Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 
“Ikke alle patienter har gavn af den samme behandling, og derfor er det en diskussion værd, om det er korrekt, at vi i Danmark laver anbefalinger om, at 90 procent af en patientgruppe skal starte på et bestemt præparat, siger Per Soelberg Sørensen.

Førende MS-eksperter deler nyeste viden på webinar i eftermiddag

Tre danske og en britisk ekspert gennemgår den nyeste viden inden for diagnostik, behandling og monitorering af MS ved web-seminaret En Individuel MS-behandling tilpasset patientens behov, som finder sted onsdag den. 19. maj kl. 15.

Professor ved Dansk Multipel Sclerose Center Per Soelberg Sørensen er mødeleder for webnaret, og han ser blandt andet frem til oplægget Brain Lesions and MS, hvor neuroradiolog Decland Chard vil give en opdatering på den nyeste viden om brug af MR i forbindelse med diagnosticering og monitorering af multipel sclerose. Decland Chard er en anerkendt forsker i brugen af MR og er tilknyttet NMR Research Unit, Queen Square MS Centre, Department of Neuroinflammation, UCL Institute of Neurology, Faculty of Brain Sciences, University College London, samt, National Institute for Health Research og University College London Hospitals Biomedical Research Centre, London. 

Webinaret vil også sætte fokus på det helt nye begreb PIRA (progression independent og relapse activity), som betegner den progression, som foregår uafhængigt af attakker. Forskere har gennem en årrække talt om en underliggende progression hos MS-patienter, men det er kun omkring et år siden, at fænomenet har fået et navn, og der arbejdes fortsat på at afdække, hvordan den fungerer og eventuelt kan behandles. Ved webinaret vil overlæge ved Dansk Multipel Sclerose Center Melinda Magyari præsentere den nyeste viden om emnet. 

Tilmeld dig her

“Det er et nyt begreb, man interesserer sig meget for idet det ser ud til, at kun en vis del af den permanente forværring hos sclerosepatienter kan henføres til de attakker, de har. Og det vil sige, at der foregår noget uden for attakkerne, også hos de attakvise patienter. 

Professor ved Odense Universitetshospital Zsolt Illes vil i oplægget New aspects on the course of MS, and on the diagnosis, clinical presentation and treatment of NMOSD, Anti-MOG and anti-GFAP disorder gøre rede for nogle af sygdomme, der tidligere blev betragtet som subgrupper af MS, men som inden for den seneste tid er blevet anerkendt som selvstændige lidelser. 

“Det er vigtigt at kunne genkende og diagnosticere disse sygdomme, og vi prøver at se, hvilke ligheder og forskelle der er, hvor hyppige sygdommene er, og hvad man skal gøre ved dem,” fortæller Per Soelberg Sørensen. 

Endelig vil Per Soelberg Sørensen selv holde et oplæg på individuel behandling af MS. De danske behandlingsvejledninger anskriver i en del tilfælde, at bestemte lægemidler skal afprøves som førstevalg til visse patientgrupper, men ifølge Per Soelberg Sørensen går denne politik imod intentionen om individuel behandling, og den forhindrer patienterne i at få den bedste behandling, mener han. 

“Ikke alle patienter har gavn af den samme behandling, og derfor er det en diskussion værd, om det er korrekt, at vi i Danmark laver anbefalinger om, at 90 procent af en patientgruppe skal starte på et bestemt præparat. Begrundelsen er, at der ikke er påvist forskel på effekten af to lægemidler, og derfor kan man lige så godt tage det billigste, men det billigste virker ikke på alle patienter, for virkningsmekanismerne er forskellige, og det fortæller jeg lidt om og om de behandlingsalgoritmer, man anvender i dag,” siger Per Soelberg Sørensen. 

Det vil undervejs i webinaret være muligt at stille spørgsmål og debattere med eksperterne i panelet. 

 

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget