Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Scleroseklinikkers brug af cannabisforsøgsordningen er minimal

Cannabisprodukterne i den danske forsøgsordning udskrives i langt de fleste tilfælde af de praktiserende læger, viser Sundheds- og Ældreministeriets midtvejsstatus for forsøgsordningen med medicinsk cannabis.

Kun fem procent af alle cannabisprodukter udskrives på hospitalerne, og kun i Hovedstaden og på Sjælland er der i enkelte tilfælde udskrevet recepter på produkter under forsøgsordningen i perioden januar 2018 til september 2019.

I de øvrige regioner har hospitalslægerne udelukkende udskrevet magistrelt fremstillede eller godkendte cannabislægemidler. Hovedstaden og Sjælland er samtidig de to regioner, hvor brugen af medicinsk cannabis generelt er mest udbredt. 

I alt har 4.700 borgere indløst 18.387 recepter på medicinsk cannabis i løbet af forsøgsordningen, og heraf har 41 procent af recepterne (7.538) været på produkter under forsøgsordningen, mens 49 procent har været på magistrelt fremstillet cannabis. 

Sundhedsministeriets midtvejsevaluering af forsøgsordningen viser desuden, at prisen på produkterne indtil videre har været stabil i løbet af ordningen. CannGros’ tre produkter Bedrocan, Bediol og Benica er således 785,60 kroner per pakning mod 788,20 kroner, da det først kom på markedet. Det samme er tilfældet for Stenocares cannabisolier, som nu koster 2.742 kroner per pakning mod 2748 kroner i dag. 

Den forrige regering vedtog en tilskudsordning for produkterne i forsøgsordningen, som trådte i kraft per januar 2019, og siden da er der i alt udbetalt 8,5 mio. kroner i tilskud heraf 2,3 mio. kroner, som blev udbetalt med tilbagevirkende kraft til produkter, som blev udskrevet i 2018. 

Rapporten melder også om 81 tilfælde af registrerede bivirkninger, hvoraf 12 tilfælde var formodet alvorlige. Flere af de alvorlige tilfælde af bivirkninger er imidlertid sket for patienter, som har taget en langt højere dosis af produktet, end såvel produktarket og lægen har anbefalet, og Lægemiddelstyrelsen har ikke fundet anledning til at sætte nye sikkerhedsforanstaltninger i værk, skriver Sundhedsministeriet i rapporten

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget