmindelse til myndigheder om, at en økonomistyret behandlingsstrategi på baggrund af en beregnet gennemsnitspatient kan have konsekvenser for de patienter, der ikke er gennemsnitlige.

Godt for patienterne

Studiet er blevet og bliver stadig drøftet intenst i Dansk Multipel Sclerosegruppe, og de danske læger har selv været med til at tage initiativ til undersøgelsen. Og selv om resultatet ifølge Melinda Magyari ikke er noget at prale af, så er hun glad for, at studiet er blevet foretaget.

“I lyset af, at Medicinrådet skal til at se på behandlingsvejledningen, er det godt for patienterne, at vi får evidens på det her. Det betyder ikke, at alle skal behandles med højeffektive lægemidler fra start, det betyder bare, at i Sverige rammer man en bredere gruppe, som faktisk har gavn af højeffektiv behandling.”

Ideen til studiet opstod på en ECTRIMS-kongres i en periode, hvor de danske læger ifølge Medicinrådet skulle give Aubagio til rigtig mange patienter, og de danske læger faldt i snak med de svenske. Lægerne blev enige om, at det kunne være interessant at sammenligne data fra de to registre fra lande med så forskellige behandlingsstrategier. 

Ikke for alle, men for flere

Data til studiet er indsamlet fra patienter, der er startet i deres første sygdomsmodificerende behandling i årene 2013 - 2016, og dokumentationen dækker gennemsnitligt fire års behandlingstid.

Andelen af patienter, der startes op i de mere moderat effektive behandlinger, er steget siden, men dels var det en god periode at finde nogenlunde homogene populationer, og dels var der også behov for at få tilpas lang opfølgning på behandlingen, og derfor har man valgt dette startpunkt for studiet. Dengang startede 92,4 procent af de danske patienter op i mildere behandlinger, mens 7,6 procent fik højeffektiv behandling fra start. I Sverige fik 35 procent af patienterne højeffektiv behandling med det samme, mens 62,4 procent fik en mindre effektiv behandling. 

I Danmark har man fulgt debatten om eskalation over for tidlig højeffektiv behandling, og gennem årene også fulgt denne strategi for flere og flere patienter. Melinda Magyari vurderer, at omkring 18 procent af patienterne i dag sættes direkte i højeffektiv behandling ligesom man også hurtigere skifter behandling i dag i forhold til dengang, men det er stadig væsentlig færre end i Sverige, hvor andelen i øvrigt også er steget, fordi man har fundet ud af, at det er en god strategi for mange.  

Fra Danmark har desuden Peter Vestergaard Rasmussen, overlæge ved Neurologisk Afdeling, AUH, Mattias Kant, neurologisk overlæge ved SDU og professor ved Dansk Multipel Sclerose Center Finn Sellebjerg deltaget i studiet, som blev præsenteret på ECTRIMS 2021 af Tim Spelman fra Karolinska Institutet i Stockholm.

 • Oprettet den .

Sundhedskultur

BØGER: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt nogle af de mest interessante bøger på sundhedsområdet i de første seks måneder i 2024.

DIGITALT: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt fem af de mest interessante og sommerferieegnede digitale oplevelser på sundhedsområdet fra foråret 2024. 

KULTUR-TEMPERATUR: 39-årige Johan Burisch er nyudnævnt professor med dagligt virke på Hvidovre Hospitals mavetarm-afdeling. Trods 220 videnskabelige publikationer finder han også plads til klassisk klaverspil og, for nylig, to Metallica-koncerter i Parken.

PODCAST: Podcastserien ’Du dør hvis du græder’, er et kærligt, humoristisk og hudløst ærligt portræt af en scleroseramts fordomme om at være syg og om at forsøge af flygte – og blive indhentet af sin sygdom. 

FILM: ’Inderst Inde 2’ skildrer psyken hos en teenagepige i et rablende action-eventyr. Filmen overgår ikke den første, men anmelder Henrik Reinberg Simonsen er på nuværende tidspunkt klar til at følge den unge hovedperson Rileys sjæleliv hele vejen til pensionsalderen.

KULTUR-TEMPERATUR: Maja Højgaard er uddannet læge og nyvalgt borgmester for Socialdemokratiet i Brøndby. For hende overgår et fodbolddrama som slutopgøret mellem Brøndby og AGF alt, hvad man kan finde på teateret og i andre dele af den finere kunst.

TEATER: Hvis du ikke allerede har set ´Arven´, der fik en Reumert for årets forestilling i 2023, så er chancen der nu, når det Kgl. Teater sætter stykket op igen i Skuespilhuset. Den otte timer lange forestilling er en uforglemmelig og livsbekræftende oplevelse.

BØGER: En underbemandet fødestue kombineret med sundhedspersonalets søvnunderskud efter for lange vagter og manglende kompetencer havde katastrofale konsekvenser for babyen Mia. Mias mors sylespidse, men også nøgternt velargumenterede kritik af, hvordan hendes datter ikke fik tilstrækkeligt ilt, bør mane til eftertanke i sundhedsvæsnet.

BØGER: Som ung pårørende til en ung kræftpatient bliver man ramt på et sårbart tidspunkt i livet, og man kan føle sig meget alene. Kræftens Bekæmpelse udgiver derfor nu en håndbog, som enkelt og hurtigt guider unge til forskellige former for hjælp, støtte, forståelse og ikke mindst relevante fællesskaber.

KULTUR-TEMPERATUR: Hospitalsdirektør Kristian Antonsen fra Bispebjerg og Frederiksbjerg Hospital betragter fodbold som kultur og har tilbragt utallige ”magiske aftener” på Danmarks nationalstadion.

BØGER: Nicklas Brendborg, kendt for sine bestsellere om, hvordan vi lever længere og bedre, havde svært ved at få sin første forlagskontrakt. Han mener, at vejen er banet for andre forfattere, især hvis de husker at have nok stof og skriver fængende og med humor.

KULTUR-TEMPERATUR: Hoveduddannelseslæge Wendy Sophie Schou skal fremover stå i spidsen for Yngre Lægers godt 16.000 medlemmer. Foran en kulturel buffet er hun et madøre, der er glad for både klassisk klaver og danske upcoming artister som den elektroniske musiker Dillistone.

DOKUMENTAR: Den prisbelønnede svenske pianist og komponist Stefan Nilsson afsluttede sidste år sit liv kun tre måneder efter, at han havde modtaget den frygtede diagnose, ALS. Den nye dokumentar ´Min død er min´, udsendt af svenske SVT følger musikerens sidste tid og ønsker om selv at bestemme over sin død, taler lige ind i hjertekulen – og ind i den danske debat om retten til assisteret selvmord og aktiv dødshjælp.

KULTUR-TEMPERATUR: Læge og ph.d. Cæcilie B. Johansen har 37.000 følgere på sin Instagram-profil, hvor hun formidler om hudpleje og skønhed. Som mor til tre børn har hun lige været på Moesgaard Museum uden for Aarhus, hvor det blev hendes børns tur til at iføre sig kittel.

TV: På et nyt privathospital ovenpå et indkøbscenter kan man købe sig til kæmpe trutmund, ny spids hage, knivskarpe kind- og kæbeben, svulmende numser og store bryster.  Skræmmende public service-serie viser, hvordan unge strømmer til for at kunne leve op til forskønnende filtre, sociale influenceres sidste look og samfundets nye normer om, at smilerynker er grimt, mens Plastic Fantastic er smukt.

FILM: Den nye danske film Fuld af kærlighed viser, hvor ødelæggende det er for børn at vokse op i et misbrugshjem, og hvor afgørende det er at bearbejde traumet. For selvom misbruget stopper, så fortsætter de destruktive, tillærte mønstre for resten af familien. Men de ved det sjældent selv.

BØGER: Lægerne Andreas Pihl og Michael Hejmadi påviser i endnu en ferm og underholdende bog om Doktor Hansen, hvorfor almen praksis har akut behov for indførelse af nye teknologiske løsninger. 

STREAMING: TV-serien Baby Reindeer er en komediedrama-thriller ulig noget, du før har set. Det er TV, når det på samme tid er bedst og værst, og det rammer tidsånden lige i røven.

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør

  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Jobannoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement, kontakt:
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
  Christina Alfthan - patientrettigheder

  Tilknyttede journalister

  Natacha Houlind Petersen - allround
  Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
  Berit Andersen – psykiatri
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur
  Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
  Gorm Palmgren - onkologi
  Hani Abu-Khalil - allround
  Anne Westh - allround
  Stephanie Hollender - allround
  Thomas Telving - allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Annoncekonsulent
  Helle Hviid
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Projektledere
  Susanne Greisgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Lisbet Møller Helweg
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether