Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Patient stoppede MS-behandling af frygt for COVID19-virus

En britisk patient med højaktiv MS insisterede onsdag, stik imod lægens råd, på at blive taget af sin behandling med Ocrevus, fordi patienten var bekymret for at være eller blive smittet med coronavirusset COVID19.

Patienten bad onsdag professor Gavin Giovannoni om at blive taget af sin igangværende MS-behandling på grund af frygt for COVID19-smitte. Det skriver Giovannoni i et indlæg på Multiple Sclerosis Blog, og han understreger samtidig, at det ikke er en beslutning, han kan anbefale.

COVID19 epidemien har som forventet udviklet sig til en verdensomspændende pandemi, og smitten er i langt de fleste tilfælde ufarlig. De immunmodulerende lægemidler, som gives ved MS er relativt milde til moderate, og derfor vil de fleste MS-patienter kunne klare en infektion uden store problemer. En undtagelse kan være patienter i behandling med Lemtrada (alemtuzumab) eller Mavenclad (cladribin) i den fase af behandlingen, hvor lymfocytterne slås ned, skriver han, men til gengæld er det gode ved IRT-behandlingerne, som nedbryder og genopbygger immunforsvaret, at når forsvaret er genopbygget vil patienterne kunne klare almindelige infektioner.

”Risikoen for COVID19 er stadig meget lav i den almindelige befolkning, og derfor også blandt MS-patienter. Jeg vil ikke anbefale at ændre på den sygdomsmodificerende behandling eller udsættelse af infusioner. Det kan anbefales at være ekstra omhyggelig med sin hygiejne og at lade være at rejse til højrisiko-områder,” skriver han.

Professor ved Dansk Multipel Sclerose Center (DMSC Finn Sellebjerg er enig med Giovannoni. Det giver ikke mening at stoppe MS-behandlingen.

”Patienter med mild til moderat MS vil kunne klare en infektion med COVID19 fuldstændig som de almindelige virusinfektioner vi ellers har. Patienter med meget aggressiv sygdom kan blive hårdere ramt, men deres immunforsvar vil ikke blive bedre af, at man stopper behandlingen,” siger han.

Det første danske tilfælde af COVID19 blev registreret inatten til torsdag, men det har ikke ført til særlige foranstaltninger ved DMSC. Epidemien bliver behandlet som enhver anden virus, fortæller Sellebjerg.

”Vi anbefaler, at man bruger sin sunde fornuft, og forsøger at undgå smitte, og skulle man blive smittet, så behandler vi det, som vi behandler andre infektioner,” siger han.

Anbefal denne artikel