Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Markant reduceret risiko for handikap ved tidlig højeffektiv MS-behandling

ECTRIMS: Risikoen for at udvikle fysiske handikap er 40 procent lavere hos MS-patienter med høj sygdomsaktivitet, hvis de kommer direkte i behandling med et af de højeffektive præparater, i forhold til hvis de først skal prøve en mere moderat behandling.

Det tyder en undersøgelse fra Det Danske Scleroseregister på. Resultaterne blev torsdag præsenteret (Abstrakt P975) på ECTRIMS i Stockholm.

I studiet sammenligner forskerne behandlingseffekten over ti år hos 220 patienter med aktiv MS, der blev startet direkte op i højeffektiv behandling, med 220 tilsvarende patienter, der i stedet lagde ud med en moderat behandling, som blev eskaleret efter behov.

Ph.d.-studerende ved Dansk Multipel Sclerosecenter Mathias Buron har stået i spidsen for undersøgelsen, og han mener, at undersøgelsen især kan bruges som redskab af scleroselægerne, når de skal vælge behandling i dialog med patienten.

”Det er ikke en stor forkromet cost-benifit-analyse, og derfor kan man heller ikke bruge studiet til at sige, at alle patienter skal starte i højeffektiv behandling, men det giver nogle mere præcise estimater for, hvordan det går patienterne. Vi har fået nogle kvantitative mål og sandsynligheder, som kan være nyttige i dialogen med patienterne,” siger Mathias Buron.

Forskerne har lagt ud med at finde 200 patienter i Det Danske Scleroseregister, der fra år 2001 og frem er startet direkte i højeffektiv behandling på grund af høj sygdomsaktivitet. Denne gruppe blev herefter matchet med patienter, som svarede til den første gruppe på alle parametre, bortset fra, at de blev behandlet efter en eskalationsstrategi.

Matchingen af de to grupper skete ud fra baseline EDSS, årlig attakrate før de fik sygdomsmodificerende behandling, køn alder og sygdomvarighed, og patienterne blev fulgt frem til maj 2018.

Ved opfølgningen havde hver fjerde af de patienter, der begynder med moderat behandling, fået eskaleret deres behandling efter omkring to år.

73 patienter havde haft seks måneder bekræftet EDSS-forværring med markant flere tilfælde blandt patienter i eskalationsbehandling. I alt var risikoen for både EDSS-forværring og nye attakker 35-40 procent lavere hos de patienter, der kom i højeffektiv behandling fra start.

”Resultaterne understøtter den strategi, vi hidtil har fulgt, og det tyder på, at de patienter, vi allerede starter direkte i højeffektiv behandling har ret god gavn af det,” siger Buron.

Anbefal denne artikel