Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Den første MS-patient har fået guld-behandling i REPAIR-MS

En vandig opløsning af nano-guldpartikler i en særlig krystalstruktur (CNM-Au8) har vist en remyeliniserende effekt hos mus, og nu er den første MS-patient sat i behandling i fase II studiet REPAIR-MS.

Studiet skal afprøve sikkerheden og den farmakologiske virkning af behandlingen hos 24 voksne patienter med attakvis sclerose.

Forskere ved University of Texas Southwestern er gået i gang med at undersøge effekten af CNM-Au8 på hjernens metabolisme hos patienter med attakvis MS. Behandlingen består i en koncentreret, vandig suspension af rent overfladefacetteret nanokrystallinsk guld, der skal medvirke til bestemte kemiske reaktioner i hjernen, herunder aktivering af de myelinproducerende oligodendrocytter. Patienterne skal drikke 60 ml CNM-Au8 hver morgen i 12 uger, og på celle-plan skal behandlingen give ændringer i NAD + og NADH-forholdet, der blandt andet kontrollerer produktionen af ​​adenosintriphosphat, som er bestemmende for cellernes oksidative stofskifte. Behandlingen virker neurobeskyttende og remyeliniserende og målet med REPAIR-MS er at påvise at behandlingen forbedrer hjernens metabolisme, oplyser Clene Nanomedicine, som er firmaet bag CNM-Au8.

Ifølge professor ved Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet, Per Soelberg Sørensen virker tanken om at bruge guld til behandling af MS umiddelbart relevant, da det tidligere har været hyppigt anvendt til behandling af leddegigt, som også er en immunologisk, inflammatorisk sygdom. Inden for leddegigt bruges guld dog ikke længere, dels på grund af behandlingens giftighed og dels fordi der er kommet et række meget effektive biologiske behandlinger på området.  

Som studiets navn også antyder, vil en remyelinisernde behandling til MS give mulighed for at reparere myelinskader hos patienterne, og potentielt vil man kunne vende udviklingen af handikaps hos patienterne.

”Såfremt den virker, vil den være et nyt fremskridt ved at kunne være neuroprotektiv og remyeliniserende, hvilket ingen tidligere behandling har været på en klinisk relevant måde,” siger Per Soelberg Sørensen.

I det sideløbende studie VISIONARY-MS testes det, ligeledes i fase II, om CNM-Au8 kan forbedre synet hos 150 MS-patienter.

Anbefal denne artikel