Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Coronakrisen sætter MS-rehabiliteringen på pause

Personalet på Sclerosehospitalerne skal omstille sig til at tilse coronapatienter, efter at hospitalerne har tilbudt deres kapacitet til regionshospitalerne. Beslutningen vil betyde længere ventetid på rehabilitering efter krisen, men patienterne bakker op.

Sclerosehospitalerne i Ry og Haslev er i fuld gang med at ringe til MSpatienter, der skulle have være indlagt til et rehabiliteringsophold på mandag, med besked om at opholdet er udsat.

”Det er den eneste logiske konsekvens af statsministerens melding i aftes. Vi arbejder jo med mennesker, der er udsatte i forhold til smitte med corona, så vi sender dem hjem med en melding om, at de skal følge statsministerens opfordring til at opholde sig mest muligt i eget hjem,” siger direktør ved Sclerosehospitalerne Brita Løvendahl.

I stedet for at lade hospitalernes 86 sengestuer stå tomme, besluttede Sclerosehospitalerne onsdag aften at stille sin kapacitet til rådighed for regionshospitaler, der kommer i pladsmangel på grund af coronaepidemien. MSpatienter, som allerede er indlagt på hospitalerne bliver sendt hjem i løbet af i dag og i morgen. For dem betyder coronakrisen, at deres rehabilitering kommer til at vente.

”Patienterne er som oftest blevet henvist til rehabilitering af en neurolog, fordi de har brug for det. Så når vi aflyser ophold den næste tid, får patienterne ikke det, de har brug for, på det tidspunkt, de har brug for det, men lige nu er det andre love, der gælder, og den risiko, der er forbundet med coronasmitte har højeste prioritet,” siger Brita Løvendahl.

De to sclerosehospitaler har en kapacitet på minimum 86 sengepladser og et sundhedspersonale på mere end 160 medarbejdere, hvoraf 40 er sygeplejersker og 25 SOSU-assistenter, som nu skal omstille sig til måske at skulle tilse coronapatienter i stedet for at træne og behandle sclerosepatienter.

”Den planche, som Magnus Heunicke viser frem på pressemøderne, kan vi jo fuldstændig udenad. Jeg har selv været noget skræmt over de billeder, man ser fra hospitalerne i Bergamo i Norditalien, og vi kan jo faktisk tilbyde noget, der kan aflaste regionshospitalerne. Vi har sengestuer og kompetencer, så hvis der er brug for det, vil vi kunne tilbyde noget behandling her på stedet. Vi er ikke en intensiv afdeling med respirator og alt det, men som regel har folk også brug for behandling og pleje efter et voldsomt sygdomsforløb, og der vil vi være gode at trække på,” siger Brita Løvendahl.

Sclerosehospitalerne kæmper i forvejen med ventelister, og køen bliver ikke kortere af de aflysninger, der sker nu. Hospitalernes brugerformand og Scleroseforeningen har imidlertid vist forståelse og rost beslutningen.

”Mennesker med sclerose er utrolig solidariske. Jeg kan nogle gange blive overrasket over, hvor stor forståelse, patienterne viser imellem sig, når vi foretager vores prioritering af, hvem der kan få en plads, hvornår,” siger Brita Løvendahl.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget