Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

NICE: Medicinsk cannabis bør kun gives som led i et klinisk studie

Sativex dur ikke til spasticitet ved MS, og medicinsk cannabis bør kun gives som led i en klinisk studie. Det mener det engelske NICE-agentur, der har sendt nye anbefalinger for behandling med medicinsk cannabis i høring.

Effekten af Sativex til behandling af spasticitet hos patienter med multipel sclerose, er ikke god nok til, at den opvejer omkostningerne ved behandlingen, og derfor kan lægemidlet ikke anbefales til det formål. Det fremgår af de anbefalinger, NICE har sendt i høring, efter at det engelske sundhedsvæsen NHS har gennemgået dokumentationen for effekten af medicinsk cannabis og det godkendte produkt Sativex.

På baggrund af gennemgangen anbefaler NICE-agenturet desuden ikke, at man anvender medicinsk cannabis til behandling af spasticitet, med mindre det sker som led i et klinisk studie.

NHS’ gennemgang af litteraturen har vist, at der mangler dokumentation for både langtidssikkerhed og -effekt af medicinsk cannabis, og de britiske myndigheder anbefaler, at der sættes to kliniske studier op, for at undersøge effekt og sikkerhed.

”Vi er godt klar over, at det vil skuffe nogle, at vi ikke har været i stand til at anbefale brugen af cannabisbaserede produkter mere bredt,” siger direktør for NICE’s Center for Guidelines Paul Chrisp i en pressemeddelelse fra NICE.

Ifølge de nye retningslinjer bør man desuden ikke anvende andre plantebaserede produkter end ren CBD-olie, til at behandle kroniske smerter, fordi effekten af behandlingen er så lille, at det ikke matcher omkostningerne.

”Da vi begyndte arbejdet med den nye guideline, havde vi en bekymring for, at der manglede robust dokumentation for de fleste af de ikke-godkendte produkter, og derfor er det heller ikke overraskende for os, at NHS’ komite efter at have gennemgået al den tilgængelige data ikke har været i stand til at komme med mange positive anbefalinger om brugen af dem,” siger Paul Chrisp.

De nye anbefalinger, som blandt andet indeholder otte anbefalinger til fremtidig forskning i effekten af medicinsk cannabis på tværs af indikationerne, er i offentlig høring frem til 5. september.

Anbefal denne artikel

Siponimod mod SPMS får positiv vurdering af CHMP

EMA’s udvalg for vurdering af medicin til mennesker (CHMP) har givet Mayzent (siponimod) en positiv opinion til behandling af SPMS-patienter med sygdomsaktivitet, og dermed er vejen banet for godkendelsen af den første orale behandling af sekundær progressiv multipel sclerose i Europa.

Læs mere ...

Claudia Hilt bliver ledende overlæge i Aalborg

Claudia Hilt (tidl. Pfleger) er 1. november tiltrådt som ny ledende overlæge ved Neurologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Hun overtager stillingen efter Poul Henning Mogensen, som har været afdelingens ledende overlæge siden 2016, bekræfter hospitalsdirektionen. 

Læs mere ...