Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | |
 
En af studiets deltagere, Cathrine Jensen, under stamcellebehandlingen i april 2016. Hun var patient nummer 14 i studiet. Behandlingen kurerer ikke gamle ar dannet af betændelser i hjernen og ryggen, men kan stoppe nye angreb. Foto: Privat

Norsk Studie: MS-patienter stadig friske tre år efter stamcellebehandling

Ni ud af 10 MS-patienter i et mindre sammenlignende studie fra Haukeland Universitetshospital i Norge er stadig fri for sygdomsaktivitet tre år efter, at de i 2016 blev behandlet med enten stamceller eller kom i behandling med Lemtrada.

Studiet omfatter foreløbig 30 patienter, der ved forsøgets start alle oplevede sygdomsprogression efter at have prøvet sygdomsmodificerende behandling. Patienternes blev randomiseret til enten stamcellebehandling eller medicinsk behandling med Lemtrada (alemtuzumab), og foreløbig har 27 patienterne ingen sygdomsaktivitet, fortæller overlæge Lars Bø til det norske stats-tv NRK.

”Det er vældig lovende, men vi kan ikke vide med sikkerhed, om det er bedre end standardbehandlingerne. Først når studiet er gennemført, vil vi vide, om stamcellebehandling er mere effektiv end den stærkeste standardbehandling,” siger han.

En af patienterne er fysioterapeut Cathrine Jensen, som fik sin MS-diagnose i 2009 og i årene efter oplevede megen sygdomsaktivitet. Blandt andet mistede hun følelse i arme og ben og var konstant træt, hvorfor hun også blev sygemeldt fra sit job.

Efter forsøgets start har hun imidlertid fået energien tilbage, og er både begyndt på arbejde igen og at studere ved siden af.

”Jeg har fået energien og livslysten tilbage, og det er godt er være i bevægelse igen,” siger hun til NRK.

Studiet skal ud over norske patienter også inkludere patienter fra Danmark, Sverige og Holland, og forskerne søger stadig deltagere til forsøget.

Anbefal denne artikel

Regeringen vil uddanne flere MS-specialister

Regeringen og Dansk Folkeparti vil øge antallet af hoveduddannelsesforløb i neurologi fra 2021 og allerede i år afsætte 1,5 mio. kroner til at opkvalificere flere sygeplejersker med neurologiske kompetencer til i højere grad at understøtte behandling og opfølgning af mennesker med multipel sclerose.

Læs mere ...

Nyt nationalt forum skal sikre ensartet MS-behandling

En arbejdsgruppe nedsat af Sundhedsstyrelsen skal i løbet af de næste to år udarbejde nye anbefalinger, som skal danne grundlag for at løse nogle af de problemer, der hidtil har været med manglende sammenhæng og ensartethed på tværs af faggrupper, regioner og kommuner i indsatsen for mennesker med MS.

Læs mere ...