Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Tilskud af D-vitamin forbedrer måske effekten af sclerosebehandling

ACTRIMS: Et supplement med D-vitamin er formentlig en god idé for MS-patienter i sygdomsmodificerende behandling, konkluderer amerikanske forskere, efter at de i en retrospektiv analyse har vist, at D-vitamin kan have haft betydning for effekten af behandlingen.

Studiet blev præsenteret ved den nylige virtuelle kongres ACTRIMS Forum 2021.

Forskere fra Cleveland har gennemgået real world data fra en gruppe sclerosepatienter i Cleveland Clinic Mellen Center Practice Data Registry, og resultatet af deres undersøgelse taler for, at sclerosepatienter, der supplerer deres kost med et tilskud af D-vitamin har lidt bedre effekt af MS-behandlingen, end patienter, der ikke tager ekstra D-vitamin. 

Der er ikke tale om en markant forskel, men tilskuddet kan potentielt forbedre effekten af sclerosebehandlingen, konkluderer forskerne i studiet.  

Kohorten fra Cleveland Clinic Mellen Center Practice Data Registry består af 369 patienter med en gennemsnitsalder på 35 år, som alle har været i sygdomsmodificerende behandling i årene 2015-2019. 

Forskerne analyserede data fra blodprøver indsamlet inden for de første 90 dage efter patientens første multiple sclerosis performance test (MSPT), og grupperede dem ud fra deres niveau af 25-hydroxyvitamin D3 enten som i mangel eller ikke i mangel på D-vitamin. Kohorten lå med et gennemsnit på 34.1 ng/ml (IQR 24.4-46-7) generelt i den lave ende af et normalt D-vitamin-niveau, men skellet blev sat ved 30 ng/ml, og 62.3 procent af patienterne lå over den grænse.

Som baseline blev der indsamlet demografiske data, samt data for de kliniske mål processing speed test (PST), Manual Dexterity Test (MDT), Walking Speed Test (WST), patientrapporterede effektmål og kvantitative MR-data, samt data for D-vitamin supplement. 

Associationen mellem kliniske data og D-vitamin blev vurderet ved brug af Pearson Correlation, quantile regression og lineær regressionsanalyse. 

Mens forskerne ikke har fundet signifikant forskel på gruppernes præstationer i test af kognition (PST) og finmotorik (MDT) eller i MR-resultater, kunne de konstatere, at der hos patienterne i gruppen, der manglede D-vitamin (139) var en omvendt forhold mellem D-vitaminniveau og antallet af attakker (ρ = -0.141, p-value < 0.001), præstation i gangtesten (ρ = -0.122, p-value < 0.001) og scoren i Patient Health Questionaire-9 (ρ = -0.108, p-value = 0.003).

Omkring 68 procent af kohorten tog D-vitamintilskud, og denne gruppe var ikke overraskende mere tilbøjelig til at have nok D-vitamin i blodet (85.2% vs. 41.3%, p-value < 0.001).

Undersøgelsen viser, at der kan være tale om underbehandling med D-vitamin i denne real world-kohorte, og at mangel på D-vitamin kan have haft en vis effekt på flere af de kliniske mål for MS-behandlingen.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget