Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 
En af studiets deltagere, Cathrine Jensen, under stamcellebehandlingen i april 2016. Hun var patient nummer 14 i studiet. Behandlingen kurerer ikke gamle ar dannet af betændelser i hjernen og ryggen, men kan stoppe nye angreb. Foto: Privat

Norsk Studie: MS-patienter stadig friske tre år efter stamcellebehandling

Ni ud af 10 MS-patienter i et mindre sammenlignende studie fra Haukeland Universitetshospital i Norge er stadig fri for sygdomsaktivitet tre år efter, at de i 2016 blev behandlet med enten stamceller eller kom i behandling med Lemtrada.

Studiet omfatter foreløbig 30 patienter, der ved forsøgets start alle oplevede sygdomsprogression efter at have prøvet sygdomsmodificerende behandling. Patienternes blev randomiseret til enten stamcellebehandling eller medicinsk behandling med Lemtrada (alemtuzumab), og foreløbig har 27 patienterne ingen sygdomsaktivitet, fortæller overlæge Lars Bø til det norske stats-tv NRK.

”Det er vældig lovende, men vi kan ikke vide med sikkerhed, om det er bedre end standardbehandlingerne. Først når studiet er gennemført, vil vi vide, om stamcellebehandling er mere effektiv end den stærkeste standardbehandling,” siger han.

En af patienterne er fysioterapeut Cathrine Jensen, som fik sin MS-diagnose i 2009 og i årene efter oplevede megen sygdomsaktivitet. Blandt andet mistede hun følelse i arme og ben og var konstant træt, hvorfor hun også blev sygemeldt fra sit job.

Efter forsøgets start har hun imidlertid fået energien tilbage, og er både begyndt på arbejde igen og at studere ved siden af.

”Jeg har fået energien og livslysten tilbage, og det er godt er være i bevægelse igen,” siger hun til NRK.

Studiet skal ud over norske patienter også inkludere patienter fra Danmark, Sverige og Holland, og forskerne søger stadig deltagere til forsøget.

Anbefal denne artikel

Studie: Gadoliniumscanninger kan undværes

EAN: Kun en minimal fraktion af de gadoliniumopladende læsioner har ikke også en modpart, der kan ses på en T2-scanning, og derfor kan gadoliniumscanningerne udelades uden at man mister relevant information i monitoreringen af MS-patienter.

Læs mere ...